Jurnal de festival

de Gloria-Mona Sauciuc în 11 Dec 2006
Jurnal de festival

Ziua 1-

"Selon Charlie": este un film cu o structura similara cu cea din Crash. Aici e vorba de 5 povesti, 5 personaje a caror viata se intersecteaza cu a celorlalte. Primarul orasului, un profesor, un om de stiinta, un escroc, un fizioterapeut si familiile lor. Acestia sunt legati intre ei printr-un destin comun: acela al nehotararii, ezitarii intre o cale sau alta. Charlie, fiul fizioterapeutului, intervine timid, dar esential in alegerile pe care le vor face mai departe cel putin doua personaje.

 "Je vous trouve très beau"O punere in scena fara tresariri, un ritm egal, linistit, un film caldut, cu o Medeea Marinescu sensibila, placuta, copilaroasa si un Michel Blanc  morocanos, dar in fond sentimental, cu cateva scene inedite si peisaje frumoase. Daca nu l-ati prins la Festival in avanpremiera, filmul va rula si in cinematografe, incepand cu 15 decembrie.

 "Fauteuils d'Orchestre" cu o Jessica/Cecile de France chelnerita la o cafenea unde dau buzna un grup de persoane bantuite de crize existentiale (actrita care nu mai vrea soap opera, pianistul prins in capcana intr-un program prea incarcat, bogatanul care s-a plictisit de imensa colectie de arta si multi, mult prea multi altii). Ea-i asculta, ii dadaceste, le zambeste cu vestita ei strungareata, ii impinge de la spate si-si reaminteste obsedant vorbele bunicii ei ("cum n-am putut trai in lux, am decis sa muncesc!")

 Jurnal de festival, ziua 2

"Lemming"-ul este un mamifer ce taieste in zona de nord a Scandinaviei; in mod paradoxal si aparent absurd ajunge sa blocheze canalul de evacuare a apei din bucataria unei familii franceze. De aici se ridica sinuos si bizar o poveste cu schimb de identitati, abolire de sens, angoasa, stranietate, irational- lumea regizorului Dominik Moll ; aceasta se situeaza intre Hitchcock ca stil si David Lynch ca atmosfera. Impreuna cu scenaristul Gilles Marchand, s-a construit un thriller “ca la carte”.

Jurnal de festival, ziua 3

"Le Goût des autres" Dialoguri, replici, glumite, umor frantuzesc, un film in care se vorbeste mult, cu un Jean-Pierre Bacri tậnt in rolul lui Castella, sef de intreprindere (dar care da lectii de viata celorlati) cu un ritm lent si concentrat, care curge greu totusi. Devenirea personajelor e credibila, fiecare se schimba spre finalul filmului, dar fara note de patetism sau incercari moralizatoare. 

 Jurnal de festival, ziua 4

"Lundi Matin" Parabola asupra modului in care se traieste singuratatea, film la care s-a ras mult, dar cu amaraciune, cu secvente naturaliste, cadre apasatoare: cele cu imaginea uzinei chimice la care lucreaza Vincent (Jacques Bidou ), imagine repetitiva, pe fondul zgomotului mecanic. In rolul unui Enzo di Martino aproape burlesc- insusi regizorul Otar Iosseliani. 

                                                                                                       

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells