Clint Eastwood: „Tom Hanks e fantastic. E visul oricărui regizor”

8 Sep 2016
Prima colaborare a celor doi, dramaticul Sully: Miracolul de pe râul Hudson, de vineri pe ecrane

Este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii, iar cel mai recent film al său, Sully: Miracolul de pe râul Hudson, a fost întâmpinat cu entuziasm de public şi critici. Iată mai jos ce crede Clint Eastwood despre dramaticul subiect al acestui film inspirat din evenimente reale.

De ce ţi s-a părut că povestea căpitanului „Sully” Sullenberger şi a amerizării forţate pe râul Hudson este inspiraţională pentru oameni?
Când am citit scenariul, am rămas impresionat de faptul că Sully este un adevărat erou american, cineva care a făcut ce trebuia la timpul potrivit, în ciuda condiţiilor precare pe care le avea de înfruntat. Faptul că unii au încercat să demonstreze contrariul denotă cât de multe lucruri neanticipate avea de depăşit pilotul. Eu pilotez elicoptere şi mereu în timpul zborului caut locuri unde aş putea ateriza în cazul vreunei defecţiuni. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu piloţii de avion, doar că ei au beneficiat de mai mult suport tehnic.

Eşti la prima colaborare cu Tom Hanks. Ce te-a convins să îl alegi pe el pentru rol? Te-a surprins în vreun fel interpretarea lui?
Ştiam că e un actor foarte bun. L-am urmărit de-a lungul anilor şi a făcut roluri remarcabile. Am fost încântat că a ieşit atât de bine filmul nostru. Mi s-a părut credibil de prima dată când l-am auzit, însă pe parcursul filmărilor am fost plăcut surprins să observ că mi-a depăşit aşteptările.

Tom e fantastic. Este visul oricărui regizor, pentru că este foarte punctual, eficient şi ştie exact ce are de făcut. Am lucrat cu mulţi actori de-a lungul timpului, dar niciunul atât de pregătit ca el. Mi s-a părut splendidă colaborarea cu el.  

Aaron Eckhart este copilotul lui Sully, Jeff Skiles. Cum au reuşit el şi Tom să creeze o interacţiune reală astfel încât publicul să înţeleagă prin ce probleme au trecut cei doi piloţi?
Pe scurt, s-au ţinut de scenariul care a fost foarte bine scris. Scenaristul a fost extrem de riguros în timpul procesului de documentare despre eveniment. Plus că l-am mai avut pe platou pe însuşi căpitanul Sullenberger, care a dat multe detalii la capitolul trăiri interioare în cartea sa. Tot ce a trebuit să facem a fost să ne folosim de informaţii şi să realizăm o poveste credibilă. Aceasta a fost provocarea. Este aproape imposibil să aterizezi în siguranţă de urgenţă pe apă. Este o procedură pe care o poţi încerca de mai multe ori fără succes. A fost nevoie de o combinaţie de mai multe efecte pentru ca cele 208 secunde să aibă toată tensiunea şi intensitatea unui eveniment real.

Care au fost cele mai mari provocări ale proiectului?
După ce am citit scenariul, am încercat să-mi imaginez cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla după ce avionul a pierdut motoarele. Astfel, am hotărât să facem o scenă cu un vis, doar ca să le arătăm oamenilor gravitatea întâmplărilor şi tot ce a trecut prin mintea lui Sully. Cu această scenă am început filmul.

Au urmat problemele pe care Sully le-a avut în timpul audierilor de către autorităţile competente. Comisia de cercetare trebuia să afle exact motivele pentru care s-a pierdut un avion de 60 de milioane de dolari. Sunt emoţii pe care actorii au ştiut exact cum să le transmită astfel încât publicul să înţeleagă tot contextul.

Povesteşte-ne despre ziua în care ai filmat într-un avion Airbus A320 adevărat, iar căpitanul Sullenberger a venit pe platourile de filmare. Cum a fost întreaga experienţă?
Mă uitam la căpitan şi mă întrebam oare cum se simte văzând tot ce filmăm. Am încercat să surprindem din mai multe unghiuri avionul pe care îl aveam plasat pe un lac, astfel încât să pară cât mai real. Totuşi, cel mai interesant pentru mine e să îi urmăresc mimica feţei.

Avionul pe care îl aveam noi era exact ca cel pe care el îl pilotase în ziua cu pricina. Acest tip de avion a fost scos din circulaţie, aşa că am fost nevoiţi să cumpărăm pe cel din film. Desigur, a trebuit să realizăm noi fundalurile şi toate efectele pentru a reda ce s-a întâmplat. Dar dacă te uiţi la imaginile originale, vei vedea că ce am creat noi este aproape identic.

Exploreaza subiecte similare:

Clint Eastwood, Tom Hanks, Sully

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodor2011 pe 11 septembrie 2016 14:24
N-am urmarit inca noul film, Sully: Miracolul de pe râul Hudson, dar, datorita faptului ca are la baza o intamplare reala oarecum recenta cu un pilot erou in prim plan si datorita regizorului (Clint Eastwood), datorita actorului (Tom Hanks) sunt sanse ca filmul sa aibe cateva nominalizari la OSCAR, nu stiu la ce categorii, banuiesc ca pt: Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor in rol principal, cel mai bun film, posibil si cel mai bun scenariu, dar, repet, nu sunt sigur, banuiesc. Filmul, se aseamana oarecum ca poveste cu filmul Flight (2012, Denzel Washington in rol principal).
Membrii academiei americane de film, au fost mai mereu generosi cu aceste filme ce au avut la baza povesti bazate pe intamplari reale (istorice, biografice) in special, mai ales, au fost generosi cu filmele biografice in care au fost implicati eroi americani.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells