La Berlin, 20 de ani de la căderea comunismului în teatru şi film

15 Dec 2009
La Berlin, 20 de ani de la căderea comunismului în teatru şi film

La acest sfârşit de săptămână ICR „Titu Maiorescu” Berlin este implicat în desfăşurarea unor manifestări consacrate aniversării a 20 de ani de la căderea Zidului, organizând şi susţinând participările româneşti.
Filmul Occident al lui Cristian Mungiu va fi prezentat pe 18 decembrie 2009, de la ora 21.00, la cinematograful Zeughauskino din Berlin, în cadrul proiectului EUNIC Berlin, „Vom Fall des Eisernen Vorhangs/Despre căderea Cortinei de Fier“, serie de proiecţii cinematografice la care participă o selecţie de pelicule din 15 ţări europene,. Acestea îşi propun să ofere publicului o perspectivă europeană asupra evenimentelor din 1989, a cauzelor acestora, a modurilor diferite de desfăşurare, ca şi asupra urmărilor acestor evenimente în diversele ţări europene.

Debutul în lungmetraj al lui Cristian Mungiu este mai puţin cunoscut în Germania, iar registrul de comedie în care este construit filmul va constitui, fără îndoială, o surpriză pentru publicul berlinez.

Tot pe 18 decembrie (ora 20.00) are loc la renumitul teatru Hebbel am Ufer, premiera germană a piesei de teatru documentar „Ultimele ore ale lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu“. În această producţie a Institutului Internaţional pentru Crimă Politică, cu sediul la Berlin, în care se realizează reconstituirea procesului soţilor Ceauşescu, joacă numai actori români, iar echipa de producţie este formată din germani şi elveţieni.

Spectacolul este regizat de Milo Rau şi de Simone Eisenring, rolurile soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu sunt interpretate de Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, alături de care joacă Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc şi Mircea Rusu. Textul a fost scris pe baza unor documente autentice audio şi video, pornind de la mărturii ale celor implicaţi şi în urma unei documentări la faţa locului.

Premiera de la Berlin are loc şi cu susţinerea ICR „Titu Maiorescu”. Alte reprezentaţii vor avea loc pe 19, 20 şi 21 decembrie. În continuare spectacolul va mai fi prezentat la Berna, Zürich şi Lucerna.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
adryan78 pe 15 decembrie 2009 21:27
Acest film este actual prin tot ceea ce reprezinta el, chiar daca prezenta viata romanilor din timpul Revolutiei si de dupa si prezinta excelent lupta romanilor pentru libertate si ceea ce fac ei cu ea dupa obtinerea ei. Filmul prezinta o serie de situatii comice, de comedie neagra, ceea ce facea din Cristian Mungiu un regizor care trebuia luat in seama in cinematografia romaneasca, iar succesul sau nu a intarziat sa apara cu 4,3,2...
Cred ca vom face o figura foarte reusita prezentandu-l cu ocazia caderii "Zidului Berlinului" si va face si altfel cunoscuta Romania si succesul regizoral a lui Cristian Mungiu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells