Recomandări TV. America în mai multe ipostaze, scenarii distopice și fantezii

de Gloria Sauciuc în 19 Nov 2018
De la o Americă sarăcită de crachul economic, la portretul unei epoci ce include maximul nivelului de trai în SUA, de la scenarii distopice la fantezii, de la film celebru despre Mafie, la un film cu perspective şocante asupra naturii umane
Ziua de luni este a Recomandărilor TV, așa că am selectat cele mai interesante titluri din oferta canalelor de la noi, pe care le prezentăm mai jos. Vă invităm, totodată, să „răsfoiți” rubricile din program dedicate filmelor și, respectiv, serialelor.

Luni, 19 noiembrie, ora 00:00, PRO TV
Filmul îl prezintă pe David Norris (Matt Damon), un politician carismatic, căreia soarta i-a rezervat un loc în Senatul Statelor Unite ale Americii, cu șanse mari să devină președinte. Atunci când David se îndrăgostește de frumoasa Elise Sellas (Emilly Blunt) și se abate de la drumul său, vor interveni agenții de la The Adjustment Bureau pentru a-l împiedică pe tânărul politician să continue relația cu Elise. În cele din urmă, confruntat cu piedici extrem de greu de trecut, David va fi nevoit să aleagă între a renunța la carieră sau a rămâne împreună cu frumoasa Elise. 
 
Marţi, 20 noiembrie, ora 22:00, TV1000
Everett (George Clooney), Pete (John Turturro) și Delmar (Tim Blake Nelson) pornesc să străbată o Americă sarăcită de crachul economic. Vor înregistra un cântec, se întâlnesc chiar cu gangsterul „Babyface“ Nelson, cu John Goodman pe post de vânzător de Biblii, sirene, Ku Jlux Klan, negri în salopete rupte de blugi cărând gheață, grăsani, propovăduitori de o zi, escroci. Ochiul critic al Coenilor înglobează intr–un singur film toate șabloanele din literatură și filmele cu subiect sudist. Toate relele societății sau din viața personală a celor trei sunt relatate zglobiu, intarsiate intr–un film cu o imagine dulce, ca de basm.
 
Fantasy. A Wrinkle in Time (2018)
Miercuri, 21 noiembrie, ora 20:55, HBO
Romanul din 1962 semnat de către Madeleine L'Engle este o provocare pentru minţile tinere de generaţii întregi. Este povestea unei adolescente care trebuie să îşi salveze frăţiorul, cu puteri parapsihologice, de la o soartă mai rea decât moartea, cu ajutorul unor fiinţe interdimensionale: Dna Whatsit, Dna Who şi Dna Which. Cartea are un număr de veleităţi suprarealiste, care au făcut-o până acum greu de ecranizat. Ceea ce nu este însă o problemă pentru Disney, care a investit un buget de peste 100 milioane de dolari şi o distribuţie excepţională. Cu toate acestea, fantasy-ul nu a avut succes la critică, dar merită văzut pentru mulțimea de idei condensate. 
 
Mafia. The Untouchables (1987)
Joi, 22 noiembrie, ora 21:00, TNT 
Un clasic, semnat Brian De Palma. Kevin Costner joacă rolul agentului federal Eliot Ness, Robert De Niro pe cel al celebrului mafiot Al Capone, iar Sean Connery este Malone, polițistul care îl învață pe Ness cum să învingă Mafia: să tragă repede și să tragă primul.  Filmul este o descriere a șefilor mafioți care conduceau orașul Chicago în perioada prohibitiei și a oamenilor legii ce au jurat să-i prindă.
 
Film de festival. Panglica albă
Vineri, 23 noiembrie, ora 23:10, TVR 2 
În Das weisse Band totul este perfect calibrat, iar preocuparea lui Haneke pentru organizarea minuţioasă a acţiunii este magistrală - regizorul dovedind încă o dată că este bun povestitor. Das weisse Band e o povestire inspirată din realitate: un film de suspans cu perspective şocante asupra naturii umane, explicând de ce oameni obişnuiţi fac (sau consimt la) lucruri îngrozitoare. Haneke descoperă o legătură între modul în care se poartă părinţii cu copiii şi modul în care conducătorii (cei politici) se achită de obligaţiile lor. În colajul foto, o vedeți pe actrița de origine română Maria Drăguș.
 
Dramă. Biutiful (2010)
Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 01:50, Paramount Channel
Biutiful îl face pe spectator să stea faţă în faţă cu moartea, aşa cum te făcea 21 de grame, într-un ritm mai lin - însă, asemenea curgerii inexorabile spre nefiinţă, dar şi mai implicant. Imaginea e construită după o poetică a sordidului, nuanţele filmului sunt naturaliste, decupajul mai puţin nervos decât în filmele precedente ale lui Alejandro González Iñárritu. Personajul lui Bardem are o relaţie specială cu moartea, mai exact cu cei morţi, reuşind să spună mereu cuvintele care fac spiritele să se împace cu părăsirea lumii celor vii.
 
Crimă. Suburbicon (2017)
Duminică, 25 noiembrie, ora 21:00, HBO
O crimă oribilă (dar şi cu o notă de ridicol) într-o suburbie înstărită, care trăia visul american, declanşează o investigaţie în care principalul detectiv este băieţelul (Noah Jupe) victimei. Un film care atinge tangențial și problema segregării rasiale, o pată peste o perioadă de altfel prosperă din istoria Americii. Pe lângă o poveste poliţistă de modă veche, filmul încearcă - cu un succes moderat - să surprindă mentalitatea epocii în Statele Unite: o mulţime furioasă manifestă violent în fața casei singurilor locuitori de culoare ai suburbiei înstărite. Acest lucru constituie un fundal pentru fapte mult mai grave care ţin spectatorul cu sufletul la gură, arătând cu degetul, dacă mai era nevoie, că răul nu vine din sânul minorităților rasiale. Filmul este un portret al unei epoci, de altfel momentul de maxim al nivelului de trai în Statele Unite, şi îl portretizează în culori primare, fără prea multe nuanţe: bărbaţi la sacou şi cu ochelari cu rame metalice, maşini de epocă, tonomate - însă în spatele acestui confort bănuim că bântuie lucruri sinistre.

Exploreaza subiecte similare:

The Adjustment Bureau, The Untouchables, O Brother Where Art Thou?, George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, A Wrinkle in Time , Brian De Palma, Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Matt Damon, Emily Blunt, Suburbicon, Alejandro González Iñárritu, Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte, Maria Drăguș, Biutiful

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells