The Order: vrăji, vârcolaci şi angst adolescentin

de Ştefan Dobroiu în 19 Mar 2019
Noul serial Netflix combină tonul sprinţar cu teme macabre

Când se vorbeşte despre cele mai iubite poveşti ale copilăriei, un aspect este adesea omis: acela că uneori aceste poveşti sunt punctate de acţiuni sau evenimente atroce. Dar cine discută despre condamnarea la moarte prin abandonul în pădure, canibalism sau executarea prin incinerare din Hansel şi Gretel? Ei bine, nimeni. Cam la fel stau lucrurile cu The Order, noul serial Netflix, în care un student în anul întâi are parte de experienţe extreme după ce devine acolit în Ordin, grupul de puternici vrăjitori ce controlează din umbră universitatea.

Când începi să descrii subiectul lui The Order, totul pare extrem de complicat şi prolix. Aşa şi este, dar serialul reuşeşte cumva să-şi ascundă minusurile în spatele abordării sprinţare şi al întorsăturilor de situaţie imprevizibile, făcându-te să vezi episod după episod, aproape împotriva voinţei tale. Un mare plus al serialului este Jake Manley, un tânăr actor cunoscut doar pentru rolurile sale minuscule din seriale precum American Gods, Casual şi iZombie, dar a cărui carismă de Kevin Bacon tânăr (era Footloose) i-ar putea asigura ascensiunea la Hollywood.

Manley este Jack Morton, care nu mai poate de satisfacţie când află că a fost admis la o prestigioasă universitate. Dar această satisfacţie nu este justificată doar de gândul că puştiul va învăţa pe brânci patru ani de acum înainte, ci de gânduri de răzbunare. Aflăm curând că universitatea este condusă din umbră de Ordin, un grup de vrăjitori, şi că liderul acestuia este Edward Coventry (Max Martini), nimeni altul decât tatăl biologic al lui Jack şi vinovatul pentru moartea prematură a mamei acestuia. Jack îşi doreşte cu disperare să intre în Ordin, să-i câştige încrederea lui Coventry şi să-şi răzbune mama.

Chiar dacă serialul nu încetează nicio clipă să ofere imagini macabre şi să înece ecranul în litri de sânge fals, tonul aduce mai degrabă a film clasic cu studenţi, în care beţiile, micile certuri şi provocările absurde sunt la ordinea zilei. Nu puţini spectatori vor rămâne perplecşi în faţa acestei combinaţii şi probabil că nu puţini vor râde de eforturile scenariştilor atunci când vor vedea cât de în serios iau aceştia povestea. Şi când îţi dai seama că cel mai des folosit număr magic este deschiderea sau închiderea unei uşi cu un gest mult prea categoric chiar începi să te întrebi dacă Ordinul merită preţiosul tău timp...

Trecând peste tonul copilăresc şi divagaţiile adolescentine, serialul discută inspirat obsesia pentru putere şi sacrificiile pe care suntem gata să le facem pentru a o obţine. Manipularea, intrigile, sabotajul sunt la ordinea zilei în această mică telenovelă cu vrăjitori hapsâni şi vârcolaci prea zeloşi aflaţi într-un război etern, unii pentru a conduce lumea prin magie mai mult sau mai puţin neagră, ceilalţi gata să se sacrifice pentru a se asigura că legile naturale sunt respectate. Până la urmă, trecând peste diversele vrăji cu denumiri latine pe care actorii le pronunţă foarte american, provocările personajelor pot fi uşor reduse la alegerea unui scop şi la parcurgerea paşilor pentru a-l atinge.

The Order nu ar fi primul serial Netflix cu subiect supranatural pe care l-am recomanda, dar dacă primul episod ţi se pare distractiv şi convingător, îţi spunem că tonul nu se va schimba drastic de-a lungul celorlalte nouă episoade ale primului sezon. Dacă e să rămânem în aceeaşi zonă supranaturală, opţiuni mai bune din oferta Netflix sunt Chilling Adventures of Sabrina/Sabrina: Între lumină și întuneric (cronica noastră aici), serialul turcesc The Protector şi entuziasmantul Diablero, mult mai inteligent, mai intens şi mai amuzant decât The Order.

Exploreaza subiecte similare:

The Order, Jake Manley, Kevin Bacon, American Gods, iZombie, Casual, Chilling Adventures of Sabrina, The Protector, Diablero, Max Martini

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells