Întinerit în SF-ul anului!

de Ştefan Dobroiu în 11 Dec 2010
Întinerit în SF-ul anului!

Primul film văzut cu Jeff Bridges a fost acum vreo două decenii, când pe marile ecrane din ţară era adus, în chip de blockbuster, King Kong. Cu blonda Jessica Lange şi imensul Kong drept concurenţă, probabil că nu mulţi şi-l amintesc pe Bridges din megaproducţia lui Dino De Laurentiis, dar apariţia sa în acest film din 1976 (în rolul paleontologului Jack Prescott) nu este decât una dintr-un foarte lung şir de roluri extrem de diferite, care a culminat cu primirea Oscarului pentru cel mai bun actor principal pentru Crazy Heart.

O dată cu Oscarul, 2010 îi aduce lui Jeff Bridges şi rolul principal din probabil cel mai spectaculos film 3D al anului, TRON: Moştenirea. Lansat în România pe 17 decembrie, în format IMAX 3D, SF-ul regizat de Joseph Kosinski nu numai că ni-l prezintă pe Bridges în rol principal, ci şi în dublu rol. Mai mult, actorul a avut parte de tratamentul care în curând s-ar putea să fie literă de lege la Hollywood, din cauza îmbătrânirii starurilor: pentru a-l interpreta pe eroul negativ Clu, faţa lui Jeff Bridges a fost schimbată cu ajutorul unui program de întinerire, pe ecran apărând fizionomia familiară a acestuia, dar fără riduri şi cu vreo trei decenii şterse ca prin minune.

Continuare a unui alt film Disney din 1982, care, chiar dacă nu a fost un succes financiar, a căpătat statut de cult datorită faptului că este prima producţie a unui studio important realizat în mare parte pe calculator. Bineînţeles, cele aproape trei decenii scurse de la premieră fac ca Tron-ul original să nu mai impresioneze pe nimeni din punct de vedere vizual, de unde şi ideea de a realiza Moştenirea, un proiect care are toate şansele să mai pună o piatră (sau poate un etaj?) acolo unde Avatar a construit baza.

Cu speranţa că meritele sequelului nu sunt doar vizuale, nu-ţi mai spunem decât că protagonistul este Sam (Garrett Hedlund), un tânăr obsedat să descopere misterul din spatele dispariţiei tatălui său, Kevin (Jeff Bridges), prizonierul unei lumi cibernetice în continuă schimbare. Sam găseşte intrarea în universul virtual şi are la dispoziţie un timp scurt pentru a-i învăţa legile şi, cu ajutorul unei frumoase de acolo (Olivia Wilde), să-şi elibereze tatăl. Noi la Cinemagia de-abia aşteptăm să vedem spectaculoasele lupte cu lumicicluri, motocicletele care lasă în urmă dâre de lumină dură, şi, desigur, pe Jeff Bridges întinerit cu câteva decenii...

Noi proiecte

La cei 60 de ani ai săi, Bridges nu stă deloc degeaba şi, chiar dacă 2011 nu o să-i mai aducă vreun premiu Oscar, asta nu înseamnă că anul următor nu va fi unul fructuos. În februarie o să-l vedem pe "the dude" în noul film al fraţilor Coen, True Grit/Adevăratul curaj, unde îl interpretează pe şeriful Rooster, cam beţivan şi pus pe harţă, care se lansă convins de energica adolescentă Mattie să pornească în căutarea ucigaşului tatălui ei. Cu petec de pirat pe ochi şi pistolul la şold, colaborarea lui Bridges cu fraţii Coen, debutanta Hailee Steinfeld şi Matt Damon i-a convins pe organizatorii festivalului de film de la Berlin: Adevăratul curaj are onoarea de a deschide cea de-a 61-a ediţie a festivalului, pe 10 februarie, premiera românească fiind programată pentru 25 februarie.

Conform fraţilor Coen, versiunea din 2010 nu este un remake al celei din 1968 (care i-a adus lui John Wayne unicul Oscar din carieră), ci o re-ecranizare mai fidelă a romanului omonim scris de Charles Portis.

Pentru cei mai mici dintre noi (şi pentru cei mici DIN noi), un zvon: actorul se zvoneşte că l-ar interpreta pe Fillmore, cel mai hipiot dintre personajele din universul Cars. În prima parte a seriei Pixar vocea dubiţei Volkswagen era a lui George Carlin, dar acesta a murit în vara lui 2008, iar Jeff Bridges ar putea prelua rolul în Cars 2, mai ales după ce a fost atât de convingător în rolul din The Men Who Stare At Goats/Omul care se holba la capre. Bill Django, personajul său, este unul din atuurile acestei producţii cu George Clooney şi Ewan McGreggor, creator al batalionului New Earth (deşi un nume mai potrivit ar fi fost New Age), hotărât să lupte împotriva duşmanilor SUA cu metode... psihice (normal că drogurile uşoare făceau parte din "arsenalul" batalionului, ca şi cămăşile înflorate, părul lung şi un al treilea ochi desenat pe frunte).

Cele mai bune filme

Cu peste trei decenii de carieră în spate şi aproape nicio pauză, Jeff Bridges se poate lăuda cu una dintre cele mai bogate (şi, mai important, variate) filmografii de la Hollywood. Cu siguranţă Oscarul pentru Crazy Heart a venit şi pentru că cele câteva mii de membri ai Academiei americane de film s-au gândit şi la zecile de titluri importante din trecutul actorului, pentru care nu a fost apreciat până acum aşa cum se cuvine.

A îmbinat filmul de artă şi cel de public ca mai nimeni altcineva de la Hollywood. Recent l-ai văzut în rolul antagonistului din Iron Man, revenirea lui Robert Downey Jr. la blockbustere şi probabil cel mai bun film cu supereroi al deceniului (după Cavalerul negru/The Dark Knight, desigur). Am mai amintit de revoluţionarul Tron din 1982 şi de King Kong din 1976, dar probabil că Jeff Bridges are mai mari şanse să-ţi nască o imagine în memorie datorită rolului lui Lebowski din The Big Lebowski al fraţilor Coen. Filmul din 1998 ni-l arată pe actor în rolul carierei, cel al unui pierde-vară împins la acţiune când este confundat cu un milionar cu acelaşi nume, a cărui soţie datorează bani unui cămătar. Când recuperatorii îl bat şi-i urinează pe covoraşul preferat, Lebowski porneşte în căutarea tizului său mai bogat pentru a-i cere despăgubiri.

The Contender (tradus în româneşte Persona non grata) i-a adus lui Bridges o nominalizare la Oscar pentru rolul preşedintelui Jackson Evans. Momentul memorabil din film? Emoţionantul discurs din final al preşedintelului, unul dintre cele mai bune incluse vreodată într-un film. Seabiscuit este un alt titlu notabil din cariera actorului, ca şi Regele pescar, filmul lui Terry Gilliam din 1991, nominalizat la cinci Oscaruri.

Poţi vedea mai jos trailerul lui TRON: Moştenirea, ca să-l admiri pe Jeff Bridges întinerit.

Care este filmul tău preferat cu Jeff Bridges?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Moody pe 11 decembrie 2010 14:39
Rolul din "The Big Lebowski" este printre cele mai bune roluri facute de Jeff Bridges, oricum nu este unul din actorii mei preferati chiar daca este un actor bun.
andu7zu pe 11 decembrie 2010 16:29
un actor bun
bogdanoviciul pe 11 decembrie 2010 16:57
eu cred ca Clu adopta acea infatisare pentru a-l bulversa pe eroul nostru, fiul lui Flynn (the real Jeff Bridges)...
javrek pe 11 decembrie 2010 18:52
am vz acum o luna si ceva trailerul ala de 30min. a fost superb! abia astept filmul!
Barbaru pe 11 decembrie 2010 18:52
pai am 2
The Fisher King
Starman
in rest urmaresc cu placere un film in care joaca . ori cum eu am asteptat mai mult de la el , parca ar fii meritat mai mult .

MissBlossom01 pe 11 decembrie 2010 19:39
Abia astept sa vad Tron.
StevieGG08 pe 11 decembrie 2010 20:28
bazandu-ma pe ce am vazut in trailer nu mi se pare decat un spectacol grandios de efecte speciale marca Disney....nicidecum SF-ul anului...poate INCEPTION...oricum remarcabil actor!
Al3xX09 pe 12 decembrie 2010 01:49
De abia astept sa-l vad
rizea.alex70 pe 12 decembrie 2010 11:55
Un actor deosebit si o nestemata pentru Hollyood....bravo lui sa o tina tot asa!!!
giulian21 pe 13 decembrie 2010 20:20
inca putin si apare :D
BallGr33zy pe 19 decembrie 2010 12:22
Cica SF-ul anului :)))) ...parerea mea e ca Inception este SF-ul (sau filmul) anului !!!!
Railysse pe 7 ianuarie 2011 13:19
Ultima propozitie din textul mare de mai sus este : "Poţi vedea mai jos trailerul lui TRON: Moştenirea, ca să-l admiri pe Jeff Bridges întinerit". Daca te uiti in triler-ul acela o singura data ii apare fatza la 1:35-1:36. Triler-ul asta a fost facut doar pentru reclama. Cred ca mai potrivit era acela in care el vorbeste cu fiul sau in camera.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells