Reality: tensiunea vine din jocul de-a șoarecele și pisica dintre agenți și protagonistă

6 Oct 2023
Producția rulează în premieră pe marile noastre ecrane de vineri, 6 octombrie

O femeie (Sydney Sweeney, The White Lotus, Euforia) revine acasă pentru a desoperi doi agenți FBI (Marchant Davis și Josh Hamilton) care o așteaptă. Îi pun câteva întrebări, apoi pun în aplicare mandatul de percheziție a casei, mașinii și smartphone-ului tinerei. Tot ceea ce urmează în interogatoriu sunt evenimente reale. Reality este o dramă plină de tensiune, ce se naște din jocul dea șoarecele și pisica dintre agenți și tânără. Regia este semnată de Tina Satter, iar filmul este produs sub egida HBO Films. Producția rulează în premieră pe marile noastre ecrane de vineri, 6 octombrie, distribuit de Happy Cinema.

Femeia este acuzată că a transmis un document secret al NSA (National Security Agency) care conținea dovezi ale intervenției hackerilor ruși în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2016. Pentru a oferi un context, interogarea ei este punctată de flashback-uri din cursa electorală, arătând-o în biroul unei agenții militare unde lucrează ca traducător. Deasupra biroului ei este un televizor dat pe postul Fox News a cărui comentatori ridiculizează mereu ideea că intervenția hackerilor ruși ar fi avut loc. Este clar în acel moment că a avut motive să facă acest gest.

Povestea creează un mediu cu pericole ascunse: totul e calm până când - brusc - nu mai este. Tensiunea este accentuată și de faptul că Winner, o femeie, este interogată de bărbați necunoscuți care îi răscolesc lucrurile.

Filmul Reality nu este doar inspirat de o poveste adevărată: regizoarea a preluat transcrierea unei interogări a FBI-ului și a adaptat-o pentru ecran replica cu replică. Personajul Reality Winner (numele persoanei reale) este o fostă membră a Aviației devenită traducător în cadrul NSA (National Security Agency), care a fost arestată pentru publicarea de documente secrete în mass-media.

Dacă arată prea tânără și prea neexperimentată ca să se poată spune că stăpânește limbile Orientului Mijlociu ca să poată fi analist în cadrul serviciului secret al Aviației Stetelor Unite, curând devine clar că este perfect conștientă de intrigile care se derulează în spatele ei de către cei care o interoghează. Ca și ei, folosește pauzele din vorbire, silogisme și reacții întârziate pentru a câștiga timp.

Regizoarea are ochiul format pentru momentele întâmplătoare de umor care iau naștere din acest joc de-a șoarecele și pisica jucat cu eleganță. Are ochiul format și pentru metaforă. Camera în care este interogată nu este mobilată pentru că nu este nevoie de mobile, ceea ce pare ușor comic. Apoi, treptat, această monotonie devine opresivă, anticipând celula de închisoare care o așteaptă odată ce interogatoriul se va fi terminat.

Relevanța filmului este accentuată de acuzațiile actuale la adresa lui Donald Trump că a avut acces la cutii de materiale secrete – descoperite în reședința sa din Mar-a-Lago. Faptul că Reality a avut acces la un singur document i-a atras o condamnare de cinci ani și trei luni – cea mai dură primită de o persoană din armata americană care a făcut publice documente secrete. Cu siguranță Donald Trump nu a fost în asemenea situație...

Ceea ce Winner a făcut, și consecințele gestului ei, au devenit publice, însă filmul reușește să fie mai captivant decât cazul real, a scris presa internațională...

Filmul poate fi considerat o dramă, însă modul în care se derulează e mai tensionat decât un thriller. Transferând interogatoriul real în scenariul filmului, consecința este extrem de realistă: oamenii se bâlbâie sau pronunță greșit. Pauzele sau ezitările vorbesc enorm: cei doi agenți FBI, Taylor (Davis) și Garrick (Hamilton), sunt respectuoși, calmi și aparent prietenoși – ceea ce face momentul înspăimântător.

Pojghița de curtoazie se rupe atunci când Winner încearcă să își ia telefonul sau să închidă ușa casei. Povestea creează un mediu cu pericole ascunse: totul e calm până când brusc nu mai este. Tensiunea este accentuată și de faptul că Winner, o femeie, este interogată de bărbați necunoscuți care îi răscolesc lucrurile. Deși toți spun că totul e în ordine, reiese exact contrariul. Protagonista trebuie să sune un avocat!

Agentul FBI mai în vârstă, Garrick (Josh Hamilton), aproape că își cere scuze că urmează să percheziționeze, iar partenerul său, Taylor (Marchant Davis), ezită, fiind nesigur. Sosesc și mai mulți agenți, iar casa este etichetată ca locul unei infracțiuni.

Regizoarea Satter s-a familiarizat cu cazul lui Winner atunci când a găsit o transcriere a unei anchete FBI legată de un subiect de știri. Intrigată, a folosit-o ca să scrie o piesă pusă în scenă pe Broadway în 2019. Filmul este adaptarea acesteia, potențat de coloana sonoră amenințătoare semnată de Nathan Micay.

Completată de close-up-urile extraordinare ale lui Sweeney, filmul reușește cu brio să introducă spectatorul în mintea personajului Reality. Încet încet se devoalează reacția ei la o schimbare dramatică în viață, și odată ce înțelege asta, eforturile ei de a-și păstreze calmul sunt contrazise de panica din ochii ei. Ochii ei mari și luminoși par să aibă părerea lor, indiferent de tonul vocii.

Exploreaza subiecte similare:

Reality, Sydney Sweeney, The White Lotus, Euphoria

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells