ICR Madrid promovează filmele româneşti în comunităţile de români

7 Sep 2009
ICR Madrid promovează filmele româneşti în comunităţile de români

Institutul Cultural Român Madrid desfăşoară o nouă acţiune de promovare a filmului românesc în comunităţile cu număr important de cetăţeni români în vederea facilitării dialogului intercultural între aceştia şi comunitatea spaniolă. În cadrul Săptămânii culturale, desfăşurate la Langa de Duero (Soria), vor exista două zile de film românesc sau cu tematică legată de situaţia actuală a Romaniei. Vor fi proiectate peliculele Cocoşul decapitat de Radu Gabrea şi 1€=3,6 Lei de Carlos Iglesias.

Cocoşul Decapitat este realizat după best-seller-ul în limba germană al scriitorului sas Eginald Schlattner. Este o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme, ce se derulează în urmă cu 60 de ani în Transilvania, la Siebenbürgen, acolo unde saşii convieţuiesc de 600 de ani cu români, evrei şi ţigani. Filmul ne prezintă o lume transilvăneană care a prosperat atât de mult datorită diversităţii etnice, într-un moment în care exuberanţa naţionalistă anunţa puterea destructiva care va pune capăt acestei culturi atât de impresionante si de exemplare.

Documentarul 1 Euro 3,6 Lei este primul film spaniol ce tratează emigraţia românească. Realizat în colaborare cu agenţia de publicitate Saatchi & Saatchi, ca parte a campaniei Hola, soy rumano, lansată de Guvernul României în Spania, anul trecut, filmul compară situaţia actuală a românilor care emigrează în Spania cu cea pe care au trăit-o spaniolii ce emigrau în Europa bogată în anii ´60. Noutatea documentarului constă în confruntarea situaţiilor dramatizate pentru actorii care au filmat Un franc, 14 pesetas, al aceluiaşi Carlos Iglesias, cu trăiri reale ale unor români in carne si oase. Sunt persoane care se străduiesc să ne înţeleagă, să înţeleagă felul nostru de a fi şi pe care noi de multe ori îi răsplătim cu dispreţ sau ignoranţă declară Iglesias, care adaugă: suntem ca verişori, plecăm de la aceeaşi situaţie şi căutăm acelaşi lucru; noi am trăit toate astea in anii ´60 si ei trăiesc acum aceeaşi situaţie.

Proiecţiile vor avea loc duminică, 16 august şi sâmbătă, 22 august.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells