Krypton: bunicul lui Superman, într-o poveste despre "sacrificiu şi glorie"

de Ştefan Dobroiu în 29 Mar 2018
Serialul Syfy explorează o gigantică provocare a Casei El

Universul DC Comics, intens explorat în serialele difuzate de canalul The CW, beneficiază de un nou loc de joacă datorită lui Krypton, producţie dezvoltată pentru SyFy de apreciatul David S. Goyer, scenaristul filmelor cu Batman regizate de Christopher Nolan. Rezultatul este inegal ca ton şi o idee prăfuit, dar asta nu-l face mai puţin atractiv pentru fanii lui Superman doritori să exploreze mai îndeaproape mitologia celor mai popular supererou DC Comics. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la acest serial ajuns deja la al doilea episod.

Acţiunea are loc în Kandor, impozant oraş de pe Krypton, unde societatea este împărţită clar între ghildele celor bogaţi, protejate de lux în zgârâie-nori impozanţi, şi cei "fără rang", obligaţi să-şi ducă viaţa de pe azi pe mâine la baza turnurilor. Odinioară una dintre cele mai puternice familii de pe Krypton, familia El este ostracizată după ce patriarhul Val-El (Ian McElhinney) avertizează ghildele că Krypton se află sub o cumplită ameninţare. Pentru că refuză să se supună noului lider religios, Vocea lui Rao, Val-El este condamnat la o moarte cumplită, sub ochii nepotului său, Seg-El, iar familia îi este aruncată printre cei fără rang. 14 ani mai târziu, Seg-El (Cameron Cuffe), se trezeşte în mijlocul unor intrigi care ar putea reabilita Casa El, salvând în acelaşi timp întregul Kandor de la moarte.

"Aceasta nu este o poveste despre cum am murit, ci despre cum am trăit", spune Seg-El într-un voice-over, în primele minute ale serialului. "O poveste despre sacrificiu şi glorie", aflăm apoi. Şi o poveste care îl foloseşte pe familiarul Superman ca motor şi entitate motivatoare, fără să-i acorde nicio secundă de prezenţă pe ecran: dacă Seg-El eşuează, Kal-El/Superman nu se va naşte niciodată. Ca să pună în mişcare povestea şi să-l motiveze pe Seg-El să înfrunte puternicii din Kandor, scenariul îl foloseşte pe Adam Strange, pământeanul în stare să călătorească în spaţiu şi timp: trimis de Superman din prezentul nostru, Strange ajunge pe Kandor cu 200 de ani înaintea naşterii supereroului şi-l atrage pe Seg-El în complicata sa misiune.

Ce distrage atenţia de la tonul inegal şi replicile uneori prea pompoase este carisma lui Cameron Cuffe, un actor lipsit de experienţă, dar cu suficiente resurse pentru a-l interpreta convingător pe proscrisul Seg-El, care îşi face din nou loc în elita din Kandor, în misiunea sa secretă de a salva oraşul. Cuffe este expresiv şi eficient şi chiar se ridică la înălţimea aşteptărilor unui rol dificil, ce îmbină intrigile politice cu aventuri sentimentale, dar şi secvenţe de acţiune.

Pentru unii spectatori, Krypton va fi doar escapism SF, dar pentru cei mai atenţi la aspectele politice şi la paralele cu prezentul nostru serialul ar putea fi mai relevant decât ne-am fi aşteptat. Implacabilul sistem de caste de pe Kandor este explorat atent, cu o rivalitate a caselor de o ferocitate ce o aminteşte pe cea din serialul HBO Urzeala tronurilor, ca şi importanţa religiei în subjugarea maselor. Faptul că o grupare militară a celor fără rang încearcă să răstoarne "ordinea divină" din Kandor invită şi la o discuţie despre perspective politice: ceea ce pentru unii este o luptă pentru libertate, pentru alţii este terorism.

După două episoade, Krypton nu devine, din păcate, un serial obligatoriu. Există o vagă senzaţie de potenţial ratat şi, dacă e să credem cronicile criticilor americani care au avut acces la şase din cele zece episoade ale primului sezon, povestea nu va reuşi să recupereze teren în săptămânile următoare. Dar mulţi fani ai universului DC ar putea fi convinşi de faptul că villain-ul serialului este celebrul Brainiac, numit şi Colecţionarul de lumi, unul dintre cei mai importanţi şi puternici antagonişti ai lui Superman.

Urmăreşti Krypton? Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Krypton, Cameron Cuffe, David S. Goyer, Ian McElhinney, Game of Thrones

Alte știri din cinema

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Poster plin de cranii pentru noul film Predator

Alături de noul poster (vezi galeria foto) a fost lansată şi o imagine clară cu teribilul extraterestru în nava ce îl transportă către Terra

Megaproducţia Netflix regizată de Michael Bay şi-a ales distribuţia

Starul peliculei - cea mai scumpă de până acum dintre producţiile companiei - este Ryan Reynolds (Deadpool)

Once Upon a Time in Hollywood, al lui Tarantino, se va lansa mai repede

Data anterioară marca aniversarea a 50 de ani de la uciderea actriţei Sharon Tate de către clanul Manson

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells