Competitia TIFF 2008

de Stefan Dobroiu în 19 Mai 2008
Competitia TIFF 2008

Cele 12 filme din competitia festivalului Transilvania au fost facute publice si nu putem spune decat ca anul acesta la TIFF se va vorbi multa spaniola. Un sfert din filmele din competitie au ca tara de origine Mexic (trei filme) sau Chile. Daca America de Sud pare extrem de bine reprezentata in festival, acelasi lucru se poate spune si despre Europa: restul filmelor, cu doar doua exceptii, provin din tari europene precum Grecia, Estonia, Ungaria, Danemarca sau Germania. Daca voiati sa vedeti cum se descurca regizoarele in Kazahstan, acum aveti ocazia: printre regizorii din competitie se numara si Zhanna Issabayeva, autoarea unui frumos Karoy (Cinemagia l-a vazut anul trecut la Venetia), care cu siguranta ii va impresiona pe cei ce se vor obisnui cu ritmul sau lent, contemplativ. Cum preconizam nu demult, anul acesta nu avem niciun film romanesc in competitie, dar n-o sa ne para rau: la TIFF numai timpul ne va impiedica sa vedem toate filmele bune din festival.

Iata mai jos lista celor 12 titluri din competitie, fiecare avand propria pagina plina de detalii pe Cinemagia. Click pe titlul filmului pentru a vedea un sinopsis, distributia sau afisul:

Viva, regia Anna Biller, SUA, 120'
Cu: Anna Biller, Jared Sanford, Bridget Brno, Chad England.
Los Angeles, 1972. O nevasta din suburbii neglijata de sot se cufunda in tumultul revolutiei sexuale dezlantuite in epoca. Aflata in cautarea dragostei si a aventurii, ea exploreaza totul, de la coloniile de nudisti la orgii, prostitutie, bisexualitate si viata boema.

La Zona/The Zone/Zona, regia Rodrigo Pla, Mexic, 97'
Cu: Daniel Gimenez Cacho, Maribel Verdu, Alan Chavez, Carlos Bardem.
Zona din titlu e un cartier rezidential rezervat bogatanilor care nu vor sa interfereze cu saracia inconjuratoare. Un film ravasitor impachetat in ambalaj de thriller, despre o comunitate gata sa sacrifice toate libertatile si justitia sociala in numele "sigurantei".

Sugisball/Autumn Ball/Balul de toamna, regia Veiko Ounpuu, Estonia, 123'
Cu: Rain Tolk, Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak, Sulevi Petlova, Tiina Tauraite.
Un tinar scriitor divortat in pragul sinuciderii, o mama singura care-si ineaca amarul in lichior, vizionind Pasarea spin, si un garderobier care colectioneaza aventuri de-o noapte - sint doar citeva dintre personajele atinse de solitudine din acest film coral despre viata la bloc, undeva in imprejurimile Talinn-ului zilelor noastre.

Sieben Tage Sonntag/Seven Days Sunday/In fiecare zi de duminica, regia Niels Laupert, Germania, 80'
Cu: Ludwig Trepte, Martin Kiefer, Jil Funke. Adam si Tommek locuiesc intr-un complex de locuinte darapanat din Leipzig. Adam e un inadaptat social, iar Tommek e un rebel cu inclinatii spre vandalism. Plictisiti, cei doi gasesc ceva ce le-ar colora cu adevarat vietile - crima...

J'ai toujours reve d'etre un gangster/I Always Wanted to Be a Gangster/Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu gangster, regia Samuel Blenchetrit, Franta, 113'
Cu: Anna Mouglalis, Edouard Baer, Jean Rochefort.
Patru povesti isi dau intilnire intr-unul si acelasi mic restaurant de pe autostrada, in aceasta comedie nonconformista turnata intr-un alb-negru retro de un regizor care e clar ca-i adora pe Jarmusch si Kaurismaki.

Lake Tahoe/Lacul Tahoe, regia Fernando Eimbcke, Mexic, 85'
Cu: Diego Catano, Hector Herrera, Daniela Valentine.
Fostul regizor de videoclipuri Fernando Eimbcke recidiveaza in lungmetraj (dupa debutul cu Temporada de patos), cu o drama despre un pusti de 14 ani care se maturizeaza incercand sa recupereze un dar nepretuit: o masina, singurul cadou pe care l-a primit vreodata de la tatal lui. Premiul special a juriului la Berlin.

Karoy, regia Zhanna Issabayeva, Kazahstan, 95'
Cu: Yerzhan Tusupov, Aiman Aimaga Betova, Kadirbek Demezin.
Din tara lui Borat vine aceasta comedie neagra despre un tiriie-briu fara creier si fara pic de vointa care fura de la saraci, isi escrocheaza rudele indepartate si nenoroceste oamenii din neglijenta... pina cind, intr-un final devastator, ceva cumplit ii aduce izbavirea.

Kalandorok/The Adventurers/Aventurierii, regia Bela Paczolay, Ungaria, 100'
Cu: Peter Haumann, Peter Rudolf, Milan Schruff.
Trei barbati din trei generatii diferite ale uneia si aceleiasi familii strabat Ardealul, inghesuiti intr-o masina hodorogita: un trompetist de virsta mijlocie aflat la al patrulea divort, fiul lui dependent de jocuri de noroc si tatal lui, satul de traiul alaturi de o nevasta senila si artagoasa.

El cielo, la tierra y la lluvia/The Sky, the Earth and the Rain/Cerul, pamantul si ploaia, regia Jose Luis Torres Leiva, Chile, 110'
Cu: Julieta Figueroa, Angelica Riquelme, Mariana Munoz.
Ana are putini prieteni in afara de Veronica si, in plus, trebuie sa aiba grija de sora ei, Marta, care sufera de schimbari bruste de dispozitie. Eseu poetic despre singuratate, aproape fara dialoguri si splendid filmat intr-o zona in care viata se traieste in rutina si in tacere.

Istoria 52/Tale 52/Povestea 52, regia Alexis Alexiou, Grecia, 97'
Cu: Yorgos Kakanakis, Serafita Grigoriadou, Dafni Labroyanni, Argiris Thanasoulas.
Iason organizeaza intr-o seara o petrecere si un prieten i-o prezinta pe Penelope; cei doi se inteleg perfect si ea se muta foarte rapid la el. Relatia lor erupe insa cu violenta.

Ga med fred Jamil/Go with Peace Jamil/Jamil, mergi in pace, regia Omar Shargawi, Danemarca, 90'
Cu: Elias Samir Al-Sobehi, Khalid Alssubeihi, Salah El Koussa.
Filmul debutantului Omar Shargawi exploreaza experientele arabilor care traiesc in tarile occidentale, concentrindu-se pe obiceiurile culturale si credinta religioasa pe care acestia le duc cu ei cind se muta in societati care nu le impartasesc neaparat sistemul de valori.

Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo/Intimacies of Shakespeare and Victor Hugo/Shakespeare colt cu Victor Hugo, regia Yulene Olaizola, Mexic, 83'
Bunica regizoarei isi deapana amintirile in fata camerei de filmat, povestind cum, in anii '80, a inchiriat o camera din casa ei unui june atragator, excentric si misterios, aparent inofensiv. Documentar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells