« Înapoi la pagina festivalului

10 filme de neratat la TIFF!

de Ştefan Dobroiu in 30 Mai 2011
10 filme de neratat la TIFF!

Cu peste 200 de lungmetraje în program, TIFF-ul ar putea deveni un eveniment greu de acoperit pentru cei care nu-i pot dedica toată atenţia între 3 şi 12 iunie la Cluj. Prin urmare iată că noi îţi scoatem în faţă câteva dintre cele mai interesante titluri, încercând să acoperim toate gusturile şi genurile.

1. Nevasta la putere / Potiche
Îl punem pe primul loc pentru că este şi filmul din deschidere. Dacă n-ai norocul să ajungi la TIFF, nu-i tragedie, pentru că Potiche, al şaptelea lungmetraj în care Catherine Deneuve îi dă replica lui Gérard Depardieu, se lansează în România exact în ziua când deschide a zecea ediţie a festivalului, adică vineri. Cu greu se putea găsi un film care să poată satisface toate gusturile: lejer, colorat şi energic, filmul spune povestea lui Suzanne Pujol, soţia casnică a patronului unei fabrici de umbrele care este nevoită să administreze afacerea când soţul intră în conflict cu sindicatele. Amuzant şi efervescent, Potiche va putea fi văzut în Piaţa Unirii, imediat după ceremonia de deschidere programată vineri la ora 20.45.

2. O zi din viaţă / Life in a Day
Proiectat în premieră mondială la Sundance, Life in a Day îi are în spate pe Kevin Macdonald, regizorul premiat cu Oscar pentru documentarul One Day in September, dar mai cunoscut pentru regia lui The Last King of Scotland, şi pe Ridley Scott. Conceptul este cât se poate de simplu: promovat de youtube, cei doi cineaşti au lansat o provocare lumii întregi şi anume să documenteze ce înseamnă să fii în viaţă pe Pământ pe 24 iulie 2010. Nu mai puţin de 80.000 de clipuri scurte au fost postate pe youtube, provenind din toate ungherele planetei, iar sarcina lui Macdonald şi Scott a fost să le monteze într-un mod cât mai sugestiv. Atenţie, filmul lui Kevin Macdonald va avea o singură proiecţie, în închiderea festivalului, duminică, 12 iunie, de la ora 20.30 la cinema Florin Piersic.

3. Seniorii / Oldboys
Comedia daneză semnată de Nikolaj Steen a fost favorita publicului la mai multe festivaluri din Europa şi cu siguranţă va fi pe gustul publicului clujean. Cu emoţie şi umor, Steen (este şi scenarist) spune povestea lui Vagn, un bărbat între două vârste a cărui existenţă banală şi cumplit de plictisitoare este dată peste cap când echipa sa de fotbal de amatori îl uită într-o benzinărie. Disperat să-şi prindă din urmă colegii, Vagn acceptă tovărăşia unui tânăr hoţ dispus să-l ia în maşină, alăturarea dintre cei doi bărbaţi având consecinţe cu totul şi cu totul imprevizibile.
Poţi vedea Seniorii în prima zi a festivalului, vineri, la 22.45, la Odeon Cineplex, filmul fiind reluat marţi, 7 iunie, la Mănăştur Open Air, de la ora 22, şi duminică, 12 iunie, la cinema Florin Piersic, de la ora 11.

4. An bisect / Año bisiesto
Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului şi cel care alege toate filmele proiectate la TIFF, a spus la un moment dat că Año bisiesto ar putea fi Pianista anului 2011 (proiecţia de la primul TIFF, în 2001, a filmului lui Michael Haneke, a provocat un leşin), adică cel mai incomod sau şocant titlu din selecţie. Povestea unei tinere de 25 de ani care se angajează într-o relaţie sexuală totală a fost inclusă în secţiunea Fără limită şi va putea fi văzut în prima zi a festivalului, de la ora 22.30, la cinema Arta. Atenţie, filmul nu este recomandat minorilor!

5. Pina 3D
Prezentat în premieră mondială în februarie la Berlin, filmul 3D al lui Wim Wenders este prima proiecţie tridimensională găzduită de festivalul Transilvania! Extrem de vizuală, producţia prezintă inimitabila artă a marii coregrafe germane Pina Bausch, care a murit în vara lui 2009. Invitând spectatorul într-o senzuală şi uimitoare călătorie într-o nouă dimensiune pe scena legendarei companii de dans fondată de Bausch, filmul îi însoţeşte pe dansatori şi în afara scenei, în oraş şi în peisajul industrial din jurul oraşului Wuppertal, locul care a fost căminul şi centrul activităţii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani. Cinemagia cu siguranţă o să fie în public sâmbătă, 4 iunie, la cinema Florin Piersic, de la ora 20.30. Reluarea are loc miercuri, 8 iunie, la Odeon Cineplex (sala 4), de la 19.30.

6. Peştera viselor uitate
Werner Herzog este unul dintre protagoniştii secţiunii 3x3, alături de spaniolul Fernando Leon de Aranoa şi belgianul Jaco van Dormael, dar noul său film Peştera viselor uitate este inclus în secţiunea Evenimente speciale. Filmul 3D reprezintă unica ocazie de pătrunde în peştera Chauvet din sudul Franţei, descoperită în 1994, ai cărei pereţi sunt acoperiţi cu probabil cele mai vechi inscripţii şi desene create de mâna omului. Închisă publicului, peştera a fost deschisă pentru Herzog şi echipa sa de tehnicieni, rezultatul fiind unul dintre cele mai spectaculoase documentare realizate în ultimii ani. Prima proiecţie are loc duminică, la cinema Florin Piersic, de la 22.30, iar a doua marţi, 7 iunie, la Odeon Cineplex (sala 4), de la 19.30.

7. Principii de viaţă
Cel de-al doilea film al lui Constantin Popescu (după Portretul luptătorului la tinereţe) este singura şansă a României la premiile acestei ediţii a festivalului Transilvania. De-abia aşteptăm să-l vedem şi pentru că Principii de viaţă este primul film în care Vlad Ivanov, devenit celebru după excelentul său rol din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, joacă aici primul său rol principal din carieră, cel al lui Velicanu, un bărbat a cărui viaţă pare perfectă, dar care îşi dă seama de-a lungul unei zile de vară, că lucrurile nu stau chiar aşa. Poţi vedea Principii de viaţă marţi, 7 iunie, la cinema Victoria de la 18.30, şi vineri, 10 iunie, la cinema Florin Piersic de la 15.30.

8. Armadillo
Pentru amatorii de documentare scoatem la înaintare Armadillo, un documentar danez premiat pe la mai toate festivalurile la care a participat (a luat inclusiv marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique, anul trecut la Cannes). Regizorul este Janus Metz Pederson, care a primit permisiunea de a însoţi soldaţii danezi trimişi în Afganistan, reuşind să-i filmeze şi să-i intervieveze în timpul şederii lor în tabăra Armadillo, aflată chiar pe linia frontului pe care se dau lupte acerbe împotriva talibanilor. Scopul soldaţilor e să ajute civilii afgani, dar pe măsură ce luptele devin tot mai dure, ei devin tot mai indiferenţi, mărind prăpastia care-i desparte de civilizaţia afgană. Poţi vedea documentarul vineri, 3 iunie, la Marty Cafe de la 21.30 şi mai ai două şanse duminică, 12 iunie, de la ora 17.45 (Cinema Arta) şi de la 00.30 la Centrul Cultural Francez.

9. Sănătatea e mai bună decât toate / Tant qu'on a la santé
Unul dintre cei mai iubiţi comici francezi, Pierre Étaix, beneficiază de o secţiune proprie în cadrul festivalului, 100% Pierre Étaix, iar ocazia este unică: de două decenii nimeni nu i-a mai văzut filmele din cauza unor procese cu privire la drepturile de exploatare. Nu mai spunem că lungmetrajele şi scurtmetrajele sale au câştigat premii la marile festivaluri ale anilor '60 (inclusiv un Oscar). Noi o să mergem să vedem cât mai multe dintre filmele sale, dar pentru acest material am ales Sănătatea e mai bună decât toate, mai ales datorită subiectului încă actual: asaltat de modernismul absurd şi de larma din jurul său, un tânăr parizian se refugiază în mijlocul naturii. Poţi vedea filmul în prima zi a festivalului, vineri, la cinema Arta de la ora 12 (atunci o să-l vedem şi noi), sau luni, 6 iunie, de la ora 20.15 la Odeon Cineplex - Sala 6.

10. I Saw the Devil / L-am văzut pe Diavol
Nimic supranatural în acest thriller semnat de sud-coreeanul Kim Jee-woon (sigur i-ai văzut A Tale of Two Sisters): Diavolul este un ucigaş în serie care-şi descoperă un oponent pe măsură după ce o ucide, într-un mod extrem de brutal, pe logodnica unui agent secret. Dacă ai inima slabă, poate ar fi o idee bună să ocoleşti acest film înecat în sânge şi prin urmare nerecomandat minorilor. Dacă suporţi violenţa extremă, mergi vineri la cinema Arta de la 19.30, pentru că L-am văzut pe Diavol se anunţă a fi unul dintre cele mai intense şi imprevizibile thrillere ale ultimului deceniu. Poţi revedea jocul de-a şoarecele şi pisica dintre criminalul psihopat şi agentul secret pus pe răzbunare sâmbătă, 11 iunie, de la 19.45 la Odeon Cineplex - Sala 5.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 30 mai 2011 16:16
Sper sa le vad pe toate.
alex_il_fenomeno pe 1 iunie 2011 11:14
cu adevarat filme de neratat !
zeno.marin pe 1 iunie 2011 18:39
Multumim Stefan pentru recomandari!
Suna promitator.... Sunt curios daca ai voie sa faci recomandari sau ai obligatia sa fii neutru? Intrebarea nu e retorica, ci pur si simplu vreau sa stiu daca ete acceptabil sa indrumi cititorii catre anumite filme care ti-au placut sau statutul iti interzice acest lucru.
Daca nu exista restrictii date de politica Cinemagia...ce ai alege tu? Evident recomandarile pot veni si ca mesaje personale.
-ps: daca imi raspunde Stefan, inseamna ca am reale sanse sa castig la Loto...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells