Cinci documentare Netflix despre cele mai populare formații muzicale din istorie

19 Iul 2023
Aceste filme oferă imagini fără precedent din arhivele artiștilor

Se spune că muzica este, dintre toate artele pe care umanitatea le-a creat de când a locuit pe această planetă, cea care atinge desăvârșirea - și prin aceea că este acccesibilă tuturor. Nu îți trebuie o pregătire savantă pentru a o simți, pentru a o înțelege, pentru a o trăi. Netflix a făcut disponibile pe platforma de streaming câteva documentare despre formațiile care aproape au atins perfecțiunea cu creațiile lor, formații ce au făcut istorie, vânzând milioane de albume și câștigând zeci de premii, formații ce se ascultă și astăzi, la decenii distanță de la înființarea lor.

Aceste filme oferă imagini fără precedent din arhivele artiștilor, încapsulând magia ce le însoțe:te pe aceste staruri care au cucerit lumea. Gândiți-vă la aceste filme ca la niște capsule ale timpului, ce - odată deschise - arată tendințe, modele culturale și artistice, profile ale unor epoci, modele de afaceri din industria muzicală, moduri de gândire etc.  

1. Wham!

Wham! este un film despre prieteni, cu optimismul debordant al anilor 1980, cu exuberanța adolescenței”, scrie thepinklens.com. Folosind înregistrările de arhivă ale lui Andrew Ridgeley, Netflix oferă publicului un documentar ce urmărește succesele, scandalurile și viețile din spatele camerelor de filmat ale formației Wham!, formația de băieți tipică a anilor '80.

Având acces fără precedent la arhivele personale ale lui George Michael și Andrew Ridgeley, ce includ remarcabile imagini în premieră și interviuri pline de sinceritate, nedifuzate până acum, Wham! descrie incredibila călătorie a celor doi prieteni din perioada școlii până la statutul de superstaruri.

Uluitoarea poveste a celor patru ani în care trupa a dominat topurile din toată lumea cu hituri fără vârstă și melodii pop clasice, precum Club Tropicana, Wake Me Up Before You Go Go, Freedom, I’m Your Man și, desigur, Last Christmas este spusă acum pentru prima dată, dintr-o perspectivă intimă. În 1982, doi adolescenți, George Michael și Andrew Ridgeley, cel mai bun prieten al său, porneau să cucerească lumea sub denumirea Wham!. În iunie 1986, după ce își atinsese pe deplin obiectivul, trupa dădea ultimul concert pe stadionul Wembley.

Timpul petrecut sub lumina reflectoarelor a fost copleșitor și a ajutat trupa să devină primul grup pop din Vest care a urcat pe o scenă din China, totul într-o perioadă sinonimă cu tinerețea atât pentru membrii trupei, cât și pentru milioanele de fani care i-au adorat. Wham! este un lungmetraj documentar care surprinde acea perioadă plină de magie, fiind regizat de Chris Smith (Regele tigrilor, „Sr.”) și produs de John Battsek (Trage aer în piept) și Simon Halfon (Supersonic).

 

2. How the Beatles changed the World

„Interviuri și câteva documente de arhivă fac lumină asupra modului în care Beatles au influențat muzica și cultura, până în zilele noastre”, scrie Decider despre documentar.

„Poate credeți că acum, la 60 de ani de la lansarea primului lor single, tot ceea ce se putea spune despre Beatles s-a spus deja. Totuși, în pofida tuturor probabilităților, documentarul How The Beatles Changed The World din 2017 arată rolul formației în istorie și adaugă și ceva nou”, atrage atenția publicația mai sus citată. „Intervievații oferă perspective interesante și captivante”.

Common Sense Media scrie că „Documentarul urmărește parcursul unor tineri de origine modestă, care urmau să devină în anii `60 trupa rock The Beatles. Documentarul surprinde imagini și înregistrări ale tinerilor artiști vorbind cu presa. Pe atunci începuseră să vândă mai mult de un milion de discuri pe săptămână, tunsorile lor dădeau tonul modei, convingându-i pe bărbați să își lase părul lung.

Pe atunci, Marea Britanie suferise de austeritatea de după război, iar filmul consideră că țara era ursuză, înapoiată economic și pudibondă. Totuși, tinerii de atunci precum Beatles își doreau o altfel de viață, mai puțin austeră, dorind să înlăture acele reguli bune în vremuri grele, dar restrângătoare. Și astfel Beatles au fost printre primele trupe rock care și-au scris singuri cântecele, folosind studioul ca pe un laborator de creație, pentru a face albume ca și colecții reprezentând o temă si viziune artistică, făcând referire la religiile orientale, și pentru a îmbrățișa si interpreta stările psihedelice”. Regia este semnată de către veteranul Tom O'Dell, care consideră că toți muzicienii de azi le datorează lor aceste inovații.

The Beatles, „The Fab Four”, „Alfa şi Omega muzicii rock”… sunt doar câteva dintre denumirile pentru trupa cu cel mai mare succes critic şi comercial din istoria muzicii.

3. The Show Must Go On: The Queen and Adam Lambert Story

O trupă de rock clasic cu vânzări de milioane de albume, ce a făcut ca un stadion plin de fani ai sportului să cânte alături de ea... Queen putea cânta orice, de la hard rock până la disco funk, și până la greu încadrabilul „Bohemian Rhapsody”. Formația l-a avut drept solist pe unul dintre cei mai mari cântăreți ai tuturor timpurilor, Freddie Mercury, un artist cu o gamă de patru octave și prezență scenică flamboiantă.

În timp ce moartea lui Mercury din 1991 a pus capăt perioadei de glorie, Queen și-a unit forțele cu veteranul de la concursul American Idol și starul solo Adam Lambert.

Documentarul din 2019 The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story povestește modul în care Lambert s-a alăturat rockerilor celebri și a contribuit la prezentarea muzicii lor unei noi generații de fani. Filmat după succesul critic și comercial al lui Bohemian Rhapsody, documentarul conține interviuri cu actorul Rami Malek, care l-a interpretat pe Mercury în film, Simon Cowell de la  American Idol și membrii trupei, în timp ce aceștia acoperă punctele majore ale timpului dintre moartea lui Mercury și renașterea lor actuală, cu o mulțime de imagini de la spectacole.

4. Blackpink: Light Up the Sky

Este grupul feminin K-pop cel mai bine cotat al tuturor timpurilor, datorită muzicii inovative, videoclipurilor spectaculoase și ideilor legate de modă care au cucerit internetul. Documentarul reușește cu brio să ne facă cunoștință cu Jisoo, Jennie, Rose și Lisa ca persoane de sine stătătoare, deși fac parte din grupul muzical cu care au cunoscut celebritatea. Fenomenul K-Pop poate este nou pentru unii dintre spectatori, dar filmul reușește să transmită senzația că aceste superstaruri nu sunt parte a unei mașinării culturale prefrabricate, scrie presa internațională.

Documentarul urmărește traiectoria lor de la primii ani și până la debutul de la Coachella din 2019. Pe măsură ce fetele răspund la întrebări simple despre viețile și carierele lor, liderul de facto al grupului - Jennie - suspină despre cum se simțea mereu „la jumătatea drumului”, arătându-se în toată vulnerabilitatea ei. Documentarul dărâmă niște ziduri neașteptate, oferind mai mult decât niste întrebări și răspunsuri prestabilite, mai scrie presa de profil.

5. Heroes: silence and rock&roll

Analiza legendarei trupei rock spaniole din anii ’80 Héroes del Silencio este oferită de acest documentar. Cu Enrique Bunbury ca solist vocal, obiectivul lor a fost un sunet mai apropiat de hard rock.

Noul documentar muzical al lui Alexis Morante, Heroes: Silence and Rock & Roll, aflat deja pe platforma Netflix, adună peste 600 de ore de filmări (unele înregistrate de chitaristul Juan Valdivia, care își ducea camera video peste tot unde mergea trupa), fotografii, interviuri cu toți cei cinci membri ai formației, dar și cu critici muzicali, promotori și producători pentru a spune povestea foarte personală a patru prieteni din Zaragoza, care au format o trupă, au muncit pe brânci, au trăit visul rock-and-roll și, în apogeul succesului lor, au apăsat butonul de autodistrugere.

O privire „în culise” , dar și un instantaneu al unui moment nu prea îndepărtat în timp în care tineretul Spaniei începea să-și găsească vocea, mai ales în afara Madridului și Barcelonei.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells