Coarne, intens, dar inegal

de Ştefan Dobroiu în 3 Nov 2014
Daniel Radcliffe, convingător în rolul protagonistului încornorat

După trei romane publicate, Joe Hill (fiul lui Stephen King) este considerat speranţa literaturii horror americane, aşa că un film bazat pe foarte ecranizabilul roman "Horns" nu s-a lăsat mult aşteptat. Sincronizat foarte bine cu Halloween-ul, Coarne ni-l arată pe Daniel Radcliffe în rolul unui tânăr care, după ce se trezeşte într-o dimineaţă cu o pereche de coarne pe cap, îşi foloseşte puterea dată de acestea pentru a-l descoperi pe ucigaşul iubitei sale.

Regizor este francezul Alexandre Aja, devenit cunoscut cu Haute tension/Înaltă tensiune (horror realizat când avea doar 24 de ani) şi The Hills Have Eyes/Dealuri însângerate. Aja foloseşte bine potenţialul romanului şi oferă câteva imagini de ţinut minte, dar schimbările de ton din scenariu şi câteva întorsături de situaţie care aduc a iepuri (însângeraţi) scoşi din joben de un scamator strică rezultatul final. În orice caz, Horns este cât se poate de vizionabil, iar Daniel Radcliffe face un rol ataşant şi convingător.

El este Ig Parrish, un tânăr aflat în derivă la un an după ce iubita cu care intenţiona se se căsătorească, Merrin (Juno Temple), a fost ucisă cu bestialitate. Cum este ultimul care a văzut-o în viaţă, Ig este şi principalul suspect în investigaţia poliţiei. După o beţie cruntă la locul morţii lui Merrin, Ig se trezeşte încornorat şi curând îşi dă seama că noile sale accesorii frontale îi fac pe interlocutorii săi să-şi mărturisească, dar şi să-şi pună în aplicare cele mai ascunse fantezii, ambiţii şi dorinţe. Este o premisă extrem de ofertantă, iar Aja îşi rezervă mult timp arătând frustrările şi obsesiile locuitorilor din micul orăşel american unde trăieşte Ig. De fapt asta e şi una din marile probleme ale filmului: în loc să gonească din punctul A în punctul B (descoperirea asasinului), Horns arată mai degrabă ca o plimbare agale prin pădure, cu o mulţime de ciudaţi sărind din spatele copacilor ca să te sperie.

Dar Aja compensează aparenta lipsă de direcţie a unui material şi aşa prolix cu o serie de cadre interesante, un efort de producţie lăudabil şi cu acrobaţii satirice captivante. În acelaşi timp, Radcliffe nu dezamăgeşte deloc cu această revenire a sa pe tărâmuri fantastice, după franciza Harry Potter şi lăudatul The Woman in Black. Interpretarea sa ţine în picioare tot filmul, totul întâmplându-se în jurul personajului său, cu noi şi noi detalii creând un tablou complex al intereselor din jurul lui Ig şi Merrin şi cu o serie de dezvăluiri surprinzătoare punctând itinerariul personajelor.

Este fără îndoială un film pentru fanii genului horror, porniţi în căutarea unor senzaţii tari în preajma Halloween-ului, iar sincronizarea premierei în România cu această sărbătoare tot mai populară la noi în ţară este mai mult decât fericită. Aja accesorizează coarnele titulare cu şerpi, furci, aburi, flăcări şi demoni de lavă, menţinându-se confortabil pe teritoriul fantastic, dar explorează, cu ajutorul unor intens colorate decoruri urbane, şi cum visul american se poate transforma foarte uşor într-un adevărat coşmar.

Pentru fanii genului şi pentru fanii lui Daniel Radcliffe.

Exploreaza subiecte similare:

Horns, Alexandre Aja, Daniel Radcliffe

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells