A zecea selectie pentru "Fly"

20 Oct 2008
A zecea selectie pentru "Fly"

Fly - scurtmetrajul de 2 minute, cu trei personaje: o soprana, un dirjor, si... o musca, regizat de monteurul si inginerul de sunet Andrei Dascalescu in colaborare cu actorul Victor Dragos - a fost selectionat la al zecelea festival international de scurtmetraj. O cifra incurajatoare, mai ales ca - pentru ambii - este prima experienta de regie, iar filmul a fost realizat independent, fara buget.

Selectat in Market Catalogue-ul de la Clermont Ferrand, Fly a luat apoi calea festivalurilor de la Belgrad, Puerto Rico, Sarajevo, Pristina, Barcelona, Brest etc., culminand cu recenta selectia de la Montpellier. In Romania filmul a fost vazut in 2007 la Cinemaiubit (unde a si castigat premiul pentru cel mai bun film experimental), la Next (in sectiunea Prietenii Festivalului) si la TIFF (in Zilele Filmului Romanesc).

Mihai Fulger, critic de film, aduce cateva argumente care ar putea explica succesul scurtmetrajului: "Filmul de debut dovedeste capacitatea de a construi si a spune prin imagini o poveste convingatoare, concentrata intr-un timp foarte scurt. Interactiunea celor doi actori cu personajul titular, creat si animat pe computer, este foarte bine regizata, astfel incat pare autentica. Nu in ultimul rand, surprinzatoarea tragicomedie de un minut si jumatate reuseste sa nu ne declanseze un sentiment de culpabilitate atunci cand violenta ne amuza in loc sa ne socheze, de parca am urmari niste desene animate cu Bugs Bunny sau Road Runner".

Andrei Dascalescu povesteste, pentru Cinemagia, cat se poate de pitoresc, cum anume a fost facut filmul, astfel incat ne starneste - o data in plus - interesul de a vedea Fly: "Dupa ce-am avut scenariul (scris de Victor Dragos), am inregistrat vocea sopranei Gabriela Daha. Am fost surprins ca a acceptat sa "strice" opera lui Strauss, dar a facut-o, si inca foarte bine. De la studio, am plecat direct la gara si am luat trenul spre Timisoara. Aveam la mine camera video si echipamentul de sunet. Actorii erau deja alesi, Eder Eniko si Balazs Attila de la Teatrul Maghiar de Stat, care s-au dovedit extraordinari. Dl. Ion Rizea ne-a permis sa filmam in Teatrul National/Opera din Timisoara, pentru o singura noapte. Mai greu a fost cu masinistii si maestrul de lumini, care au trebuit "motivati" sa ne dea o mana de ajutor la aranjarea scenei si a luminilor. Filmarea a avut loc dupa premiera unui spectacol in care Eniko si Attila erau protagonisti. Cele trei domnisoare din primele cadre sunt colegele lor, proaspat iesite din scena, cu rochiile din spectacol. Barbatul care o invita pe soprana la auditie este Cristi Smeu, operatorul celei de-a doua camere cu care am filmat. Pentru secventa principala, actorii au facut playback, dar am fost foarte norocosi ca amandoi sa aiba cunostinte muzicale. Fiind o actiune scurta, am filmat din toate incadraturile intreaga actiune, sfarsind cu aproape 30 de duble. Efectele speciale (becurile care se sparg si cadrul final) au fost facute de Ion Ioachim Stroe. Ioan Cernei a desenat musca 3D, iar eu am animat-o. Cu sunetul, ne-au ajutat Victor Panfilov si Dan Rucareanu. In final, a iesit filmuletul de 2 minute dupa vizionarea caruia, cativa cunoscuti au fost ingrijorati de starea mea psihica...

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells