Lambert Wilson, întruchiparea eleganţei

Pe scena internaţională, Lambert Wilson se impune în rolul Merovingien din Matrix Reloaded şi Matrix Revolutions

Lambert Wilson, epitomul eleganţei, va fi maestrul de ceremonii al celei de-a 67-a gale a Festivalului de Film de la Cannes, urmându-i actriţei Audrey Tautou. Pe 14 mai 2014, el va fi cel care îi va întâmpina pe membrii juriului ce acordă anul acesta Palme d'Or-ul, în frunte cu Jane Campion.

Lambert Wilson va prezenta şi ceremonia de închidere, pe 24 mai, în cadrul căreia se va anunţa palmaresul acestei ediţii a festivalului.

Wilson, acest artist multi-talentat, care se descrie pe sine ca fiind „un pustic sociabil”, îşi împarte timpul între teatru, cinema şi cântat. În film a excelat într-o varietate roluri, trecând cu uşurinţă de la comedie la thriller, de la filme de autor la comedie romantică. A jucat sub îndrumarea unor mari nume ale cinematografului francez, de la André Téchiné la Benoît Jacquot şi de la Bertrand Tavernier la Alain Resnais.

Numeroasele colaborări cu Resnais (On connaît la chanson, Pas sur la bouche, Cœurs, Vous n’avez encore rien vu) i-au permis lui Lambert Wilson ocazia de a îmbina două dintre pasiunile sale, teatrul şi cinema- ul, într-un gen cinematografic unic, propriu lui Alain Resnais (stins din viaţă la 1 martie, anul acesta).

Îşi face debutul la Cannes în 1985, cu Rendez-vous, al lui André Téchiné, unde îl vedeam alături de o debutantă pe atunci, Juliette Binoche... Revine, de mai multe ori, în selecţia oficială a Festivalului de film de la Cannes, în calitate de actor, dar şi ca Preşedinte al juriului secţiunii Un Certain Regard (1999). În 2010, la cea de-a 63-a ediţie a Festival de Cannes, joacă în bulversantul Des hommes et des dieux, al regizorului Xavier Beauvois, film distins cu Marele premiu al Juriului. Câteva luni mai târziu, Wilson e nominalizat la premiul César pentru cel mai bun actor.

Pe scena internaţională, Lambert Wilson se impune în rolul Mérovingien din Matrix Reloaded şi Matrix Revolutions. S-a născut în Neuilly-sur-Seine, tatăl său fiind Georges Wilson, fost actor si manager al Teatrului Naţional din Paris.

A fost distribuit în seria de reclame pentru Calvin Klein, alături de Christy Turlington pentru Eternity în 1991 şi 1998. A realizat albumul de muzică „Musical” în 2004, alături de John McGlinn, care a condus Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo. Scena impresionantei săli a Grand Theatre Lumiere din Palatul Festivalului

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 29 septembrie 2014 21:47
Un actor de milioane, fara doar si poate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells