Filmele lunii octombrie 2013

de Ştefan Dobroiu în 1 Oct 2013
Află cele mai interesante titluri dintre cele 19 premiere ale lunii!

Cu 19 premiere în patru weekenduri, octombrie nu poate fi considerată o lună săracă în filme. Ca şi septembrie, sunt puţine titluri pe care le-am considera printre cele mai aşteptate ale anului, dar octombrie compensează cu o mare varietate de genuri, astfel încât nu credem să fie mulţi nemulţumiţi printre amatorii de cinema. Avem parte de prima premieră indiană pe marele ecran într-o lungă perioadă de timp, iar ofensiva românească este mai îndrăzneaţă ca niciodată, cu patru filme de debut în tot atâtea weekenduri. Iată mai jos recomandările Cinemagia.

4 octombrie
Gravity
Gravity este fără îndoială cea mai aşteptată premieră a weekendului. Nu puţini spun că Alfonso Cuarón ar fi realizat unul dintre cele mai bune SF-uri ale deceniului, iar James Cameron a etichetat premiera de vineri drept "cel mai bun film în spaţiu realizat vreodată". Adus pe marile ecrane în format 3D şi cu proiecţii inclusiv pe ecranul IMAX, producţia are numai de câştigat de pe urma imaginilor senzaţionale filmate de Emmanuel Lubezki, de cinci ori nominalizat la Oscarul pentru Cea mai bună imagine şi cel mai probabil câştigător la următoarea ediţie a Oscarurilor. Povestea se învârte în jurul lui Ryan Stone (Sandra Bullock în cel mai solicitant rol al carierei), expertă în inginerie şi aflată pentru prima oară într-o misiune spaţială. Un accident atotdistrugător o va face pe eroină să înfrunte moartea şi să improvizeze pentru a se reîntoarce pe Terra.

Weekendul vine şi cu Don Jon, lăudatul debut în regie al lui Joseph Gordon-Levitt, care aruncă pe ecran o comedie romantică despre un tânăr dependent de pornografie care se îndrăgosteşte de o fată de modă veche (Scarlett Johansson). Faptul că filmul este Interzis minorilor arată că Gordon-Levitt, aici şi scenarist, nu-şi menajează cu nimic spectatorii. Familiile vor prefera animaţia Justin şi cavalerii, despre aventurile unui puşti care visează să devină un cavaler la fel de neînfricat ca şi bunicul său, iar cuplurile mai au o soluţie cu Tentaţii (i)rezistibile/Thanks for Sharing, un film romantic plin de vedete, despre problemele sentimentale (şi sexuale) a patru cupluri. Contraofensiva românească este condusă de Lupu, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, un experiment suprarealist cu totul inedit pentru cinema-ul nostru.

11 octombrie
Machete: Ucigaş meseriaş/Machete Kills
Primul Machete îi oferea lui Danny Trejo, villain-ul de serviciu al multor filme cu influenţe latino de la Hollywood, şansa primului rol principal. Şi pozitiv pe deasupra. Trejo se reîntoarce ca "ucigaş meseriaş", înconjurat de o mulţime de nume interesante, de la Michelle Rodriguez şi Sofía Vergara, la Amber Heard şi Lady Gaga. Eroul negativ este de această dată Mel Gibson, iar distribuţia beneficiază de nişte sare şi piper din partea lui Charlie Sheen, în rolul preşedintelui SUA care îi dă o misiune imposibilă lui Machete. Ne aşteptăm la un melanjul de violenţă, one line-uri, situaţii trăsnite şi sexploitation specific lui Robert Rodriguez.

Interesant în weekend este şi Closed Circuit/Conspiraţia, un thriller cu Eric Bana şi Rebecca Hall în rolurile a doi avocaţi care-şi văd vieţile date peste cap când se implică într-un caz de terorism. În Prinţesa Diana o putem vedea pe Naomi Watts în rolul titular, film ce a ridicat câteva sprâncene în Marea Britanie, făcându-ne să ne întrebăm dacă Watts va fi luată în considerare pentru Oscarurile de la anul. 11 octombrie vine şi cu Malavita: O familie criminală, o nouă surpriză a lui Luc Besson cu Robert De Niro şi Michelle Pfeiffer care încearcă să descopere cât timp poate sta cuminte un gangster după pensionarea forţată. Românii lovesc din nou cu Roxanne, debutul în lungmetraj al lui Valentin Hotea despre un bărbat (Şerban Pavlu) care descoperă în dosarul de la Securitate că ar putea avea un copil cu o fostă colegă de liceu.

18 octombrie
Prisoners
Este fără îndoială cel mai lăudat film al acestui sfârşit de săptămână, cronicile apărând după proiecţiile din cadrul festivalului de la Toronto. Hugh Jackman este un tată de familie care îşi vede viaţa distrusă după ce fiica sa şi prietena ei cea mai bună dispar fără urmă. Nemulţumit de eşecurile poliţiei, protagonistul ia problema în propriile mâini, dar cu ce rezultate?

Weekendul se mai laudă cu o nouă ecranizare după romanul lui Stephen King Carrie. Evident o actualizare a filmului lui Brian de Palma, noua producţie pare a fi extrem de fidelă sursei originale, prin urmare este dedicată celor nefamiliarizaţi cu problemele adolescentei (Chloe Moretz) cu puteri telekinetice şi mamă habotnică (Julianne Moore). Publicul masculin ar putea prefera filmul cu cel mai poetic titlu al anului, Ucigaş cu suflet pur/Man of Tai Chi, debutul în regie al lui Keanu Reeves şi cu actorul din Matrix în rolul principal negativ. În centrul atenţiei este Tiger Hu chen, marele maestru în artele marţiale care l-a pregătit pe Reeves pentru rolul lui Neo, acum în primul rol principal, cel al unui tânăr atras în lumea competiţiilor ilegale. Atât timp cât voi trăi/Jab Tak Hai Jaan este probabil primul film indian adus în mallurile din România, cu Shah Rukh Khan în rolul unui bărbat mai mult decât încercat în dragoste. Mulţi spectatori vor fi atraşi în acest weekend de Câinele japonez, cu Victor Rebengiuc într-un nou rol principal.

25 octombrie
Stă să plouă cu chiftele 2/Cloudy with a Chance of Meatballs 2
Sfârşitul lunii vine cu sequelul succesului de casă de acum trei ani şi probabil o idee cât se poate de nimerită pentru cinefilii cu prichindei în familie. Continuarea ne arată noi aventuri ale lui Flint, inventatorul care a luat lumea pe nepregătite cu ploaia sa de chiftele. Acum lucrurile sunt grave, căci o invenţie a sa pare să fi căpătat suficientă personalitate pentru a umple lumea de hibrizi între mâncăruri şi animale. Ţine doar de Flint şi prietenii săi să anihilize pericolul ce ar putea deveni letal pentru întreaga omenire.

Ultimul weekend al lui octombrie vine şi cu Escape Plan: Testul suprem, un thriller în care Arnold Schwarzenegger şi Sylvester Stallone trebuie să evadeze, şontâc-şontâc, dintr-o închisoare, cu horror-ul Insidious: Chapter 2, dar şi premiera românească Nu sunt faimos, dar sunt aromân.

Care este cea mai interesantă premieră a lunii?

Exploreaza subiecte similare:

Gravity, Machete Kills, Prisoners, Don Jon, Closed Circuit, Carrie, Cloudy with a Chance of Meatballs 2, Escape Plan, Justin and the Knights of Valour, Thanks for Sharing, Lupu, Diana, The Family, Roxanne, Man of Tai Chi, Jab Tak Hai Jaan, Câinele japonez, Insidious: Chapter 2, Nu sunt faimos dar sunt aromân

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 1 octombrie 2013 15:41
Gravity la IMAX. Prisoners e si el un film bun, dar nu vreau sa vad o poveste de tipul ala. In rest poate Carrie sa mai aiba ceva potential.
cotzofica pe 1 octombrie 2013 18:40
Prisoners e cel pe care îl aştept de ceva timp. Sper să nu fie în van.
dido pe 1 octombrie 2013 18:50
Mie mi-a atras atentia Malavita: O familie criminală regizata de Luc besson si in care apar Robert De Niro şi Michelle Pfeiffer,abia astept sa-l vad!
vladimir84 pe 1 octombrie 2013 20:05
Astept sa o vad pe Naomi Watts in Diana.
AndreBlack pe 1 octombrie 2013 20:45
Gravity , Don Jon , Machete Kills , Closed Circuits , The Family , Printesa Diana , Prisoners , Carrie , Escape Plan si Insidious 2 . Sigur o sa le vad pe toate cele scrise dar sper sa fie la asteptarile mele .
AlineziaBumfi pe 1 octombrie 2013 21:35
Gravity si Carrie sunt cele pe care le astept de mult timp!
DeadSea07 pe 1 octombrie 2013 23:12
Multe filme bune in octombrie multe filme asteptate de mine dar cel mai mut astept filmele Carrie. Gravity. Prisoners. si Malavita.
victor_neo75 pe 2 octombrie 2013 01:10
Numai Gravity ma intereseaza pe luna octombrie plus restanta Rush: Rivalitate si adrenalina (lansat la sfarsitul lui septembrie).

Pentru amatorii de horror recomand cu mare caldura filmul original Carrie (1976) in regia lui Brian de Palma care i-a adus actritei Sissy Spacek si prima nominalizare la Oscar (din cele 6 de pana acuma). Este unul din cele mai bune filme horror psihologice din toate timpurile.

lala_tascu pe 10 octombrie 2013 17:44
Pentru mine si cred ca pentru foarte multi ca mine filmul "Nu sunt faimos dar sunt aroman"este cel mai asteptat film ! Este unicul film in aromana din istoria cinematografiei! Nu voi rata si sper ca toti cei curioso sa afle ceva despere aromani vor face acelasi lucru!
alex_il_fenomeno pe 31 octombrie 2013 22:44
Recent am vazut Gravity, care mi s-a parut simpatic, dar nu atat de extraordinar pe cat se vorbeste de el.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells