Noul film al lui Andrei Gruzsniczki, în competiţia Festivalului Internațional de Film de la Roma

de Cinemagia în 14 Oct 2013
Drama „Quod Erat Demonstrandum”, scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

FilmulQuod Erat Demonstrandum” (titlul inițial „Evadarea”), în regia lui Andrei Gruzsniczki, va avea premiera mondială în competiția Festivalului Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie). Este unul dintre cele 18 titluri care intră în cursa pentru trofeele festivalului și singura producție românească. Un reportaj şi fotografii de pe platourile de filmare, AICI.

„Quod Erat Demonstrandum” intră în competiția festivalului alături de filme ca „The Mole Song”, în regia Takashi Miike, „Seventh Code”, de Kiyoshi Kurosawa, „Her”, noua peliculă a lui Spike Jonze, sau „Another Me”, de Isabel Coixet. Aflat la a opta ediție, Festivalul Internațional de Film de la Roma îl are în frunte pe Marco Müller, fostul director artistic al Festivalului de la Veneția, cel care realizează selecția. Președintele juriului competiției este regizorul american James Gray.

Drama „Quod Erat Demonstrandum”, scrisă şi regizată de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace, se vede într-un comunicat al casei de producţie Icon Film. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul „Cealaltă Irina”, este și autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj și coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu, Dana Angelescu și Adelina Popa.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro, o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul „Quod Erat Demonstrandum” este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Lansarea în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Exploreaza subiecte similare:

Quod Erat Demonstrandum, Andrei Gruzsniczki, Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu, Mihai Călin, Velvet Moraru, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr., Ofelia Popii

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyson_Kyd pe 14 octombrie 2013 19:59
Interesant !
alex_il_fenomeno pe 15 noiembrie 2013 12:04
Suna inedit, sigur este o superproductie ce trebuie urmarita de orice cinefil impatimit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells