Cazul care a şocat Franţa, în centrul noului film al lui Roman Polanski

de Cristina Grigore în 10 Mai 2012
Cazul care a şocat Franţa, în centrul noului film al lui Roman Polanski

După lansarea lui The Ghost Writer, în 2010, regizorul Roman Polanski rămâne în sfera thriller-elor legate de lupta pentru putere prin „D”, noul său film, ce va fi bazat pe unul dintre cele mai spectaculoase scandaluri politice din istorie, Afacerea Dreyfus.

Filmul va trece sub lupă evenimentul ce a scindat Franţa spre sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX şi avut un impact puternic asupra mass-mediei şi literaturii franceze. Declanşat în 1894, el a constat în condamnarea la închisoare pe viaţă a căpitanului de artilerie Alfred Dreyfus, un descendent al evreilor alsacieni acuzat pe nedrept că a transmis secrete militare inamicului Franţei, Germania. Acesta şi-a petrecut 12 ani în detenţie până când, în 1906, acuzaţiile împotriva sa s-au dovedit a fi neîntemeiate, fiind reinstalat ca maior al Armatei Franceze.

Polanski, un supravieţuitor al Holocaustului, nu este la prima incursiune în ceea ce priveşte moştenirea sa evreiască. The Pianist, cu a cărui poveste s-a identificat, i-a adus premiul Oscar pentru regie şi un Palme d’Or la Cannes, în 2002.

“Îmi doream de multă vreme să fac un film despre Afacerea Dreyfus, abordând pelicula nu ca pe un film de epocă, ci ca pe unul de spionaj. În acest fel pot face în mod relevant legătura cu ceea ce se întâmplă în lumea contemporană – spectacolul vechi de când lumea al vânătorii grupurilor minoritare, paranoia securităţii, tribunalele militare secrete, agenţiile de spionaj scăpate de sub control, muşamalizările afacerilor guvernamentale şi presa turbată”, a explicat regizorul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 10 mai 2012 10:40
Este un film de urmarit.
Badia pe 14 mai 2012 14:29
dar cum se numeste filmul?
alex_il_fenomeno pe 30 mai 2012 17:04
daca e Polanski , sigur merita !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells