Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie

de Gloria Sauciuc în 3 Sep 2009
Inglourious Basterds/Ticăloși fără glorie

Gory, excitant, crispant, tensionant, violent, trepidant sunt doar câteva dintre atributele pe care le-a bifat Tarantino în noul său film, Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie, un film care pulsează prin toţi porii forţa şi vitalitatea regizorului său. Care ia un grup de americani evrei, vânători de nazişti (înţelegem că este o referire la momentul ulterior intrării în Franţa a armatei SUA pentru a-i înfrânge pe nazişti, în ceea ce s-a numit debarcarea din Normandia) şi-i face gata de orice. Iar aceşti criminali de război, conduşi de Aldo Raine (Brad Pitt), aceşti asasini (nu doar soldaţi) încep cu luarea de scalpuri. Secvenţele scalpării au, din punct de vedere vizual, un impact similar celui produs în Hannibal (2001) de momentul decupării scalpului nefericitului Paul Krendler (Ray Liotta) de către Lecter. Măcar Krendler era sub sedative...

Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie este organizat în câteva capitole, primul deschizându-se cu anul 1941, când Shosanna (Melanie Laurent) scapă ca prin minune de gloanţele ofiţerului nazist Landa (Christoph Waltz, într-o interpretare genială, premiată la Cannes), poreclit „vânătorul de evrei".Tarantino îşi începe filmul cu o scenă de o violenţă maximă, desfăşurată într-o casă, dar fără să arate pic de sânge. Dovedeşte că a trecut într-o nouă etapă, aceea a sugerării masacrului, şi nu a exhibării lui. Explorează totodată noi nuanţe ale suspansului.
Capitolul conţine şi discursul ofiţerului SS Landa, memorabil prin calitatea de a se juca cu nervii interlocutorului şi, în acelaşi timp, foarte cizelat, aproape literar, şi cu totul manipulator. Din nou foarte multe puncte pentru scenaristul Quentin Tarantino, care alocă scenei cu discuţia un interval mare de timp. Cu toate astea, adică deşi vedem doar două personaje care stau la masă şi vorbesc, momentul este foarte captivant.



                            "You probably heard we ain't in the prisoner-takin' business; we in the killin' Nazi business.

                                                                            ...And cousin, Business is a-boomin'!"

Al doilea capitol din Inglourious Basterds/Ticăloşi fără glorie îi prezintă pe Basterds şi tacticile lor: omoară pe nazişti pe loc, le iau scalpul şi - atunci când lasă pe câte unul în viaţă - îi crestează svastica pe frunte.
Sunt conduşi de Aldo Rains (Brad Pitt), numele fiind un omagiu adus actorului defunct şi veteran de război Aldo Ray. Originea Apache pe care o menţionează la un moment dat personajul lui Brad Pitt ar fi motivul pentru care îşi scalpează victimele. Există o serie de similarităţi cu rolul lui Tristan Ludlow din Legends of the Fall (1995), inclusiv tangenţele cu cultura indiană şi trecutul de contrabandist cu alcool. Oricum, personalitatea personajului ţine mult de ritmul şi de modul în care vorbeşte, iar Pitt se achită bine de rol şi de accentul de Tennessee.

Tot în acest capitol îl cunoaştem pe sergent Donnie Donowitz, adică Ursul evreu, jucat de Eli Roth. Actorul şi-a lucrat musculatura pentru film, astfel încât scena cu el ieşind din peşteră, cu bâta de baseball în mână, îţi dă cu adevărat fiori. El e tot unul dintre Basterds şi a reuşit să-şi facă personajul ca şi posedat. El e cel care sfărâmă ţeasta naziştilor capturaţi cu o bâtă de baseball. Nu e de mirare că Eli Roth este şi regizorul seriei horror Hostel.

Pagina
1 2 3 4 5

Părerea ta

Spune-ţi părerea
par4zi7u pe 4 septembrie 2009 09:35
cum se intampla mereu la cinema city iasi nu il da :( :( :( :( :(
FUCK YOU cinema city

kensu pe 4 septembrie 2009 09:36
abia astept sa vad filmul.dar pana apare in valcea............ sau pana apare o calitate decenta si vizionabila pt pc/laptop mai e foarte mult.
Wonka pe 4 septembrie 2009 12:32
de Baia Mare nici nu mai are rost sa vb , un oras ratacit :-j
Bogdan_86x pe 4 septembrie 2009 13:32
ce bine ca stau in buc :))
Mihaela pe 4 septembrie 2009 14:49
de Constanta nici nu mai pomenim...:(
Gloria pe 4 septembrie 2009 15:23
Salut.
Nu disperati: am vorbit cu distribuitorul filmului in Romania si am aflat ca Inglourious Basterds ruleaza in premiera saptamana aceasta in Timişoara, Iaşi, Cluj, Bacău, Bucuresti.
Si va rula ulterior in premiera si la Galaţi, Rm. Valcea, Sighişoara, Constanţa, Piteşti, Oradea şi Mediaş.

kensu pe 4 septembrie 2009 15:40
gloria multumim pentru aceasta informatie nepretuita.esti salvatoarea noastra.daca mi permiti esti precum wondar woman,batwoman sau supergirl(imi plac sf uril de aia am facut comparatia asta)
vs pe 4 septembrie 2009 15:46
ma voi va plangeti ca stai in constanta sau alte orase bunicele....eu ce sa zic de vaslui care are un singur cinema si ala e vai de curu lui:|????
kensu pe 4 septembrie 2009 15:56
atunci singura ta optiune e sa l iei de pe net sau astepti sa l inchiriezi dvd ul .nici eu n am avut cinematograf in oras o buna bucata de timp si stiu cum e .
Wonka pe 4 septembrie 2009 16:04
@Mihaela, in Constanta dupa cum vad este Cityplex , nu ? eu m'as multumii cu el , ruleaza filme destul de noi , nu vechi , chiar si de 1 an sau care se repeta asa cum ii in Baia Mare .
suparat pe 4 septembrie 2009 17:48
cinema city iasi e de rahat
faceti lobby pe 4 septembrie 2009 20:37
la cei cu bani, la patroni SA FACA CINEMATOGRAFE IN TOATA TARA.
Leader pe 5 septembrie 2009 01:45
De Craiova ce sa mai zicem?.. Nicio sansa! Mafia a pus stapanire pe toate blockbusterele! Rm. Valcea sau Pitesti? Care e mai aproape?
L-am vazut piratat pana la urma. :(
La cei cu bani: FACETI CINEMATOGRAFE IN TOATA TARA!

kensu pe 5 septembrie 2009 22:21
l ai vazut in format de cnm.daca asteptai pana aparea r5 ul sau dvdrip ul il vedeai la o calitate buna pt pc.dar poate ca nu ai avut rabdare
gebelexis pe 6 septembrie 2009 15:25
mesajul filmului e de kk
doinarac pe 6 septembrie 2009 17:12
Vb lui "leader" (vezi prima fraza).....
...asa ca norocul meu este ca am fost la Bucuresti la Leonard Cohen si am zis hai si noi la un film ca suntem in Bucuresti!!!! Si fiind cel mai nou si tot citind reclama pe Cinemagia, si fiind vb de Quentin Tarantino hai la Inglorious Bastars.
Mi-a placut , dar fiind mai "sensibila" recunosc ca la scenele cu scalpul si zvastica, am pus mana la ochii sa ramana doar scrisul...
Intrebare pentru Gloria: cand vorbeste cu distribuitorii filmului sa se distribuie filmele in premiera in toate orasele care au cinematografe, sau macar in alea care au peste 200 000 locuitori, sau God knows ce criterii sa alegem ca sa aiba acces la filme in timp util si cei din alte oerase decat: "Timişoara, Iaşi, Cluj, Bacău, Bucuresti. Galaţi, Rm. Valcea, Sighişoara, Constanţa, Piteşti, Oradea şi Mediaş.
Ce conditie trebuie indeplinita? Sa existe un Mall sau sa existe cinematograf.
Ma intreaba o prietena care a emigrat in Canada ai vazut "cutare" film (cu care mergeam in copilarie la cinematograf) ?
Nu!!!!!! ca nu a ajuns in cinematograf la noi!!!!!!
Imi spune ce mai vede ea, fuga pe Cinemagia citesc despre ce e vb, ma uit la trailere. Si raman cu asta mult timp
Si ce sa fac , sa vad in conditii de calitate un film, sa merg la Bucuresti mereu?
TRIST! FOARTE TRIST!!!!

doinarac pe 6 septembrie 2009 17:18
M-am luat cu distribuirea discriminatorie a filmelor in cinematografele Romaniei si am uitat impresii, in afara de mi-a placut: o interpretare excelenta a actorului Christoph Waltz (Hans Landa) , chiar am ramas impresionata, desi era un personaj rau, nu puteam sa nu admir jocul sau.
doinarac pe 6 septembrie 2009 17:21
OMG ! Imi cer scuze pentru "halul" in care am putut scrie titlul filmului.
pony pe 6 septembrie 2009 17:22
nu va mai incingeti atat baieti ca nu aveti pt ce! l-am vazut- dureaza vreo 3 ore si nu are nicio legatura cu realitatea istorica! dar de dragu' lui Brad, MERITA!!!
Klara pe 6 septembrie 2009 18:12
Foart frmos filmul (l-am vazut piratat ca in Craiova nici macar nu ai certitudinea ca o sa-l dea vre-o data la cinematograf).
Anyway, pot sa spun ca nu m-am putut dezlipi de ecran timp de 2 ore jumate. Initial m-am uitat pentru Brad Pitt (din trailer mi s-a parut ca juca un rol interesant... cu un accent si mai interesant :D ), dar nu a fost singurul care a impresionat (putine personaje negative mi-au atras atentia atat de mult ca si "the jew hunter").

cristi88 pe 6 septembrie 2009 18:41
nici nu o sa ma obosesc sa vad aceasta mizerie de film, propaganda ipocrita a unei ideologii mai distructive decat Nazismul, anume..sionismul
angesa pe 6 septembrie 2009 21:42
Cinemagia: nu mi se pare OK ca l-ati taiat din poza afisului la prezentarea sirii, tocmai pe interpretul merituos al lui HANS LANDA : Christoph Waltz!!!! Unul din cewi mai buni actori din film.
dograper pe 7 septembrie 2009 18:48
de cand e pitbul critic de film? rau ati ajuns.
anca_luna pe 7 septembrie 2009 22:10
As dori un articol de la realizatorii Cinemagia, despre cine si cum distribuie filmele in Romania, ce criterii sunt, etc .... daca se poate!!! ...asta a propos de faptul ca de cate ori apare un film nou nu pot toti cinefilii sa-l comenteze ca nu au informatia necesara ...(excludem piratatul care nu e o solutie ....alte conditii sunt la cinema)
alex pe 8 septembrie 2009 13:53
un sfarsit aiurea....pai ce asa a murit hitler?....un film la misto...
doinarac pe 8 septembrie 2009 22:12
Asa ar fi dorit Tarantino sa moara Hitler. Important este ca a murit.
Acum ne poutem imagina 1001 de felri de a muri, filmele sunt fictiune!
Nu sunt de parere ca a fost facut la misto. este viziunea a ceea ce ar fi putut fi, finalul fiind in realitate si fictiune acelasi (sfirsit razboi, Hitler mort)

RomaniaMare pe 28 mai 2010 05:54
pierdere de timp ! film aiurea!
margott pe 22 aprilie 2012 20:38
Superb, unul din cele mai bune filme ale lui Tarantino.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells