Michele Placido, încă bântuit de comisarul Corrado Cattani

de Ştefan Dobroiu în 5 Iun 2011

Laureat cu Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi a cinematografiei europene la TIFF 2011, Michele Placido a petrecut aproximativ o zi şi jumătate la Cluj-Napoca, promiţând că se va întoarce chiar la anul, cu gândul să stea pe toată durata festivalului. Înmânarea premiului a avut loc sâmbătă seara, înainte de proiecţia din Piaţa Unirii a celui mai recent film semnat de Placido, Vallanzasca, iar azi la prânz a avut loc o conferinţă de presă în care publicul şi jurnaliştii au putut i-au putut pune întrebări.

Primul lucru de comentat după această întâlnire este şi unul surprinzător: deşi a jucat în şi a semnat o mulţime de filme după despărţirea de Corrado Cattani, cariera artistică a lui Michele Placido se află în România încă sub semnul Caracatiţei. La întâlnirea informală cu presa, actorul şi regizorul a fost întrebat mult mai multe lucruri despre Cattani şi mafia italiană decât despre Vallanzasca, filmul văzut proaspăt, pe marele ecran gonflabil din Piaţa Unirii, cu o seară înainte. Ne-au surprins şi omagiile primite de actor: două tinere din public au precizat că s-au apucat de italiană datorită serialului Caracatiţa, iar comentariile lui Placido despre filmele româneşti, despre Cluj, cultura noastră şi noul său proiect de film, Itaker, realizat "ca să vadă şi italienii cum era când erau nevoiţi să emigreze", au fost întâmpinate cu aplauze de cei de faţă.

Chiar dacă a încercat de câteva ori să îndrepte discuţia către prezent şi viitor, Michele Placido era mereu prins în tentaculele Caracatiţei: până şi numărul de ieri din AperiTIFF, jurnalul festivalului, împărţit pentru ca fanii să primească autografe a titrat ieri pe prima pagină, "Bun venit, domnule comisar Cattani!". Deşi a pomenit în timpul întâlnirii despre următorul său film, o producţie franceză cu gangsteri şi Daniel Auteuil şi Mathieu Kassovitz în rolurile principale, şi de noul proiect Itaker, în care Monica Bârlădeanu va interpreta rolul principal feminin, Placido nu a fost deloc încurajat să comenteze planurile de viitor, ci era atras mereu în trecut. Cum a cenzurat mafia serialul Caracatiţa? Dar oare cum s-ar putea lupta mai bine împotriva mafiei, cu filme de ficţiune sau cu documentare? Cum făcea faţă idolatriei fanelor în timpul difuzării serialului? Şi tot aşa...

Poţi vedea mai jos câteva fotografii cu Michele Placido la Cluj-Napoca.

Afișează:

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Gebeleizis pe 6 iunie 2011 02:24
Nu-i de mirare, daca ne gandim ce succes a avut "Caracatita".
alex_il_fenomeno pe 7 iunie 2011 08:50
a facut un rol legendar in celebrul serial italian ce a mangaiat publicul in vremea comunista !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells