Filme care-ţi iau "durerea" cu mâna

de Ştefan Dobroiu în 29 Oct 2009
Filme care-ţi iau "durerea" cu mâna

Trăim vremuri grele, suntem plini de rate, ne luptăm cu traficul, sfârşitul lunii ne prinde fără un şfanţ, n-am mai avut o zi liberă de nu ştiu când şi ne e frig, prin urmare motive să zburdăm de bucurie nu prea sunt. Unde mai pui că iubitul nu a venit cu inelul sau iubita a preferat să iasă la film "între fete", distrugându-ţi planurile unei cine romantice (cu piept de pui carbonizat şi sos de culoare incertă)... Motive să ne bosumflăm sunt destule, chiar dacă ele privesc vreo sarcină dificilă la serviciu, imposibilitatea de a decide între două direcţii la fel de interesante (asta în situaţia bună, că pot fi la fel de neinteresante), plictiseli de tot felul, stat pe la cozi pentru a zâmbi frumos unui funcţionar blazat şi-aşa mai departe. Iată de ce ne-am gândit să trecem în revistă câteva filme care să ne repună pe linia de plutire şi să ne bage o dată pentru totdeauna în cap că viaţa e frumoasă şi că bine-am face să ne ţinem capul sus.

Atenţie, nu este vorba de comedii sau filme escapiste care să te facă să uiţi pentru câteva zeci de minute de problemele tale. Ne-am gândit mai degrabă la acele filme al căror mesaj are nevoie de timp pentru a se sedimenta, fiind în stare să-ţi modifice stilul de viaţă mai mult timp. Dacă n-ai chef să citeşti mai jos, te invităm să asculţi o melodie, Everybody's Free (To Wear Sunscreen). Are un mesaj cât se poate de pozitiv şi face parte de pe albumul unui nume mare din lumea muzicalului, australianul Baz Luhrmann (Moulin Rouge!). Acesta scotea în '99 albumul Something for Everybody, o colecţie de remixuri ale melodiilor din filmele sale, iar la loc de cinste se afla melodia de mai jos. Clipul conţine şi subtitlurile, căci aici ele sunt mult mai importante decât muzica:

Primul film care ne-a venit în minte este American Beauty. O vizionare anuală a acestei poveşti despre un "tip banal fără nimic de pierdut" este aproape obligatorie, din mai multe motive. În primul rând îţi arată că o decizie drastică precum aceea de a renunţa la o carieră de 20 de ani în publicitate pentru o slujbă mult mai puţin stresantă (şi implicit mult mai prost plătită) nu-i chiar atât de proastă pe cât pare. Până la urmă nimic nu este definitiv (cu excepţia morţii, iar filmul multi-oscarizat al lui Sam Mendes ajunge la acest subiect), prin urmare curaj! Schimbă ce poţi schimba şi nu-ţi face griji pentru ce nu poţi schimba, că asta nu te ajută la nimic... În al doilea rând, tagline-ul filmului, "priveşte mai de aproape", e un îndemn de urmat: lăsăm mult prea multe să treacă pe lângă noi, din plictiseală, oboseală sau, şi mai rău, teama de implicare, iar la acest capitol există întotdeauna ceva de schimbat... Nu o să-l uiţi pe Kevin Spacey în rolul lui Lester sau pe Mena Suvari acoperită de petale de trandafiri American Beauty. Şi nu o să uiţi alegerea lui Lester, atât de complicată în aparenţă, dar atât de simplă şi benefică în esenţă...

Dacă e vreun film pentru care o să fie ţinut minte Frank Darabont, atunci The Shawshank Redemption/Închisoarea îngerilor este acesta. Cu Tim Robbins în rolul carierei şi un Morgan Freeman excelent, Darabont spune o istorie ale cărei cuvinte-cheie sunt integritatea şi speranţa. Dacă American Beauty îţi arată că uneori cea mai bună soluţie este să pui punct şi s-o iei de la capăt fără a te mai uita înapoi, Închisoarea îngerilor pedalează pe altă idee: în faţa necazurilor, o coloană vertebrală dreaptă şi un spirit liber sunt cea mai bună strategie pe termen lung. Nu mai amintim numeroasele premii câştigate de film, trebuie doar precizat că The Shawshank Redemption este pe primul loc pe lista celor mai bune filme ale tuturor timpurilor centralizată de imdb... Dacă nu l-ai văzut, vezi-l, este una dintre cele mai plăcute surprize pe care le-ai putea experimenta în faţa unui ecran.

Să schimbăm registrul. Dacă ai probleme în dragoste, Love Actually se poate dovedi mai util decât zeci de ore petrecute pe canapeaua psihoterapetului! Această dramedie romantică atinge mai toate problemele pe care le-ai putea întâlni în domeniu, de la lipsa partenerilor de sex (ca să pornim de la cel mai trivial) pâna la descoperirea atracţiei pe care partenerul de decenii ar putea-o avea pentru o colegă de serviciu mult mai tânără. Pierderea celui drag, relaţii (aparent) imposibile, "the one" care se căsătoreşte cu cel mai bun prieten al tău, o relaţie de lungă durată zguduită de infidelitate şi aşa mai departe, toate ajung în acest optimist film al lui Richard Curtis, care te adoarme cu o suită de finaluri fericite sau aproape fericite... Poţi vedea mai jos trailerul filmului şi concentraţia de vedete din această comedie romantică numai bună de lăsat pentru Sărbători.

Verifică următoarea pagină pentru a vedea cel mai dur film din această serie. Dacă viaţa ta nu pare mai frumoasă după ce citeşti despre Jonny Kennedy, sugerăm cure de tinctură de valeriană...

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
colinx pe 30 octombrie 2009 16:38
Ah...lista ar fi cu adevarat lunga. Filme care pot spune cami-au schimbat felul de a privi viata sunt:
Amelie
Green Mile
Serendipity
Juno
Sound of Music
Lasse Hallstrom's Casanova
Chocolat
Edward Scissorhands
Big Fish
Abre los Ojos

tobi pe 30 octombrie 2009 17:20
as mentiona : Amadeus(1984)
Notebook(2005)
Persuasion(2007)

aly7star pe 30 octombrie 2009 19:28
Lista mea cu filme "terapeutice" ar cuprinde urmatoarele:P.S. I Love You,Beyond Borders, Pride and Prejudice,Eight Below si Serendipity.
Leader pe 30 octombrie 2009 20:50
Imi place de domnul Dobroiu ca are grija de sufletul nostru si ne face invitatii la filme. :)
Filmele mele terapeutice sunt "The Dark Knight" si "Fight Club". O atitudine juma-juma Tyler-Joker iti poate rezolva problemele personale in decurs de...treizeci de zile daca ma gandesc bine, pesimist fiind.

rob3rt_89 pe 30 octombrie 2009 23:43
american beauty chiar k te face sa privesti altfel viata.....eu as recomanda sweet november , forrest gump si into the wild
Lori28 pe 30 octombrie 2009 23:45
eu daca vad unu-doua filme fantasy bune ma deconectez de la gandurile negre si plutesc intr-o lume unde orice e posibil (ca in povestile cu happy end, nu ca in universurile distopice;))
iul pe 30 octombrie 2009 23:58
pai ar mai fi : The bucket list, Schindler's list, Equilibrium, The pianist, Eternal sunshine of the spotless mind, si mai sunt dar nu-mi amintesc.......
petrea pe 31 octombrie 2009 17:31
the kite runner, love in time of cholera, autumn in new york, legend of 1900,
tibi pe 31 octombrie 2009 20:12
Filmele mele terapeuticesunt:Casablanca,Rebel Fara Cauza,Ultimul Samaritean
gabi pe 1 noiembrie 2009 14:53
subsriu pt love actually, serendipity, love in time of the cholera (absolut genial ideea, dar nu degeaba e si un mare roman) si american beauty
adaug: accidental hero, any given sunday sau titanii (remember the titans, cu denzel washington, ca au mai fost ceva filme cu titlul asta in romana)

Nobody777 pe 1 noiembrie 2009 15:02
Into the Wild

Important in viata nu e sa fii puternic, ci sa te simti puternic

brill pe 1 noiembrie 2009 18:30
Si sa nu uitam de American History X. Pace!
kisik pe 1 noiembrie 2009 19:59
Si Mar adentro (the sea inside)
bestof pe 2 mai 2010 21:48
mai sunt si a beautiful mind, million dolar baby,august rush,the heart locker,wall-e...
sweetintoxication pe 13 septembrie 2010 21:52
intr-adevar the shawshank redemption e filmul meu preferat si le recomand tuturor sa il vada ...un alt film care mi se pare optimist mi se pare The Blind Side .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells