24 - 30 septembrie la cinema

24 Sep 2010
24 - 30 septembrie la cinema

Michael Douglas se întoarce la tranzacţii bursiere, iar hazul vine de la o nuntă cu dar, românească. Colin Firth completează dramatic săptămâna. Kinodiseea, festivalul de film pentru adolescenţi şi copii pune cireaşa pe acest tort cinematografic pe care ni-l pregăteşte perioada 24 - 30 septembrie.

Momente hazlii, plus naraţiune alertă şi nervoasă sunt punctele forte ale singurei premiere româneşti din acestă săptămână, filmul Nuntă în Basarabia. Temă este nunta unui muntean cu o basarabeancă, reluată la Chişinău pentru familia miresei, sub pretexte tradiţionaliste care de fapt ascund interese pecuniare. Ideea filmului ar putea fi rezumată la sintagma "Orice nuntă din interes e compromisă din start".

Organizat, cu un vădit simţ al echilibrului, în trei segmente (drumul spre Chişinău, pregătirea nunţii şi masa propriu-zisă), filmul se mişcă preponderent în straturile sale exterioare: anecdotice, imagistice şi de montaj - "foarfeca" nervoasă a Corinei Stavilă dă întregului un ritm alert (în tandem cu texturarea şi accelerarea imaginii în câteva secvenţe gen video-clip, dintre care prima, rezumând ritualul schimbării roţilor de tren pentru căile ferate foste sovietice, cu ecartamentul lor crăcănat, are marele merit de a ne arăta ce şi cum; celelalte, inclusiv un panoramic de pliant turistic al statuii lui Ştefan cel Mare, nu sunt la fel de inedite, atingând o stare de leit-motiv stilistic abuziv, totuşi). Singura evoluţie dramaturgică pe care o putem urmări este dezvăluirea graduală a dedesubturilor pecuniare.
Tânăr dirijor din Bucureşti şi aleasa inimii lui, o pianistă din Chişinău, s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei, iar situaţia e tensionată în plus de diferenţele de obiceiuri şi tradiţii în astfel de ocazii. Deşi în spatele discuţiilor despre ritualuri se ascund animozităţi care le sunt străine, cu rădăcini de ordin istoric şi politic, mirele şi mireasa sunt prinşi în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc şi scoate în evidenţă deosebirile de educaţie, cultură şi convingeri politice dintre ei.

Michael Douglas vine săptămâna aceasta pentru a-şi lua revanşa în Wall Street: Money Never Sleeps, filmul săptămânii care pune în joc cele mai multe mize. După anii de închisoare pentru fraudă bursieră, spălare de bani şi înşelăciune, Gordon Gekko (Michael Douglas) iese pe porţile Instituţiei Corecţionale Federale un om doar în aparenţă schimbat. Dacă vei avea de câteva ori senzaţia că ţi se cere, urmărind filmul, să anticipezi însăşi evoluţia indicilor bursieri, concentrează-te pe poveste, pe tensiunile bine construite care te ţin cu sufletul la gură până la final, şi pe jocul actorilor - de la Frank Langella (un elefant posac, cu o mimică imperturbabilă, chiar şi când pierde tot), trecând pe la carismaticul pervers Josh Brolin, gata să-şi vândă însuşi mentorul, si Shia La Boeuf, ce dovedeşte o maturizare artistică, încheind desigur cu Douglas, atent milimetric la fiecare expresie. În mod cert un film pe care ar fi păcat să-l pierzi, Wall Street: Money Never Sleeps îşi face banii.

Colin Firth completează o săptămână a actorilor consacraţi, fiind protagonistul celui de-al treilea film în premieră, Genova, o dramă în care personajul lui Firth rămâne văduv, iar necazurile continuă o dată cu mutarea în Italia, unde speră să ia viaţa de la capăt. Fiica cea mică începe să vadă fantoma mamei sale, în timp ce fiica cea mare îşi descoperă sexualitatea, pe străzile oraşului. Firth face, din nou, un rol de excepţie, pentru care merită să vedeţi filmul. Un alt atu, la cârme regizorul lui  The Road to Guantanamo şi A Mighty Heart, Michael Winterbottom.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cetateanu pe 24 septembrie 2010 19:55
Sper ca se va ridica la valoarea primei parti.
vlad pe 27 septembrie 2010 00:13
Nu se ridica nici la un sfert din nivelul primei parti.. nu-mi vine sa cred ca e regizat de oliver stone....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells