Tornadă în topul încasărilor

de Ştefan Dobroiu în 24 Dec 2015
Ce şanse are Star Wars: Trezirea Forţei să detroneze Avatar?

Este marea întrebare din acest decembrie la Hollywood. Debutul ieşit din comun al lui Star Wars: Trezirea Forţei şi zecile de recorduri doborâte până în acest moment îi fac pe analişti să se întrebe cât de mare va fi efectul popularităţii premierei de vineri asupra topului global al încasărilor. Are Trezirea Forţei suficientă... forţă pentru a detrona Avatar, ocupantul locului întâi din 2010, cu 2,78 miliarde de dolari? Cei de la Variety analizează şansele filmului lui J.J. Abrams.

Miercuri totalul încasărilor strânse de Trezirea Forţei pe glob ajunsese la aproape 700 de milioane de dolari, 325 dintre acestea pe teritoriul american, unde blockbusterul a avut nevoie de doar cinci zile, un record absolut, pentru a depăşi pragul de 300 de milioane. Analiştii se aşteaptă ca weekend-ul de Crăciun să reprezinte un nou salt al încasărilor, cu estimări ce ajung chiar şi până la 175 de milioane de dolari încasate de vineri până duminică numai în Statele Unite şi un nou record, de această dată pentru cel mai bun al doilea weekend din istorie, pentru film.

Poate că până acum Hollywood-ul a ezitat să facă estimări cu privire la totalul mondial pe care l-ar putea atinge Trezirea Forţei, în lipsa unor indicatori clari despre potenţialul filmului. Dar de îndată ce noile cifre au început să curgă, iar premiera din 18 decembrie a început să doboare record după record, sunt tot mai multe vocile care sugerează că Avatar ar putea fi detronat de pe primul loc din topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

"Date fiind traiectoria curentă la box office, reacţia copleşitor de entuziastă a publicului, un al doilea weekend ce ar putea fi fenomenal şi premiera chineză aşteptată în ianuarie, dacă există vreun film în stare să intre în clubul de două miliarde de dolari şi să devină titlul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, atunci Star Wars: The Force Awakens este acest film", a declarat pentru Variety Paul Dergarabedian, analist din echipa Rentrak, expert global în măsurarea audienţelor.

Lansarea chineză este extrem de importantă pentru Trezirea Forţei, pentru că piaţa asiatică a început să facă o concurenţă impresionantă celei americane în ceea ce priveşte potenţialul încasărilor. Jurassic World a avut încasări de aproape 230 de milioane de dolari în China, adică aproximativ un sfert din totalul încasărilor din afara SUA. În funcţie de popularitatea francizei lui George Lucas în China, Star Wars ar putea câştiga 500 sau chiar 600 de milioane în ţara asiatică, un avânt ce ar putea oferi un atu financiar major în cursa pentru podiumul dominat de Avatar.

Avantajul lui Trezirea Forţei este faptul că în centrul atenţiei se află un personaj feminin convingător: Rey, interpretată de Daisy Ridley, este considerată răspunzătoare pentru interesul acordat Star Wars VII de către publicul feminin, care de obicei ignoră SF-urile şi filmele de acţiune. Date de pe teritoriul american arată că 40% din publicul Trezirea Forţei a fost reprezentat de spectatoare, ceea ce subliniază încă o dată potenţialul uriaş al filmului: ambele sexe de toate vârstele sunt interesate să vadă noua aventură din îndepărtata galaxie imaginată de Lucas. Pandora ar trebui să se teamă, pentru că în curând ar putea fi a doua destinaţie fictivă din atenţia publicului mondial.

Crezi că Star Wars VII va întrece Avatar?

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Avatar, Jurassic World, J.J. Abrams, George Lucas, Daisy Ridley

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 24 decembrie 2015 12:14
Pai ce , acum serios vorbind Avatar poate fi numit film?Cine vrea sa comenteze postarile mele , sa se gandeasca bine la ce face .Eu emit pareri personale si nu am comentat niciodata postarile altora.Fiecare are dreptul la o parere.
RODI59 pe 24 decembrie 2015 13:04
Mare dreptate ai!
cosmin742000 pe 28 decembrie 2015 08:22
Avatar repet , nu poate fi considerat film
RODI59 pe 24 decembrie 2015 13:04
In mod categoric da!
danny987 pe 24 decembrie 2015 13:10
Sincer nu cred ca are sanse sa devina numarul 1,desi mi-ar fi placut asta.Maxim 2,2 mld poate face,ceea ce l-ar propulsa pe locul 2,detronand Titanic-ul.
Skarin pe 24 decembrie 2015 13:11
in sua da, la nivel mondial nu.
Skynet.Zbenga pe 24 decembrie 2015 14:55
In SUA are sanse mari, dar per total, mai degraba nu.
tibzone pe 24 decembrie 2015 18:52
inca nu s-a lansat in China ..mai scoate si de acolo.. sunt sanse
mag1c84 pe 25 decembrie 2015 00:50
Mai trebuie sa manance mult SW sa intreaca Avatar :)
chiba_florin pe 25 decembrie 2015 02:39
Vorba aia "Niciodată să nu spui niciodată" depinde însă cât de bine stau oamenii cu fondurile pentru filme, în schimb, întotdeauna va fi alt film mai bun care va detrona filmul cel mai bun. Aşadar, umila mea părere este că orice este posibil, având în vedere tehnologiile şi ideile care se "pun" pe micile ecrane, dar mai ales cum sunt puse ...
blackmask pe 25 decembrie 2015 13:34
Absolut
cavallioty pe 26 decembrie 2015 10:23
cred ca in SUA ajunge lejer la 800,dar in afara inca nu ma pronunt
bogyvaly pe 26 decembrie 2015 21:43
Are toate sansele
rob1cul pe 27 decembrie 2015 03:00
Ar cam trebui detronat "filmul" Avatar... ma rog in topurile incasarilor... Avatar a avut incasarile alea pentru ca a fost filmat in 3D, in totalitate si a avut acele peisajele colorate, interesante vizual, din cauza carora au fost si foarte multi copii la el, iar cel mai important lucru a fost ca era regizat de Cameron, al Titanicului :)... in schimb povestea e aceeasi ca in Pocahontas de la Disney :) chiar imi amintesc ca vazusem un articol undeva care inlocuia numele personajelor si locatia din Avatar cu cele din Pocahontas sau invers. Foarte amuzant:).
Dupa startul pe care l-a avut SW The Force Awakens si faptul ca a crescut piata din China foarte mult, eu zic ca il v-a detrona sigur. Si nu neaparat ca este o CAPODOPERA cinematografica, ci doar pentru ca se continua povestea din universul SW, care vrei, nu vrei, tot esti fan macar un pic. Fie il vizionezi doar din curiozitate, universul fiind foarte frumos creat de George Lucas si acum continuat si intretinut foarte creativ de JJ Abrams.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells