Cameron: 8 realizări revoluţionare

de Ştefan Dobroiu în 18 Aug 2011
Cameron: 8 realizări revoluţionare

Nu este nevoie să-ţi spunem mare lucru despre James Cameron, omul din spatele celor două filme cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor. Regizor, scenarist, monteur, producător şi... inventator, Cameron a împlinit recent 57 de ani, ceea ce ne invită să-i explorăm cariera în 8 paşi foarte importanţi pentru istoria filmului.

Obsedat de tehnologie şi perfecţionist până la capăt, Cameron a lăsat o puternică amprentă asupra ultimelor trei decenii de cinema (în 2011 se împlinesc exact 30 de ani de la debutul său ca regizor). Poţi vedea mai jos cele mai importante momente ale carierei.

Care este filmul tău preferat din filmografia lui James Cameron?

Piranha II: The Spawning (1981)
Dacă nu eşti fanul genului horror, poate că nici nu ai văzut acest prim film regizat de James Cameron. Nici noi nu l-am văzut, dar implicarea regizorului în proiect este sugestivă pentru cariera lui viitoare. Sabotat de producătorul italian al filmului, regizorul nu a primit permisiunea de a viziona materialul filmat şi i s-a interzis accesul în camera de montaj. Bineînţeles, asta nu l-a oprit: se zvoneşte că James Cameron a aşteptat ca producătorul să plece la Cannes, la celebrul festival de film, pentru a-şi monta singur filmul. De munca sa s-a ales praful, dar mulţi distributori americani au preferat montajul lui Cameron, Piranha II putând fi acum achiziţionat pe DVD în două variante: a regizorului şi a producătorului.

The Terminator (1984)
La premiera italiană a lui Piranha II, James Cameron se îmbolnăveşte la Roma şi are un coşmar: un robot carbonizat se îndepărtează de locul unei explozii târându-se cu ajutorul unor cuţite. Este punctul de pornire pentru The Terminator, SF-ul care a devenit o adevărată obsesie pentru regizor. Cu un singur titlu la activ, Cameron nu reuşea să convingă nicio companie de producţie să realizeze filmul cu el ca regizor. Pentru a-şi asigura regia filmului, Cameron vinde scenariul pentru un singur dolar producătorilor de la Hemdale Pictures, iar aceştia îi permit să şi regizeze. Iniţial, The Terminator presupunea venirea a doi Terminatori, dintre care unul în stare să-şi schimbe forma. James Cameron este conştient că tehnologia vremii nu îi permite efectele speciale necesare şi amână folosirea lui T-1000 pentru Terminator 2.

Aliens (1986)
Cu un buget de 18 milioane, Aliens încasează 130 şi primeşte şapte nominalizări la Oscar, inclusiv unul pentru Sigourney Weaver. Dacă te uiţi la film şi te întrebi ce efecte speciale a folosit Cameron pentru a realiza regina xenomorfilor, nu ar trebui să te gândeşti la CGI: modelul a fost construit din diverse materiale şi animat cu ajutorul a două duzini de păpuşari, al unei macarale şi al unor scripeţi. Dacă Alien se încadra mai degrabă în genul horror, Aliens se apropie de SF-ul de acţiune, iar schimbarea genului a fost de bun augur pentru producători: filmul a ocupat locul întâi în box office-ul american timp de patru săptămâni consecutive. Aliens reprezintă şi o schimbare de paradigmă în filmul de acţiune, căci introduce un personaj principal feminin.

Abisul (1989)
Nu la fel de bine primit ca Aliens, Abisul reprezintă un imens pas înainte în efectele speciale cu apă. Dacă ai văzut filmul, cu siguranţă îţi aminteşti de tentaculul lichid care redă pe rând mimica personajelor interpretate de Ed Harris şi Mary Elizabeth Mastrantonio. Compania de efecte speciale din spatele acestei reuşite este Industrial Light & Magic, care a avut nevoie de şase luni pentru a crea pe calculator cele 75 de secunde necesare pentru secvenţă. Efectele speciale sunt răspunzătoare şi pentru o amânare cu o lună a premierei, iar mulţi critici au spus că distrag atenţia de la alte puncte tari ale SF-ului, personajele bine conturate sau atmosfera extrem de tensionată. Filmările reconfirmă şi stilul dictatorial al lui James Cameron: pentru a câştiga timp, regizorul le spune actorilor să urineze în costumele de scafandru...

Terminator 2: Ziua Judecăţii (1991)
Acum două decenii, James Cameron face un nou pas înainte pe tărâmul efectelor speciale: Terminatorul din metal lichid T-100 poate fi realizat suficient de convingător pentru ca regizorul să-l poată aduce pe ecrane. Printre spectatorii anilor '90, apariţia lui Robert Patrick în rolul ucigătorului android provoacă uimire, iar Terminator 2 devine filmul cu cele mai spectaculoase efecte speciale realizate vreodată. Cu un buget de 100 de milioane de dolari, este şi cel mai scump film realizat la Hollywood până în acel moment. Încasările totale se vor ridica la peste 500 de milioane de dolari, transformându-l pe James Cameron în regele box office-ului cu mult înainte de apariţia lui Titanic.

Minciuni adevărate (1994)
Cinemagia recunoaşte că şi acum se uită cu plăcere la acest blockbuster care îmbină umorul şi acţiunea în stilul caracteristic al lui James Cameron. Cât se poate de imprevizibil, aventurile agentului secret interpretat de Arnolds Schwarzenegger au loc într-un ritm cât se poate de alert, punctat de unele dintre cele mai surprinzătoare şi spectaculoase cascade văzute vreodată pe marele ecran. Bugetul s-a ridicat la 120 de milioane de dolari, Minciuni adevărate luându-i lui Terminator 2 titlul de Cel mai scump film al tuturor timpurilor. A lansat moda action-urilor cu terorişti, iar modul în care James Cameron îl rezolvă pe oponentul eroului, teroristul Salim Abu Aziz, a amuzat şi uimit două generaţii de cinefili. Noi încă ne gândim la scena de striptease a lui Jamie Lee Curtis...

Titanic (1997)
După pregătiri de mai bine de un deceniu, nenumărate probleme cu bugetul şi prelungiri ale perioadei de filmare care i-au exasperat pe producători, Titanic se lansează pe 19 decembrie 1997. Este cel mai scump film realizat vreodată şi rodul fascinaţiei lui James Cameron pentru epave (despre Titanic regizorul a spus că este "Everestul epavelor"). Regizorul nu-şi dezminte faima de pionier al efectelor speciale, scufundarea imensului transatlantic fiind realizată cu un realism aproape şocant pentru spectatori. După un debut modest, Titanicul prinde viteză şi are un parcurs cel puţin special în istoria încasărilor din cinematografele americane: ziua cu încasările cele mai mari este pe 14 februarie 1998, la mai bine de şase săptămâni de lansare. Încasările de 1,8 miliarde de dolari transformă blockbusterul în campionul absolut al încasărilor. Este detronat în 2009 de Avatar...

Avatar (2009)
Un alt exemplu că tehnologia este adesea în urma imaginaţiei lui James Cameron. Regizorul s-a gândit la Pandora şi populaţia na'vi încă din anii '90, dar a trebuit să aştepte mai bine de un deceniu pentru ca posibilităţile de filmare să permită aducerea pe marile ecrane a spectaculoasei lumi din imaginaţia sa. Între Titanic şi Avatar, Cameron petrece ani de zile realizând documentare, dar şi făcând cercetări pentru a crea tehnologia necesară pentru Avatar. Cu un buget de aproape 300 de milioane de dolari, filmul a adus încasări de 2,7 miliarde.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
venator pe 18 august 2011 12:31
terminator 2
Skynet.Zbenga pe 18 august 2011 12:48
Este unul dintre cei mai buni regizori din toate timpurile, fara indoiala. Inafara de Piranha si Abyss toate celelalte au fost succese mari. Sper sa nu mai lase diferente asa mari de timp intre filmele pe care le regizeaza. Astept urmatoarele lui filme
Han_Solo pe 18 august 2011 22:21
Abyss film slab? A fost unul dintre filmele care a revolutionat tehnologia GCI, poate iti aminte de scena cand apar "alienii" in forma apei....
Skynet.Zbenga pe 19 august 2011 20:56
N-am zis ca a fost slab. Am zis ca nu a fost un mare succes. Filmul a fost bun totusi...
Crist11 pe 18 august 2011 13:07
8 capodobere.
Unul mai frumos ca altul, acum chiar nu mai ai ce sa zici Bayard :)))
Cel mai frumos film drama Titanic.
Cea mai buna actiune Terminator.

cristimiron87 pe 18 august 2011 13:22
terminator 2
Bayard pe 18 august 2011 13:33
Fara discutie cel mai bun este Terminator 2.... ca efecte speciale toate sunt excelente, super filme de actiune insa cu scenariu slabut, sau in multe momente chiar stupid, Terminator 2 este insa reusit din toate punctele de vedere (din cand in cand chiar si Cameron mai nimereste scenariul :))) ).

Si Abyss este un film bun, fara succes la boxoffice, probabil din cauza ca nu a fost facut cu explozii si bubuituri :).

Bayard pe 18 august 2011 13:34
Sa ma corectez, si Aliens a fost bunicel, tocmai ca nu a vrut sa fie mai mult decat ce este: adica un film de actiune.
Han_Solo pe 18 august 2011 23:21
Aliens, Terimator 2 si Die Hard sunt oricand in Top 5 cele mai bune filme de actiune "ever", si asta nu e top personal. Abyss chiar este un film superb, ma mir ca nu a avut efect asemanator ca si restu filmeleor marca Cameron.
kakapiciu pe 18 august 2011 13:49
Avatar!
Eustake pe 18 august 2011 14:09
Preferatul meu all time este Aliens, dar bineinteles ca Terminator 2 este aproape si Avatar are un vizual absolut superb.
africanus pe 18 august 2011 14:43
James Cameron se afla in topul celor mai bine cotati regizori ai vremii, laolalta cu Spielberg, George Lucas, David Fincher, Ridley Scott etc., e si normal sa aiba o asemenea faima, la ce filme a regizat pana acum, preferatele mele sunt: Aliens si Terminator 2, dar si cu Titanicul sau Abisul a facut treaba excelenta, nu stiu de ce Abisul nu a prins la fel de mult ca si celelalte, probabil din pricina actiunii oarecum mai lente sa zicem, nu ca in cazul Avatarului sau Aliens, in care razboiul este aproape pe primul plan reprezentat, oricum noi cinefilii ii uram multa sanatate si la mai multe filme geniale regizate de el.
NmpN pe 18 august 2011 15:45
Titanic si Avatar
Sorin87 pe 18 august 2011 17:05
unul dintre monstrii sacri ai cinematografiei MERITA TOATE APRECIERILE
xerses pe 18 august 2011 19:32
Greu de ales.Insa mi-a placut mult Minciuni adevarate.
WikdMovies pe 18 august 2011 19:46
Avatar - Holy shit!
Titanic - Destul de bun
The Terminator - bun
Terminator 2 - bun
Aliens - bun
True Lies - destul de bun

bogdan118 pe 18 august 2011 20:19
terminator 2 rules
Han_Solo pe 18 august 2011 23:22
Best action movie ever.
AeroX pe 18 august 2011 22:20
Aliens e preferatul meu...ador seria asta cu xenomorphii aia.
eratostene77 pe 18 august 2011 22:56
terminator 2 de departe cel mai bun
Han_Solo pe 18 august 2011 23:33
Regizorul care a creat doua dintre cele mai tari personaje femenine ale filmelor de actiune : Sigourney Weaver si Linda Hamilton.
PS: Sper sa faca cat mai curand Battle Angel, de prea multa vreme astept filmul asta...probabil daca Avatar nu incasa 2.75 miliarde $ se facea mai degraba Battle Angel dacat Avatar 2.
Pacat ca face un film la 10 ani, la o vreme era vorba ca va regiza o gramada de filme care se anuntau interesante ca si The Dive, Cleopatra, Battle Angel si inca un film legat de explozia nucleara de la Nagasaki insa in ultima vreme prefera sa isi piarda vremea pe fundul lacului Baikal....

viorellll pe 18 august 2011 23:41
...vad unii k zic k AVATAR este o porcarie ...asta este parerea lor ...sa faci un film k avatar este foarte greu aproape imosibil...pentru majoritatea, tot aud referitor la scenariu ...wtf daca vrei scenariu uitate la memento...pe care oricum nu cred k ai vrea sa il vezi in cinema ....
Vorador pe 18 august 2011 23:43
Preferatele mele sunt:Aliens,Terminator 1;2 si Titanic.
cristi23 pe 19 august 2011 11:19
titanic,terminator 2,minciuni adevarate...
catasmile17 pe 19 august 2011 11:20
foarte bune aceste filme !!!!
Un regizor de nota 10 ...

kabirash25 pe 24 martie 2012 18:37
filme extraordinare...noi visam si nu realizam asa frumos... :)
happysunnyday pe 12 aprilie 2012 22:42
unde e terminator 3? a fost bun

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells