Krypton: bunicul lui Superman, într-o poveste despre "sacrificiu şi glorie"

de Ştefan Dobroiu în 29 Mar 2018
Serialul Syfy explorează o gigantică provocare a Casei El

Universul DC Comics, intens explorat în serialele difuzate de canalul The CW, beneficiază de un nou loc de joacă datorită lui Krypton, producţie dezvoltată pentru SyFy de apreciatul David S. Goyer, scenaristul filmelor cu Batman regizate de Christopher Nolan. Rezultatul este inegal ca ton şi o idee prăfuit, dar asta nu-l face mai puţin atractiv pentru fanii lui Superman doritori să exploreze mai îndeaproape mitologia celor mai popular supererou DC Comics. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la acest serial ajuns deja la al doilea episod.

Acţiunea are loc în Kandor, impozant oraş de pe Krypton, unde societatea este împărţită clar între ghildele celor bogaţi, protejate de lux în zgârâie-nori impozanţi, şi cei "fără rang", obligaţi să-şi ducă viaţa de pe azi pe mâine la baza turnurilor. Odinioară una dintre cele mai puternice familii de pe Krypton, familia El este ostracizată după ce patriarhul Val-El (Ian McElhinney) avertizează ghildele că Krypton se află sub o cumplită ameninţare. Pentru că refuză să se supună noului lider religios, Vocea lui Rao, Val-El este condamnat la o moarte cumplită, sub ochii nepotului său, Seg-El, iar familia îi este aruncată printre cei fără rang. 14 ani mai târziu, Seg-El (Cameron Cuffe), se trezeşte în mijlocul unor intrigi care ar putea reabilita Casa El, salvând în acelaşi timp întregul Kandor de la moarte.

"Aceasta nu este o poveste despre cum am murit, ci despre cum am trăit", spune Seg-El într-un voice-over, în primele minute ale serialului. "O poveste despre sacrificiu şi glorie", aflăm apoi. Şi o poveste care îl foloseşte pe familiarul Superman ca motor şi entitate motivatoare, fără să-i acorde nicio secundă de prezenţă pe ecran: dacă Seg-El eşuează, Kal-El/Superman nu se va naşte niciodată. Ca să pună în mişcare povestea şi să-l motiveze pe Seg-El să înfrunte puternicii din Kandor, scenariul îl foloseşte pe Adam Strange, pământeanul în stare să călătorească în spaţiu şi timp: trimis de Superman din prezentul nostru, Strange ajunge pe Kandor cu 200 de ani înaintea naşterii supereroului şi-l atrage pe Seg-El în complicata sa misiune.

Ce distrage atenţia de la tonul inegal şi replicile uneori prea pompoase este carisma lui Cameron Cuffe, un actor lipsit de experienţă, dar cu suficiente resurse pentru a-l interpreta convingător pe proscrisul Seg-El, care îşi face din nou loc în elita din Kandor, în misiunea sa secretă de a salva oraşul. Cuffe este expresiv şi eficient şi chiar se ridică la înălţimea aşteptărilor unui rol dificil, ce îmbină intrigile politice cu aventuri sentimentale, dar şi secvenţe de acţiune.

Pentru unii spectatori, Krypton va fi doar escapism SF, dar pentru cei mai atenţi la aspectele politice şi la paralele cu prezentul nostru serialul ar putea fi mai relevant decât ne-am fi aşteptat. Implacabilul sistem de caste de pe Kandor este explorat atent, cu o rivalitate a caselor de o ferocitate ce o aminteşte pe cea din serialul HBO Urzeala tronurilor, ca şi importanţa religiei în subjugarea maselor. Faptul că o grupare militară a celor fără rang încearcă să răstoarne "ordinea divină" din Kandor invită şi la o discuţie despre perspective politice: ceea ce pentru unii este o luptă pentru libertate, pentru alţii este terorism.

După două episoade, Krypton nu devine, din păcate, un serial obligatoriu. Există o vagă senzaţie de potenţial ratat şi, dacă e să credem cronicile criticilor americani care au avut acces la şase din cele zece episoade ale primului sezon, povestea nu va reuşi să recupereze teren în săptămânile următoare. Dar mulţi fani ai universului DC ar putea fi convinşi de faptul că villain-ul serialului este celebrul Brainiac, numit şi Colecţionarul de lumi, unul dintre cei mai importanţi şi puternici antagonişti ai lui Superman.

Urmăreşti Krypton? Cum ţi se pare?

Exploreaza subiecte similare:

Krypton, Cameron Cuffe, David S. Goyer, Ian McElhinney, Game of Thrones

Alte știri din cinema

Glass: dansul superputerilor şi al aşteptărilor

Este noul film al lui M. Night Shyamalan o dezamăgire?

În culisele comediei Faci sau taci: 20 de episoade de making-of

Distribuţia comediei „Faci sau Taci” poate fi observată într-un cadru diferit de cel în care publicul are ocazia să îi urmărească de obicei pe Augustin Viziru, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Diana Dumitrescu, Monica Bârlădeanu etc

Filmările la Black Widow vor începe în luna februarie

Scarlett Johansson reia partitura supereroinei într-un film de sine stătător

Oscar 2019 – Netflix a primit mai multe nominalizări decât în toţi anii de până acum

Compania de streaming face istorie cu 15 nominalizări primite

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 29 iulie 2018 11:14
"Krypton", bunicul lui "Superman". E bine si sa dea domnul sa vizionam filme si cu strabunicul sau, sau chiar stra-straunicul lui. La mai mare...!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells