Din 7 septembrie, Săptămâna Financiară se distribuie cu filmul Eroul

3 Sep 2009
Din 7 septembrie, Săptămâna Financiară se distribuie cu filmul Eroul

Săptămâna Financiară vă oferă din 7 septembrie un film fascinant despre curaj, onoare, loialitate şi dragoste. Nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur în 2002, pentru cel mai bun film străin, Eroul este povestea emoţionantă a unui războinic fără nume (Jet Li), care, în încercarea de a opri războiul şi de a se răzbuna, înţelege că violenţa nu este singura soluţie pentru rezolvarea problemelor.

Filmul beneficiază de o distribuţie impresionantă. Alături de Jet Li apar staruri asiatice, Tony Leung Chiu Wai (câştigător la Cannes în 2000), Ziyi Zhang (nominalizată în 2006 la Oscar pentru rolul din Memoriile unei gheişe) şi Maggie Cheung (cea mai bună actriţă, Cannes în 2004, Ursul de Argint în 1992).
Regizorul filmului, Zhang Yimou, este unul dintre cei mai importanţi cineaşti chinezi, câştigător a numeroase premii internaţionale, printre care Ursul de aur (Red Shogun), Leul de Aur (pentru Not One Less), Marele premiu al juriului de la Cannes (pentru To Live). Filmele sale au fost nominalizate atât la Oscar, cât şi la Globul de Aur. Zhang Yimou a fost de asemenea unul dintre regizorii ceremoniei de deschidere a jocurilor olimpice din 2008 de la Beijing. Aşa cum mărturiseşte chiar el, Zhang Yimou a lucrat câţiva ani la Eroul. Fan al literaturii wuxia (literatura artelor marţiale), Zhang Yimou a intenţionat să se îndepărteze de ideea de răzbunare, care constituia intriga filmelor chinezeşti. În povestea mea, ţelul principal este evitarea violenţei. Personajele sunt motivate de dorinţa de a pune capăt războiului. "Pentru adevăraţii eroi de arte marţiale, inima este mult mai importantă decât sabia", a declarat regizorul.

Viziunea este împărtăşită şi de deţinătorul rolului principal, Jet Li. "Violenţa nu este calea de a rezolva problemele, iar noi avem nevoie de o lume paşnică. Destrămarea caracterului "wu", care poartă sensul de "artă marţială", înseamnă oprirea violenţei," spunea Jet Li. Actorul s-a antrenat 6 luni în China pentru acest rol. "Am  studiat modul in care se luptau războinicii în urmă cu 2000 de ani, cum alergeau, cum zâmbeau, cum mergeau şi cum îşi ridicau spadele", a mărturisit actorul într-un interviu. De altfel, pentru a putea juca în Hero, Jet Li a renunţat la rolul Seraph din Matrix, dar şi la oferta pentru Tigru şi dragon a lui Ang Lee.

Aclamat de critici şi cu numeroase premii, Eroul a avut şi un fenomenal succes de casă. În prima zi de lansare în China, a depăşit recordul Titanicului, cu încasări de 1,45 milioane dolari, iar 10 zile mai târziu înacăsarile ajunseseră la 12 milioane. Încasările totale au depăşit însă 177 milioane dolari.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 14 aprilie 2010 17:02
un film foarte bun

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells