Umor românesc, la Weekendul Comediei Scurte

27 Ian 2014
Scurtmetrajele lui Mungiu, Porumboiu, Silişteanu şi Felméri, pe 1 şi 2 februarie în programul ShortsUP

Sâmbătă şi duminică, pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP propune cea mai bună metodă pentru descreţirea frunţilor şi ”dezgheţarea” spiritelor cinefile. Două seri consecutive de comedii scurte şi bune care explorează tema narcisismului contemporan, o expoziţie de artă colectivă şi spaţiu de entertainment ce tolerează manifestările amorului propriu. Weekendul Comediei Scurte, ediţia a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20.

Selecţia de filme include scurtmetraje internaţionale premiate, dar şi producţii autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Fiecare dintre cele patru poveşti îşi extrage inspiraţia din realitatea societăţii româneşti în tranziţie, rezerva inepuizabilă de personaje şi întâmplări fermecătoare, indiferent de perioadă.

Cel mai bun scurtmetraj românesc la NexT 2013, Şanţul (r. Adrian Silişteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul lui Adrian Silişteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deşi se confruntă cu certuri domestice, reuşeşte să-şi păstreze echilibrul înrădăcinat de ani şi ani într-o gospodărie trainică.

Pastila fericirii (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012) e o poveste ironică şi moralistă despre confortul emoţional pre-fabricat, adusă la viaţă de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpăraţi pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolenţa unui vânzător de la chioşcul RATB) sub sloganul “Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”. Dar antidepresivele televizate au efecte adverse şi o foarte mare încărcătură amuzantă. Filmul a primit Premiul special la TIFF şi premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu sunt prezenţi în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 şi începutul anilor 2000. Două mostre desăvârşite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă şi duminică. Mâna lui Paulista (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

În Călătorie la oraş (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), un învăţător timid şi un şofer descurcăreţ îşi părăsesc satul pentru a lua de la oraş, aflat în sărbătoare, un ”computer conectat la internet şi un colac pentru closetul primarului". Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 şi locul al doilea în secţiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele româneşti sunt prezentate la ShortsUP cu sprijinul Atelier de Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" şi 4 Proof.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziţionate în avans prin MyTicket şi Eventim la preţul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la faţa locului (Cinema Patria) la preţul de 35 de lei pe seară.

ShortsUP face selecţii cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Organizate iniţial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, aşa că Weekendul Comediei Scurte propune o infuzie serioasă de râs pentru a combate apatia tipică finalului de iarnă.

Exploreaza subiecte similare:

Mâna lui Paulista, The pill of happiness, Călătorie la oraş, Şanţul, cristian mungiu, Corneliu Porumboiu, Adrian Silişteanu, Cecília Felméri

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 27 ianuarie 2014 19:44
Ce bine suna... Bine ca este si vacanta!Asa ca vor fi destui spectatori.
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 17:54
Cred ca vor fi niste productii nebanuit de bune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells