Ce spun criticii americani, inainte de Oscaruri

de Gloria Sauciuc în 5 Ian 2009
Ce spun criticii americani, inainte de Oscaruri

Cu doua saptamani inainte de a se anunta lista finala cu nominalizarile la Oscar 2009, Societatea Nationala a Criticilor de Film din SUA face publice premiile pe care le-a acordat pe anul 2008. Cu 26 de voturi, dintr-un total de 66, "Waltz With Bashir", in regia lui Ari Folman, devine Cel mai bun film al anului. Docudrama animata a putut fi vazuta in Romania in luna octombrie, in cadrul Festivalului Anim’est, si este propusa spre nominalizare la Oscar 2009 alaturi de alte 13 animatii, printre care "WALL-E", "Madagascar: Escape 2 Africa", "Kung-Fu Panda", "Horton Hears A Who!" si "Bolt".

Vals cu Bashir este o calatorie in tenebrele Beirutului de vest in timpul masacrelor de la Sabra si Chatila (septembrie 1982). Se pare ca datorita unei erori de computer, cel care avea sa devina regizorul Ari Folman a fost recrutat in armata inainte sa aiba 17 ani. In 1982, dupa ce petrece trei luni in Liban, presedintele lor ales, Bashir Jumail e asasinat chiar in ziua numirii sale. Dimineata urmatoare Folman ajunge in Beirutul de vest cu armata israeliana. La numai trei zile dupa aceea, paraseste zona ca om cu totul schimbat, dupa ce a asistat la masacrele atroce din taberele de refugiati Sabra si Shatila. La final de documentar animat, regizorul ne furnizeaza imagini de arhiva cu trupuri mutilate de gloante, iar dintre ruinele cladirilor bombardate vedem si imaginea unui cap de copil prins intre daramaturi. In mod clar un film care a impresionat criticii, mai ales acum, pe fondul conflictului (re)acutizat dintre israelieni si palestinieni.

Pe locul doi in viziunea criticilor americani de film sunt, la egalitate, cu cate 20 de voturi fiecare, animatia "Wall E" si comedia "Happy-Go-Lucky" (in regia lui Mike Leigh, care a obtinut si distinctia de Cel maI bun regizor al anului 2008, iar protagonista - Sally Hawkins, a fost desemnata cea mai buna actrita).

Pentru Paranoid Park si Milk Gus Van Sant a obtinut locul doi in clasamentul celor mai buni regizori ai anului trecut. Tot pe locul doi, dar categoria "Rol secundar" s-a clasat Heath Ledger pentru interpretarea Joker-ului din The Dark Knight, in clasament fiind precedat de protagonistul filmului Happy-Go-Lucky: Eddie Marsan. Cel mai bun actor in rol principal a fost considerat Sean Penn pentru interpretarea din "Milk", urmat de Mickey Rourke, in The Wrestler, si Clint Eastwood in Gran Torino. Cea mai buna actrita intr-un rol secundar a fost desemnata Hanna Schygulla pentru rolul mamei din "De partea cealalta"/"Auf den Anderen Seite", de Fatih Akin. Premiul pentru Cea mai buna imagine i-a fost acordat lui Anthony Dod Mantle pentru "Slumdog Milionnaire".

The National Society of Film Critics este o organizatie americana a criticilor de film, formata din aproximativ 60 de membri care scriu pentru diferite publicatii din SUA. NSFC este si reprezentantul american al Federatiei Internationale a criticilor de film (FIPRESCI). Organizatia este cunoscuta pentru exigenta cu care acorda distinctiile, premiile acordate de aceasta fiind printre cele mai prestigioase din America. In ultimii ani, castigatorii categoriei "Cel mai bun film" au fost productii straine si cel mai adesea clasamentele lor nu s-au potrivit cu cele ale Academiei Americane de Film, cea care decerneaza Oscarurile. In ultimii 40 de ani The National Society of Film Critics si Academia Americana de Film s-au pus de acord cat priveste acordarea Oscarului doar de patru ori.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells