Filmele cursanţilor de la Şcoala "Actorie de film", proiectate duminică

de Gloria Sauciuc în 10 Nov 2011
Filmele cursanţilor de la Şcoala "Actorie de film",  proiectate duminică

Duminică, 13 noiembrie, de la ora 18.30, cele mai recente trei filme produse de Scoala "Actorie de film", şi regizate de Paul Negoescu, Iulia Rugină şi Vladimir Dembinski, vor fi proiectate în prezenţa actorilor - studenţi ai Şcolii - şi a regizorilor. Linia fierbinte, despre un casting pentru o linie erotică, de Paul Negoescu, Raluca +1, despre o petrecere a burlăciţelor (regia Iulia Rugină) şi Eclipsa (de Vladimir Dembinski), despre câţiva prieteni care se întâlnesc pentru a urmări evenimentul astrologic, vor fi proiectate la Muzeul Ţăranului Român, duminică.

Înfiinţată de Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, Scoala Actorie de film oferă ca "diplome" cursanţilor scurtmetraje regizate de cineaşti români, după patru luni de cursuri. In primele doua sesiuni au participat 58 de cursanti si au fost realizate sase scurtmetraje regizate de Constantin Popescu, Paul Negoescu, Vladimir Dembinski si Tudor Giurgiu. Regizorii invitaţi i-au cunoscut pe cursanţi, după care au scris pentru ei scenariile, au repetat, apoi au filmat. Puteţi vedea filmele primelor două serii de absolvenţi, aici.

Duminică, Paul Negoescu ne va arăta cum se face un casting pentru o linie erotică. Scenariul său i-a intrigat pe cursanţi, pe unul făcându-l chiar să renunţe la rol. Negoescu spune că povestea a scris-o pe parcurs ce i-a cunoscut pe studenţii Şcolii de Actorie film şi că prin repetiţii a obţinut rezultate la fel de bune ca în cazul actorilor profesionişti. În prezent, Negoescu e în preproducţie cu primul său lungmetraj, câştigător anul acesta la concursul organizat de CNC.

Iulia Rugină a ales să facă un mockumentary despre cel mai cunoscut happy end din lume – “…si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Scurmetrajul Raluca+1 e despre o petrecere a burlacelor, pentru ca Raluca se casatoreste maine cu Razvan. Dar "maine" pare departe si "ieri" se apropie din ce in ce mai mult. "A fost o experienta de care m-am temut initial pentru ca nu am lucrat niciodata doar cu neprofesionisti", mărturiseşte tânăra regizoare pentru Cinemagia. "De multe ori ca regizor te sprijini foarte mult pe actori, mai ales cand tu insuti nu ai foarte multa experienta. A fost primul proiect in care am intrat avand senzatia ca actorii se vor sprijini pe mine. Ceea ce poate fi destabilizant :) Dar n-a fost asa... Am lucrat cu 11 oameni foarte profesionisti si pregatiti din punctul meu de vedere sa faca fata oricarei filmari profesioniste".

Legat de ritmul de filmare, Rugină povesteşte că a filmat doua nopti consecutive, cate 12 ore, cu multe secvente si intr-un ritm alert, cu schimbare de lumini, machiaj si costume... "Cred ca a fost o aruncare in apa adevarata. Si a fost o placere sa lucrez cu ei. Asta a fost una dintre satisfactii. Sa descopar un grup de oameni extrem de pasionati, profesionisti, entuziasti si rabdatori". Despre a lucra cu un casting impus, Rugină spune că a scris personajele avand in cap prima senzatie pe care i-au dat-o fiecare dintre viitorii actori. "Cateodata 'am nimerit-o', alteori insa unii dintre ei au facut roluri de compozitie. Dificultatea a fost structura grupei - 10 fete si un baiat si evident incercarea de a distribui pe toata lumea in mod egal. Am venit cu ideea unei petreceri a burlacelor pornind de la asta".

Legat de timpul de filmare, Rugină spune că şi-ar fi dorit sa fie mai mult timp pentru filmare. "E un pic frustrant ca am lucrat cu oameni foarte talentati care nu au fost folositi la adevarata valoare. Dar cred foarte tare ca oricare dintre ei poate face fata oricarui viitor proiect cu usurinta. Cred ca ce invata ei in 4 luni poate sa conteze mai mult decat poti sa inveti in 4 ani. Pentru ca, din cate am vazut, in cele 4 luni ei lucreaza foarte mult cu propriile emotii. Si despre asta e vorba pana la urma. Si la mine, si la ei..."

Cel de-al treilea film al serii de duminică va fi Eclipsa, în regia şi după scenariul lui Vladimir Dembinski. Cativa prieteni se aduna intr-o padure pentru a vedea eclipsa de soare din acea seara. Ajunsi acolo, realizeaza ca nu se inteleg atat de bine precum sperau si risca sa piarda evenimentul. Dembinski a scris povestea cunoscându-i pe cursanţi şi recunoaşte că singurul casting pe care l-a facut cu ei a fost pentru a imparti personajele. Legat de ritmului de filmare, tânărul regizor spune că filmele sunt facute in 2 zile, ceea ce pune presiune si pe cursanti si pe echipa. "La aceasta viteza unii se pierd, altii se emotioneaza, asta fiind diferenta probabil dintre ei si actorii care deja au experienta si ii putem numi profesionisti".

Vladimir Dembinski a scris povestea dupa ce si-a cunoscut actorii. "Am intampinat probleme doar la scenariu. E foarte greu sa scrii atat de ingradit de anumiti factori precum varsta personajelor, genul, numarul lor etc.", spune regizorul pentru Cinemagia. Dar Dembinski aminteste si de multumirea cand vezi rezultatul final. "Satisfactia este ca ei sa se vada si sa le placa, sa vada ca multi dintre ei pot merge pe drumul asta, iar daca acest film ii poate face sa mearga in continuare, eu sunt foarte fericit".

La proiecţia de duminică vor participa şi o parte din profesorii-invitaţi ai şcolii: Corneliu Porumboiu, Mircea Albulescu, Vivi Dragan Vasile. Costul unui bilet este de 7 lei.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 noiembrie 2011 00:14
cred ca sunt niste realizari foarte muncite , ce merita urmarite .
massima pe 14 noiembrie 2011 17:51
'Raluca+1" e un film fooarte reusit, cu actori buni , replici misto si o coloana sonora fantastica, bravo copii!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells