Ce ne învaţă filmele despre bani

de Cristina Grigore în 7 Nov 2011

Făcute să distreze, să livreze suspansul şi misterul, filmele aduc adesea în prim-plan probleme de viaţă şi oferă detalii interesante ce deschid noi subiecte de meditaţie şi discuţie.

Sursă a fericirii, dar şi a necazurilor multora dintre noi, banii stau la baza multor scenarii, iar cele ale filmelor de mai jos au fost selecţionate pentru a reliefa o morală pe care poate nu ai remarcat-o la vremea vizionării acestora.



Afișează:
1 din 11
Wall Street – Lăcomia pune banii în mişcare

Unul dintre filmele-etalon ale cinematografiei în ceea ce priveşte lumea complexă şi fascinantă a celor care ştiu să învârtă pe degete sume inimaginabile are drept coloană vertebrală celebrul citat al lui Gordon Gekko (Michael Douglas) ce glorifică lăcomia.

Filmul a introdus mai multe generaţii în culisele mecanismelor financiare ce ridică sau coboară în capitalism antreprenori de tot soiul, dornici să speculeze orice ocazie pentru a urca o treaptă mai sus pe scara evoluţiei economice.

Filozofia de viaţă a lui Gekko – „Lăcomia e bună, ea face lucrurile să funcţioneze. Lăcomia iluminează, supravieţuieşte timpului şi surprinde esenţa unui spirit vizionar. Lăcomia, sub toate aspectele ei; lăcomia de viaţă, de bani, de dragoste, de cunoştinţe a marcat evoluţia ascendentă a omenirii” – este plină de forţă şi dătătoare de inspiraţie, dar eludează un aspect crucial. Lăcomia e greu de controlat. De aceea, mulţi economişti sunt acum de părere că acea ambiţie nemăsurată arătată de personajul emblematic al filmului din 1987, este tot ceea ce a dus la climatul economic instabil de astăzi.



Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chelbos pe 7 noiembrie 2011 10:23
am vazut doar "trading places" film interesant dar nu cred ca e comedie-e mai mult drama. despre bani este o vorba: "banii n-aduc fericirea, doar numarul lor"
adybest pe 7 noiembrie 2011 10:41
Boiler Room nu e listat, si il recomand. Cu Vin Diesel intr-un rol secundar de White Collar.
Toate filmele listate sunt foarte ok. Mi se pare ca Office Space nu-si prea are locul aici, faza cu banii fiind destul de minora, parerea mea, in toata "povestea" filmului.

cristi_giambasu pe 7 noiembrie 2011 11:41
rolul principal il joaca importanta carierei vs placerea de a trai in Office Space, dar s-a luat in considerare si partea finala a filmului, unde "din greseala" s-au imbogatit.
cristi_giambasu pe 7 noiembrie 2011 11:44
P.S. Boiler Room este listat. Nu-i listat Goodfellas (probabil pentru ca seamana ca tematica financiara cu filmul Casino - deja pus).
Bayard pe 7 noiembrie 2011 12:10
Mda, eu cred ca filmele de tipul asta ne invata doua lucruri. Cei care au bani, o sa-i aiba intotdeauna. Noi multi, nu-i avem, si cei cu bani s-au asigura ca nu o sa-i avem niciodata!!! (desi prin filmele astea apar exceptii de la regulile astea... de fapt ele intaresc realitatea de zi cu zi)
Crist11 pe 7 noiembrie 2011 13:49
bine ai zis-o Bayard. Sunt de acord cu tine in totalitate.
Crist11 pe 7 noiembrie 2011 13:49
Am vazut filmul cu Charlie Sheen, frumos n-am ce zice.
Dar mi s-a parut cutremurator filmul cu Will Smith[nu-l ratati].

CmrsCristina pe 7 noiembrie 2011 14:44
The Pursuit of Happiness este un film foarte reusit, cu o poveste emotionanta, bazata pe intamplari reale.
alex_il_fenomeno pe 7 noiembrie 2011 14:55
"Pursuit of Happyness" , ce arata unde se ajunge prin lipsa banilor .
Sorin87 pe 7 noiembrie 2011 15:19
infilme banii se fac mai "usor" ca doar sunt filme
Gebeleizis pe 8 noiembrie 2011 00:17
un articol foarte bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells