Cele mai spectaculoase planete în filme SF

de Ştefan Dobroiu în 12 Sep 2013
Misterioasa planetă din Riddick ne invită să explorăm spaţiul

Riddick se lansează vineri aruncând pe marile ecrane din ţară (inclusiv în format IMAX) vizuala planetă deşertică pe care se trezeşte eroul în căutarea natalei Furya. Unul din marile atuuri ale filmului, această planetă ne reaminteşte cât de ofertantă poate fi pentru scenografi imaginarea unei lumi extraterestre. Iată mai jos câteva dintre cele mai interesante planete din filmul SF.

Planeta fără nume din Riddick pare cufundată într-un asfinţit etern, lăsând directorul de imagine al filmului să încline paleta de culori spre un galben intens. Nu la fel stau lucrurile cu Krypton, planeta de baştină a lui Superman, vizitată pe îndelete în Man of Steel, succesul de casă din această vară. Unul din atuurile filmului lui Zack Snyder este tocmai alegerea de a explora planeta damnată la distrugere. Povestea părinţilor lui Superman şi spectaculoasa moarte a planetei îmbogăţesc povestea lui Superman şi arată cât de definitivă este ruperea supereroului de rădăcinile sale. O lume ultra-tehnologizată, dar muribundă, Krypton ni se arată într-o combinaţie de culori închise, metalice şi galbenul unui soare ce urmează să se stingă.

La polul opus e Pandora din Avatar, o lume virgină, pe care oamenii, în goana lor pentru evoluţia tehnologică, sunt dispuşi să o sacrifice pentru a obţine un metal preţios (comparaţiile cu Roşia Montană nu sunt deloc riscante). Metalul respectiv, unobtainiumul este şi răspunzător pentru o extraordinară particularitate a peisajului de pe Pandora: munţii plutitori al căror aspect a fost inspirat de relieful ieşit din comun din rezervaţia naturală chineză de lângă oraşul Zhangjiajie, în provincia Hunan. Continuările aşteptate peste câţiva ani vor explora cu siguranţă alte caractarestici ale Pandorei, prima ştire publicată despre sequel precizând că noile aventuri ar putea avea loc în subteranul planetei.

Vegetaţia luxuriantă a Pandorei are un opus perfect în Arrakis, planeta deşertică pe care au loc aventurile din seria de romane SF a lui Frank Herbert, Dune. Cele câteva ecranizări după cărţi, dintre care cea mai celebră rămâne în continuare producţia din 1984 a lui David Lynch, explorează ţinuturile acoperite de nisipuri şi străbătute de viermi gigantici, unde se recoltează mirodenia, cel mai scump drog din univers. O nouă revizitare a planetei Arrakis este una din longevivele idei fixe ale Hollywood-ului, doar că un remake scump şi cel mai probabil riscant îi şi sperie pe producători. Suntem siguri că în anii următori ne vom reîntâlni cu Arrakis.

Nu putem ignora planeta Marte, atât de arătoasă în John Carter, care s-a transformat anul trecut într-un neaşteptat eşec de casă. Puţine sunt planetele de pe marele ecran care să se fi bucurat de mai multă atenţie din partea designerilor şi-a scenografilor şi e chiar păcat că o poveste ce a deschis nenumărate posibilităţi în literatura SF din ultimul secol a fost considerată "fumată" de marele public.

Interesant este faptul că în general planetele extraterestre prezentate în filmele SF sunt în general netehnologizate, oamenii fiind adesea consideraţi intruşi. Este şi cazul lui Solaris, în două celebre ecranizări după romanul omonim al lui Stanislav Lem, una de Andrei Tarkovski, cealaltă de Steven Soderberg. Planeta oceanică arată curând că posedă conştiinţă şi că poate accesa memoria astronauţilor umani, readucând la viaţă persoane din viaţa acestora.

La polul opus, ultra-tehnologizat, se află Cybertron, planeta de baştină a Autoboţilor şi-a Decepticonilor. Soarta acesteia este explorată în trilogia regizată de Michael Bay şi lansată, cu imens succes financiar, în ultimul deceniu. Francizele Star Trek şi Star Wars au adus şi ele pe marile exemple extraordinare de design planetar.

Exploreaza subiecte similare:

Riddick, Man of Steel, Avatar, Dune, John Carter, Solaris

Alte știri din cinema

Cristian Mungiu, distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Este cea mai mare distincţie oferită de statul francez şi vine că o recunoaştere pentru activitatea sa cinematografică

Unele dintre cele mai premiate documentare VR din lume pot fi văzute gratuit în Bucureşti

Până duminică, între orele 14:00 – 22:00, publicul poate experimenta gratuit în Veranda Mall poveștile care au schimbat modul în care privim lumea

Thor: Ragnarok, o fundație construită pe mitologia scandinavă

Filmul „Thor: Ragnarok” este distribuit de Forum Film România şi va fi disponibil în avanpremieră începând din 26 octombrie 2017, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos

Regizorul italian Antonio Piazza, la închiderea Les Films de Cannes à Bucarest

250 de actori participă la a doua ediție a workshopului Managing Talents

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chelbos pe 12 septembrie 2013 10:26
nu ma astept sa se ridice laa nivelul primelor 2, dar cu siguranta am sa ma uit.
MikkaelWolfganger pe 12 septembrie 2013 10:55
Mai, trebuia sa il faceti in stil slide.E mult mai lizibil.Seria Riddick a dat 2 dintre cele mai cool planete:Chrematoria si planeta aia cu 3 sori din primul.As mai aduga planeta din Ghidul Autostopistului Intergalactic.
Cristian-Marius-Matei pe 12 septembrie 2013 17:31
Nimik mai detaliat pt Star Trek si Star Wars? in schimb se vorbeste exagerat de jafuri de filme gen John Carter, Transformers
gabyyy21 pe 12 septembrie 2013 17:39
:) Ce planeta ar putea alege din Star Trek si Star Wars? Sunt atat de multe....
MikkaelWolfganger pe 13 septembrie 2013 10:21
Carte a influentat oarecum filme ca ST sau SW, nu filmul.Filmul din pacate e un mare jaf.Stiu ca are un fan base destul de baban, dar zau John Carter asta a fost unul dintre cele mai slabe SF-uri pe care le-am vazut in ultma vreme si nu sunt singurul care o spune.
Tyson_Kyd pe 12 septembrie 2013 18:01
De cum am vazut imaginea m-am si astepta sa fie din Riddik .
Bayard pe 12 septembrie 2013 20:28
De fapt cred ca este Barsoom :)
viorellll pe 12 septembrie 2013 18:24
AVATAR ....
vladimir84 pe 12 septembrie 2013 20:52
Si in "Elysium" este o planeta interesanta.
Bayard pe 13 septembrie 2013 01:09
numita Pamant? :)
lucian.iorga pe 13 septembrie 2013 11:56
Bayard Ok, Ok. Dar, articolul vorbeste de planete :)))) Putzina critica nu strica :))))
neb2069 pe 13 septembrie 2013 10:49
Ar mai fi si LV 223 din Prometheus, chiar daca pustie are niste peisaje superbe.
alex_il_fenomeno pe 19 septembrie 2013 16:16
Majoritatea impresionante, pe care s-au petrecut aventuri magnifice.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback