Editura Polirom va prezinta cartea "Iubita locotenentului francez" de John Fowles

1 Sep 2008
Editura Polirom va prezinta cartea "Iubita locotenentului francez" de John Fowles

Considerat o opera de referinta pentru inceputurile postmoder­nismului literar britanic, Iubita locotentului francez, romanul cel mai important al lui Fowles, este, dincolo de abilitatea autorului de a reactualiza tehnici narative victoriene si de ingeniozitatea dublului final (inventiv ilustrata in ecranizarea de succes din 1981, cu Meryl Streep si Jeremy Irons), o emotionanta poveste de iubire.

O carte care se citeste pe nerasuflate, despre tinerete, despre frumusetea vietii si despre libertatea de a alege. Plasata in jurul anului 1867, actiunea romanului pune in cumpana liber­tatea viziunii de la sfirsitul anilor ’60 ai secolului XX cu atitudinile severe ale perioadei victoriene din urma cu o suta de ani. Romanul evoca in chip convingator atmosfera acelor „certitudini de fier”, a conventiilor rigide, a emotiilor reprimate, iar punctul culminant, indelung aminat, al relatiei celor trei protagonisti sporeste si mai mult interesul cititorului.

„Toti cei carora le place literatura secolului al XIX-lea vor fi captivati de acest roman, o poveste de dragoste plasata in 1867, scrisa in stilul unui Thackeray necenzurat si emancipat... in acest adevarat tur de forta, Fowles a descoperit o modalitate de a-i concura pe marii autori victorieni, de a li se alatura fara sa-i priveasca de sus.” (The Times Literary Supplement)

„Un succes stralucit! Romanul de fata este deopotriva o scriere pasionanta si un exemplu impecabil de arta a povestirii.” (Financial Times)

John Fowles s‑a nascut in 1926, la Leigh‑on‑Sea. Dupa ce a urmat cursurile Universitatii din Edinburgh, in 1950 a obtinut o diploma in literaturile franceza si germana la Oxford, unde i‑a descoperit pe existentialistii francezi si pe promotorii Noului Roman. A predat literatura franceza la New College, Oxford, a fost profesor de limba si literatura engleza la Universitatea din Poitiers, apoi la Colegiul Anargyrios de pe insula greceasca Spetsai (experienta evo­cata in Magicianul), pentru ca intre 1954 si 1963 sa predea engleza la Colegiul St. Godric din Londra.

A dobindit recunoasterea inter­nationala odata cu aparitia primului sau roman, Colectionarul (1963), care a avut un mare succes la public si a primit de indata si elogiile criticii, Fowles fiind considerat un scriitor cu o forta imaginativa si inovatoare exceptionala, reputatie pe care i‑au confirmat‑o urmatoarele romane: Magicianul (1965; editie revi­zuita in 1977), Iubita locotenentului francez (1969), Daniel Martin (1977), Mantisa (1982), Omida (1985), Gauri de vierme (1998).

Ecranizarea romanului Iubita locotenentului francez, cu un sce­nariu realizat de Harold Pinter (dramaturg si laureat al Premiului Nobel), a fost nominalizata la premiile Academiei Americane de Film, apoi la premiile Oscar si a obtinut trei premii BAFTA si un Glob de Aur.

Scriitor prolific, Fowles a publicat si eseuri (Aristocratii, 1964), nuvele (Turnul de abanos, 1974), poezii, traduceri, prefete, cronici literare si comentarii la albume de arta fotografica. in 2004 ii apare primul volum al jurnalelor intime, urmat in 2006 de volumul al doilea. In seria de autor „John Fowles” a Editurii Polirom au aparut pina in prezent Copacul (2007), Colectionarul (2002, 2007) si Magicianul (2002, 2007).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 31 iulie 2013 17:58
Filmul a fost de mare succes, era de asteptat ca si cartea sa prinda alta lumina.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells