Filmele lunii octombrie 2015

de Ştefan Dobroiu în 1 Oct 2015
Tot ce trebuie să ştii despre cele 22 de premiere ale lunii

Dacă septembrie ne-a oferit 18 premiere nu de foarte mare anvergură (cu excepţia lui Everest, campion la box office două săptămâni la rând), sunt şanse consistente ca octombrie să vină cu o schimbare interesantă: o combinaţie fericită de blockbustere, dar şi titluri cu şanse la Oscar 2016, plus câteva filme de gen mai mult decât tentante. Iată mai jos recomandările noastre cu privire la cele 22 de premiere ale lunii.

2 octombrie
The Martian/Marţianul
Sunt mulţi ani de când atât Matt Damon, cât şi regizorul Ridley Scott nu au mai făcut un film atât de captivant. Povestea unui astronaut rămas, în urma unor împrejurări extraordinare, singur pe Marte este un omagiu adus curajului şi inventivităţii umane. Dacă pe Terra se organizează cea mai elaborată şi costisitoare operaţiune de salvare din istoria umanităţii, pe Marte admirăm acţiunile celui mai proactiv erou văzut recent pe marele ecran. Un film care arată excelent, cu interpretări foarte bune şi cu un scenariu ce combină perfect dramatismul, emoţia şi umorul. Noi îţi sugerăm să nu îl ratezi. O cronică aici.

Primul weekend al lunii ni-l arată pe Johnny Depp revenind la cinema-ul relevant cu filmul biografic Black Mass: Afaceri murdare, despre metodele insolite de a-şi elimina concurenţa (anume o colaborare cu autorităţile) ale unui gangster irlandez din Boston. Copiii pot fi duşi la animaţia Blinky Bill: Koala cel poznaş, proiectat pe ecrane şi în versiune dublată.

9 octombrie
The Walk: Sfidează limitele
Cinemagia a văzut pe 30 septembrie filmul lui Robert Zemeckis despre cel mai curajos act artistic ale secolului: traversarea, în 1974, la 400 de metri înălţime, a celor 42 de metri dintre turnurile gemene ale World Trade Center de către francezul Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt). Primul lucru pe care îl spunem, înainte de o cronică detaliată, este următorul: The Walk face de ruşine imensa majoritate a filmelor lansate în format 3D în ultimii ani. Zemeckis foloseşte perfect tehnologia pentru a înfăţişa riscul asumat de Petit, făcându-şi spectatorii să înfrunte, la pas cu acrobatul, hăul dintre cele două clădiri.

Pan: Aventuri în Ţara de Nicăieri explorează, cu o distribuţie interesantă (Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Amanda Seyfried, Rooney Mara), biografia neştiută a lui Peter Pan, imaginând primele aventuri ale eroului în Neverland. Tot acum poate fi văzută animaţia Ancăi Damian Muntele magic, după ce filmul deschide a zecea ediţie a festivalului Anim'Est. Avem acces şi la comedia franceză 9 mois ferme/9 luni, în căutarea tatălui, despre o tânără judecătoare care încearcă să-şi dea seama cum de-a putut rămâne însărcinată cu un infractor urmărit de autorităţi.

16 octombrie
Crimson Peak
Primele reacţii sugerează că Crimson Peak, cu Tom Hiddleston, Mia Wasikowska şi Jessica Chastain, ar putea fi capodopera horror a lui Guillermo del Toro. Noi de-abia aşteptăm să vedem povestea gotică despre o tânără scriitoare din secolul 19, care se lasă sedusă de un şarmant gentleman. "De unde vin eu, fantomele sunt un subiect cât se poate de serios", îi spune acesta, înainte de a duce în lugubrul conac al familiei, Allerdale Hall. Noi deja ne-am pregătit un calmant de luat înainte de proiecţie. Şi încă unul de luat atunci când tânăra eroină e avertizată de o fantomă: "Beware of the Crimson Peeeeeeeeeeeeeak..." Brrr!

Din 16 octombrie mai vedem Macbeth, filmul în care Michael Fassbender şi Marion Cotillard interpretează cel mai sumbru cumplu din tragediile lui William Shakespeare. Tot atunci ne întâlnim cu Tom Hardy în dublu rol, cel al fraţilor gangsteri Reggie şi Ron Kray, în Legend/Gangsteri de legendă.

23 octombrie
Oare ce se întâmplă cu penultimul weekend din lunile toamnei? Cel din septembrie arunca pe ecran şapte premiere, la fel se întâmplă şi pe 23 octombrie. Lupta pentru primul loc în box office va fi câştigată, cel mai probabil de Vin Diesel şi The Last Witch Hunter/Ultimul vânător de vrăjitoare (credem că titlul spune totul), dar noi aşteptăm cu mai mare nerăbdare Burnt/Super Chef, în care Bradley Cooper interpretează un chef gata de orice pentru a-şi impresiona clienţii, dar şi pe criticii gastronomici care i-ar putea da o nouă stea Michelin.

Mai vedem animaţia Dragon Nest: Warriors' Dawn/Cuibul Dragonului, dar şi filmul românesc Lumea e a mea, premiat la TIFF şi la Karlovy Vary. Mega-blockbusterul indian Bajrangi Bhaijaan/Puterea credinţei, devenit între timp al doilea cel mai de succes film bollywoodian din istorie, se lansează tot în acest weekend. Europa contracarează cu două comedii: Une heure de tranquillité/O oră de liniște şi Toscaanse bruiloft/Nuntă în Toscana.

30 octombrie
Hotel Transilvania 2
Cu un debut american de aproape 50 de milioane de dolari, Hotel Transilvania 2 se poate lăuda şi cu cel mai bun prim weekend de proiecţii în luna septembrie din toate timpurile. Adam Sandler revine în rolul vocal al contelui Dracula, acum bunic îngrijorat că nepotului Dennis nu îi cresc colţii de vampir, deşi are deja cinci ani. Când părinţii lui Dennis pleacă într-o vizită, de puşti trebuie să aibă grijă contele, care va descoperi curând că cei 539 de ani de viaţă ai săi nu sunt de ajuns pentru a face faţă provocării.

La sfârşitul lunii mai vedem câştigătorul Palme d'Or-ului, Dheepan, dar şi The Green Inferno/Infernul din Amazon, horror pe care campania de producţie îl laudă ca "cel mai terifiant realizat vreodată" (credem numai după ce vedem). În program mai sunt filmul românesc Box, cu insolita poveste de dragoste dintre un boxeur şi o actriţă, şi comedia politică Our Brand Is Crisis, care i-ar putea oferi Sandrei Bullock noi şanse la o nominalizare la Oscar.

Care crezi că este cea mai interesantă premieră a lunii?

Exploreaza subiecte similare:

The Martian, Black Mass, Blinky Bill the Movie, Everest, The Walk, Matt Damon, ridley scott, Johnny Depp, Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Robert Zemeckis, Joseph Gordon-Levitt, Pan, Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Amanda Seyfried, Rooney Mara, Muntele magic, 9 mois ferme, Guillermo Del Toro, Macbeth, Michael Fassbender, Marion Cotillard, Legend, Tom Hardy, The Last Witch Hunter, Vin Diesel, Burnt, Bradley Cooper, Dragon Nest: Warriors' Dawn, Bajrangi Bhaijaan, Lumea e a mea, Une heure de tranquillité, Toscaanse bruiloft, Hotel Transylvania 2, Adam Sandler, The Green Inferno, Our Brand Is Crisis

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 1 octombrie 2015 12:20
Tha Martian mult peste celelalte...
cosmin742000 pe 1 octombrie 2015 18:21
The walk si Muntele magic de vazut

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells