Andrzej Wajda, premiul FIPRESCI pentru Sweet Rush

de Gloria Sauciuc în 3 Dec 2009
Andrzej Wajda, premiul FIPRESCI pentru Sweet Rush

Academia Europeană de Film şi Federaţia Criticilor de Film au anunţat astăzi, printr-un comunicat remis Cinemagia, că Andrzej Wajda a fost distins cu Premiul Criticilor Academiei Europene de Film, Prix FIPRESCI, pentru producţia Tatarak (Sweet Rush).

Motivaţia criticilor de film a fost: "fără îndoială e o mare bucurie să conferim acest titlu lui Wajda, care a scris istoria filmului european, de la primele sale producţii (A Generation, Kanal, Ashes and Diamonds) şi care a influenţat generaţii de regizori. Suntem, prin urmare, încântaţi şi onoraţi să-i arătăm respectul nostru în calitate de critici.
Premiul nostru se referă de asemenea la cel mai recent film al regizorului, Tatarak. Nu e nici pe departe un film al "ultimei perioade", ci este un film al unui spirit tânăr, prin care Wajda deschide, într-un mod riscant şi curajos, o nouă perspectivă autorilor de cinema de astăzi".
Andrzej Wajda va ridica premiul în cadrul ceremoniei celei de-a 22-a ediţii a Premiilor Academiei Europene de Film, care va avea loc pe 12 decembrie, la Bochum (Germania).

Sweet Rush este inspirat din nuvela scriitorului polonez Jaroslaw Iwaszkiewicz. Este a patra oară când Wajda se întoarce la scrierile lui Iwaszkiewicz, după ce filme ca The Birch Wood, The Young Ladies of Wilko şi Noc czerwcowa (June Night) au avut la bază romane de-ale scriitorului. Wajda a declarat că numai la acest scriitor, din toată literatura poloneză, a găsit personaje feminine puternice.

Sweet Rush este despre Marta, o femeie de vârstă mijlocie, ce duce o viaţă singuratică alături de soţul ei dedicat în exclusivitate muncii. Asta până când întâlneşte un tânăr, datorită căruia îşi recapătă forţa vitală. Ei îşi petrec timpul la malul râului. Ceea ce niciunul dintre ei nu ştie este că femeia suferă de o boală incurabilă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lucian Octi pe 5 decembrie 2009 16:26
Cinemagia este o revista foarte apreciata de cinefili ar trebui sa se implice mai mult in i mportul de filme europene.Suntem sufocati de filme americane care toate sunt la fel.
marius93 pe 13 iulie 2010 10:09
Felicitari !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells