A Dangerous Method, avanpremieră pe 21 noiembrie!

de Cinemagia în 9 Nov 2011
A Dangerous Method, avanpremieră pe 21 noiembrie!

Metoda Periculoasă/A Dangerous Method, selecţionat în Competiţia oficială a Festivalului International de Film de la Venetia 2011, va putea fi vazut prima data în Romania in deschiderea celei de-a 21-a editii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, pe data de 21 noiembrie 2011, la Cinematograful Patria din Bucureşti.

Cu Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen şi Vincent Cassel  în rolurile principale, A Dangerous Method va intra în cinematografele din toată ţara începând cu 25 noiembrie, distribuit de Odeon Cineplex. A Dangerous Method,  în regia lui David Cronenberg, evoca relatia intensa dintre Carl Jung - Fassbender - şi Sigmund Freud - Mortensen - şi, prin intermediul acesteia, începuturile psihanalizei.

Acţiunea începe în Zurich, anul 1904. Psihanalistul de 29 de ani Carl Jung e la începutul carierei sale şi trăieşte cu soţia sa însărcinată, Emma, la spitalul Burgholzli. Inspirat de munca lui Freud, Jung încearcă tratamentul experimental al acestuia, sau "cura prin vorbire", cu Sabina Spielrein de 18 ani. Sabina e o rusoaică bine educată care vorbeşte fluent germana, a fost diagnosticată cu isterie şi se ştie că e explosivă şi violentă. În discuţiile cu Jung, dezvăluie o copilărie afectată de umilinţă şi bătăi de la tatăl său autoritar. Psihanaliza dezvăluie un element sexual tulburător pentru disfuncţia ei, care susţine teoriile lui Freud ce leagă sexualitatea şi tulburările emoţionale. Prin corespondenţa despre cazul Sabinei, Jung leagă o prietenie cu Freud şi prima lor întâlnire e un adevărat maraton. Relaţiile se aprofundează între Jung şi Freud, care-l vede pe Jung ca pe moştenitorul său intelectual, şi între Jung şi Sabina, care e sclipitoare în ciuda suferinţei ei.

Tratamentul ei e un succes şi Sabina urmează o carieră de psihiatră la încurajările lui Jung. Freud îl roagă pe Jung să trateze un coleg psihanalist, Otto Gross, pe care-l descrie ca pe un imoralist hotărât şi un narcoman. Jung e intrigat de argumentele sfidătoare şi inteligente împotriva monogamiei. După ce e influenţat de Gross, Jung dă deoparte propria etică şi cedează în faţa sentimentelor sale pentru Sabina. Încep o relaţie amoroasă sexuală, violând relaţia doctor/pacient. Freud şi Jung încep să se îndepărteze din cauza ideologiilor contradictorii. Jung se opune aderenţei rigide a lui Freud la teoriile sale despre sex, şi interesul crescând al lui Jung pentru misticism continuă să le ameninţe alianţa. Călătoresc împreună în America, lucru pe care Jung îl vede ca pe o mare şansă, în timp ce Freud are îndoieli.

Torturat de vină, împreună cu responsabilitatea pe care o simte faţă de profesia sa, Jung rupe legătura sa cu Sabina. Sabina îl atacă pe Jung în biroul său, tăindu-l pe faţă înainte să fugă la Geneva ca să devină pacienta lui Freud. Jung îşi pierde integritatea în ochii lui Freud, negând aventura într-o scrisoare, în încercarea disperată de a-şi menţine buna reputaţie profesională. Acest subterfugiu dăunează şi credibilităţii Sabinei. Ea şi Jung ajung mai târziu la o înţelegere, după ce se mai culcă o ultimă oară împreună. De data asta, Sabina e cea care hotărăşte că are nevoie de libertatea ei.

Castigator a numeroase premii, David Cronenberg este cunoscut publicului pentru Crash (1996), eXistenZ (1999), Spider (2002) si A History of Violence (2005). Filmografia sa include titluri precum The Dead Zone (1983), Videodrome (1983), The Fly (1986), Dead Ringers (1988), Naked Lunch (1991), M. Butterfly (1992) si Eastern Promises (2007). Festivalul International de Film DaKINO este organizat de Fundatia DaKINO, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, al Centrului National al Cinematografiei si al Asociatiei FAMart.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
b0b0cin3filul pe 9 noiembrie 2011 17:24
Teoriile lui Freud in privinta sexualitatii + Keira Knightley = Succes.
Beatryce pe 9 noiembrie 2011 19:27
interesant..ramane de vazut:D
alex_il_fenomeno pe 10 noiembrie 2011 14:37
wow , are o distributie extraordinara !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells