Nicolas Cage dă în sfârşit lovitura

de Ştefan Dobroiu in 4 Sep 2009
Nicolas Cage dă în sfârşit lovitura

Chiar dacă în ultima vreme s-a "prostituat" cu non-filme precum Bangkok Dangerous sau Ghost Rider (şi lista este mult mai lungă), Nicolas Cage îşi spală o mulţime de păcate în Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, care se va lansa în noiembrie şi în România. Alături de Survival of the Dead, noua aventură cu zombie a lui George A. Romero, Bad Lieutenant este una din prezenţele surprinzătoare în competiţia pentru celebrul Leu de Aur, subiectul nefiind deloc unul obişnuit pentru marile festivaluri de film. Ei bine, după deprimantul (dar excelentul The Road), lentul (şi foarte subtilul) Prince of Tears şi amuzantul (dar şi cruntul) Life During Wartime, Bad Lieutenant a fost primit cu urale şi aplauze prelungite de jurnaliştii îndrăgostiţi de noua aventură sărită de pe fix a regizorului Werner Herzog.

Acest Bad Lieutenant, despre care realizatorii zic că nu are nicio legătură cu filmul regizat de Abel Ferrara în 1992,  este despre un locotenent de poliţie uns cu toate alifiile, Terence McDonagh. Acesta e avansat locotenent după ce salvează viaţa unui deţinut în timpul uraganului Katrina, act de eroism (sau mai degrabă de vanitate) care-i va aduce o medalie, dar şi o afecţiune semi-dizabilitantă a coloanei vertebrale. Dependent de analgezice, dar şi de alte substanţe dătătoare de uitare, Terence se trezeşte un an mai târziu implicat în cazul asasinării unei întregi familii de imigranţi senegalezi.

Dement, absurd şi plin de excese de toate felurile, Bad Lieutenant este categoric unul dintre cele mai bune, amuzante şi antrenante filme văzute anul acesta la cinema. Cage este atât de bun în rolul locotenentului McDonagh, deloc şovăitor să aplice metode neortodoxe pentru a rezolva cazul (şi a pune mâna pe droguri, bani şi... prietena lui prostituată, Frankie, interpretată de frumoasa Eva Mendes), încât are toate şansele să i-o ia înainte lui Viggo Mortensen, considerat până în acest moment favoritul la premiul de interpretare Coppa Volpi pentru rolul său din The Road.

Cel mai important lucru la această încercare (reuşită!) de entertainment a lui Herzog? It's got balls şi chiar unele foarte mari şi tari. Regizorul nu ezită să calce pe terenul neverosimilului (Terence are viziuni cu iguane, de exemplu) şi o face cu atâta aplomb şi chef de joacă, încât mori de plăcere picându-i în capcană. Nimic nu ar trebui să-ţi placă la locotenentul lui Cage, corupt, dependent de droguri şi implicat într-o mulţime de şmenuri, dar Herzog şi Cage sunt excelenţi la un capitol esenţial: îşi transformă protagonistul într-un rău bun bun rău pe care n-ai cum să nu-l apreciezi pentru amestecul său foarte eficient de duritate, umor, sarcasm, curaj şi... nebunie.

Bad Lieutenant este obligatoriu de văzut între prieteni şi cu mintea golită de locurile comune ale filmelor de gen, pentru că Herzog serveşte suficient de multe surprize (inclusiv un final atât de neverosimil de fericit încât devine genial) pentru a spăla pe jos cu toate filmele cu şi despre poliţişti săriţi de pe fix.

Poţi vedea trailerul (înşelător şi nereuşit) la pagina filmului de pe Cinemagia.

Corespondenţă posibilă prin amabilitatea ICR Veneţia.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
not fan pe 4 septembrie 2009 20:40
am auzit ca herzogul asta e nashpa, sper ca viggo sa ia premiu, nu ma omor dupa nepotul lui coppola(cage). eva mendes aia e urata de te sperii cand rade, cu toata fandoaseala si ingrijirea de high class. in 'leaving las vegas' cage a fost bun iar prostituata frumoasa.
qwerty pe 4 septembrie 2009 22:50
daca tu zici ca eva mendeds e urata ori esti orb ori pe invers :)
on: astept cu nerabdare filmul.

TAMARAINSA pe 5 septembrie 2009 06:39
Nicolas Cage m-a 'prins' de la Suflet salbatic (Sailor and Lula) al lui Lynch.
Asa ca astept sa-l vad intrun film a carui poveste este ...pretext pentru ...alternative.
Dar e un remake????

Chiinaski pe 6 septembrie 2009 03:00
Pentru not fan: inainte sa asculti de toti semidoctii care isi dau cu parerea despre film (care totusi e o arta inainte de a fi o sursa de divetisment) uita-te la 'Aguirre, Wrath of God' sau daca ti se pare prea vechi si nu se lipeste de nicio culoare filmul de arta de tine, macar la un documnetar mai recent numit Grizzly Man si apoi sa zici ca Herzog asta e naspa.... totusi m-ai facut sa rad.... sau ai putea sa revezi Transformers si sa nu-ti mai bati prea tare capul cu filmul de arta...
Referitor la film pare interesant, un minus totusi pentru ca e un remake sau ceva in genul asta si nu suport remake-urile.

not fan pe 6 septembrie 2009 15:05
intamplator imi plac filmelel vechi ale lui herzog si intamplator filmul asta a fost primit prost de critici. intamplator te bagi si tu in zeama. nu te pun sa definesti'film de arta' ar fi prea greu, in nici un caz asta nu e un film de arta. l-ai vazut? herzog nu mai e ce a fost.
negatyvu pe 8 septembrie 2009 16:51
cage va ramine cage,indiferent de filmul in care va juca.iar mendez care apare in al 2-lea film impreuna cu cage,va da un farmec placut filmului.
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 00:44
foarte une filmele in care a jucat
babydulcicutza pe 7 iulie 2010 13:48
E urat sa spui "Chiar dacă în ultima vreme s-a "prostituat" cu non-filme precum Bangkok Dangerous sau Ghost Rider". Mi-e una mi-au placut amandoua. Nicholas Cage e un mare actor si la fel ca orice actor are si roluri foarte bune dar si unele care "scartaie". Nu vad problema in asta. Nu cred ca poate cineva afirma ca exista vreun actor care sa nu fi jucat intr-un film care nu a fost premiat sau laudat. Eu cred ca asta face parte din meseria ade actor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells