Mike Leigh: opt filme esențiale

de Gloria Sauciuc în 29 Iun 2011

Mike Leigh va fi prezent pe marile ecrane românești de pe 1 iulie, cu Another Year/Un an din viaţă, filmul nominalizat anul acesta la Oscar pentru Cel mai bun scenariu original", selecționat totodată în competiția pentru Palme d'Or, în 2010. Vă recomandăm producția și vă atragem atenția în continuare asupra celor mai importante filme din cariera veteranului Mike Leigh. Naked (1993) este filmul ce i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, iar pentru Secrets & Lies (1996) primeşte premiul Palme d’Or, cinci nominalizări la Oscar şi Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu.

Leigh şi-a câştigat locul în istoria cinema-ului mondial pentru dramele sale sociale, caracterizate prin poveşti cotidiene minimaliste ale unor personaje deosebit de complex construite. Este considerat, alături de Ken Loach, un exponent al reîntoarcerii la tradiţia realismului în cinematograful britanic.

Personajele lui Leigh îşi descoperă soarta pe măsură ce destinul lor este, gradual, dezvăluit. Deşi abordează aspecte deprimante ale existenţei - singurătatea, nevoia nesatisfăcută de afecţiune, eşecul  -  Leigh îşi construieşte eroii cu empatie şi îi face vrednici de compasiunea noastră. Totodată, pe măsură ce personajele ni se arată în goliciunea lor, devin tot mai rizibile, dar în acelaşi timp vulnerabile şi mai uşor de înţeles. În filmele lui Leigh, personajul este centrul universului, povestea principală din dramediile acestui regizor fiind a tribulaţiilor sufleteşti ale eroilor.


Afișează:
1 din 9
Another Year/Un an din viaţă (2010)

Lesley Manville (foto) - în rolul anxioasei, logoreicei, instabilei, închipuitei Mary - se teme de singurătate, pe de o parte, iar pe de alta nu poate accepta că îmbătrâneşte. Pe măsură ce anii trec, Mary bea pahar după pahar, agăţându-se de familia lui Gerri şi Tom, refuzând avansurile lui Ken, un alt vechi prieten al cuplului, la fel de amator de alcool.

Povestea filmului este împărţită pe anotimpuri. Aparent banală, pentru că arată un an din viaţa unui cuplu fericit, de vârstă mijlocie, clasă mijlocie, Tom şi Gerri (Jim Broadbent şi Ruth Sheen). Însă Leigh insistă că în aceste poveşti de familie cu un tempo lent al acţiunii, a găsit fascinaţia şi farmecul din vieţile oamenilor, chiar "obişnuite" sau "plicticoase". Iar noi îi dăm dreptate, pentru că filmul ne-a captivat.

"Viaţa e fascinantă", spune Leigh, şi nu e o diferenţă între viaţa obişnuită şi o alta. "Filmul e despre cum ajungem să ne împăcăm cu viaţa - cum ne înfruntăm pe noi înşine şi pe ceilalţi, cum înfruntăm ceea ce suntem", spunea regizorul la conferinţa de presă canneză.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 29 iunie 2011 09:31
Pentru mine nu a fost o prezenta pe care sa o remarc ca fiind memorabila.
zeno.marin pe 29 iunie 2011 14:20
Interesant articol Gloria!
Marturisesc ca nu stiam nimic despre acest regizor... Multumesc pentru sugestii si informatii desigur.
Voi incerca sa gasesc macar cateva dintre filmele sale. Poti sa im recomanzi unul cu care sa incep (poate fi mesaj personal, in ideea de a pastra neutralitatea pe care treubie sa o aibe probabil un realizator de rubrici)?...

Gloria pe 29 iunie 2011 17:37
Poti sa incepi cu cel mai titrat, Secrets & Lies (1996), dar nu rata nici Another Year, mai ales ca ruleaza la cinema din 1 iul.
alex_il_fenomeno pe 30 iunie 2011 13:10
si eu sper sa ii vad cateva filme ! vad ca este un regizor foarte apreciat !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells