Filmul lui Cristopher Nolan a cucerit cele mai importante categorii, printre care și Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cea mai bună imagine. Premiul pentru Cel mai bun actor i-a revenit lui Cillian Murphy, pentru interpretarea titularului J. Robert Oppenheimer.
Actorul a urcat pe scenă vizibil emoționat, mărturisind că procesul de lucru la acest film a reprezentat „cea mai nebunească, cea mai îmbucurătoare și cea mai creativă călătorie” pe care regizorul și producătoarea Emma Thomas l-au purtat în ultimii douăzeci de ani. În încheierea discursului său, Murphy a dedicat premiul tuturor celor care luptă pentru pace, adăugând: „Am făcut un film despre omul care a creat bomba atomică și, de bine, de rău, toți trăim în lumea lui Oppenheimer.”
Începutul pasiunii pentru actorie
Cillian Murphy s-a născut pe 25 mai 1976 în Douglas, Cork și a crescut în Ballitemple alături de cei trei frați mai mici: fratele Páidi și surorile Sile și Orla. O mare parte din familia lui a activat în domeniul educației. Tatăl lui a fost administrator la o școală, mama sa a predat franceză, iar câțiva dintre bunicii, mătușile și unchii săi au fost și ei profesori.
Murphy a crescut într-o familie catolică și a urmat cursurile școlii catolice Presentation Brothers. S-a descurcat la nivel academic, însă a intrat adesea în belele. Fiindcă nu era un mare fan al sportului, băiatul și-a îndreptat de mic atenția înspre domeniul artistic. Încă de la vârsta de 10 ani a început să compună melodii, apoi a intrat în diferite trupe. Cea mai de succes dintre ele, The Sons of Mr. Green Genes – cu un titlu inspirat de melodia omonimă a lui Frank Zappa, a fost la un pas de a semna un contract cu studioul Acid Jazz Records pentru înregistrarea a cinci albume. Pentru că fratele lui, membru al trupei, era încă în școală, tinerii au refuzat oferta.
Acela a fost momentul în care Murphy a început să se concentreze serios pe actorie, o pasiune începută încă din școala generală, când a participat la un modul de teatru coordonat de Pat Kiernan, director al Companiei Teatrale Corcadorca. Fiind ambițios din fire, băiatul l-a presat pe Kiernan până a obținut o audiție la Corcadorca. Astfel, și-a făcut debutul profesionist în septembrie 1996 în spectacolul Disco Pigs al Endei Walsh. Tot în acea perioadă a început și Dreptul la University College Cork, dar a renunțat după primul an, realizând că nu este ceea ce își dorește să facă în viitor.
Primele roluri în film
Murphy a început să apară pe ecran încă din 1997, însă succesul lui a venit în 2002, odată cu rolul de protagonist în filmul horror 28 Days Later al lui Danny Boyle, despre o lume post-apocaliptică în care zombie se mișcă foarte rapid – o idee revoluționară la acel moment. Filmul a devenit un hit și i-a oferit tânărului actor pentru prima dată o audiență masivă. Datorită acestui rol, Murphy a ajuns să interpreteze personaje mai puțin importante în filme de calibru, precum cele două nominalizate la Oscar în 2003: Girl with a Pearl Earring și Cold Mountain.
Colaborarea cu regizorul Cristopher Nolan
Ulterior a fost chemat să dea probă pentru Batman Begins (2005). Nu a luat rolul principal, pentru care oricum nu se considera potrivit din cauza fizicului său subțire și firav, însă regizorul a fost atât de fascinat de el încât i-a oferit, în schimb, personajul răufăcătorului Scarecrow. Astfel a început colaborarea cu Cristopher Nolan, la care Murphy spera. Acesta și-a reluat rolul și în celelalte filme din trilogie, The Dark Knight (2008) și The Dark Knight Rises (2012). A apărut de asemenea în Inception (2010) și Dunkirk (2017), filme apreciate de public și critici deopotrivă.
Pași rapizi spre succes total
Prima nominalizare la Globurile de Aur a primit-o în 2005, pentru interpretarea unei femei transgender care pleacă din Irlanda în Anglia, personaj din filmul lui Neil Jordan, Breakfast on Pluto. Un an mai târziu a jucat în The Wind That Shakes the Barley, un film despre Războiul Irlandez de Independență regizat de Ken Loach, care a câștigat premiul Palme d’Or la Cannes.
Recunoașterea la nivel mondial a venit odată cu Peaky Blinders, pentru care a lucrat timp de nouă ani (2013-2022). Acțiunea este plasată în Anglia interbelică, iar serialul a fost apreciat pentru verosimilitatea scenariului și interpretările de excepție. Deși programul nu i-a prea permis să colaboreze la alte proiecte, în acea perioadă Murphy a continuat să apară în filme, printre care și Transcendence (2014) și A Quiet Place Part II (2020). În cel din urmă a jucat alături de Emily Blunt, care a ajuns să îi fie parteneră de platou și în Oppenheimer.
Rolul lui Oppenheimer și proiecte de viitor
Pentru rolul lui Oppenheimer, Murphy a pierdut mult în greutate, în încercarea de a se apropia pe cât posibil de aspectul fizic al inventatorului bombei atomice, iar aceste schimbări corporale au venit la pachet cu un amplu proces de documentare în legătura cu viața lui. Deși aflat la a șasea colaborare cu Nolan, Oppenheimer a fost primul film care l-a avut pe Murphy în rol principal. Pentru interpretarea lui a câștigat nu doar Oscarul, ci și Globul de Aur, Premiul BAFTA și Premiul Screen Actors Guild.
În februarie 2024, Murphy a deschis - împreună cu asociatul Alan Moloney - o companie independentă de producție numită Big Thing Films. Prin intermediul ei, actorul urmează să producă două dintre adaptările cinematografice în care și joacă: Small Things Like These și Steve.
Viața personală
Murphy este foarte rezervat în ce privește viața personală. S-a căsătorit în 2004 cu artista vizuală Yvonne McGuinness, după o relație lungă. Împreună au doi copii, cărora actorul le-a mulțumit în cadrul discursului de acceptare al Oscarului.
Este implicat în anumite acțiuni de voluntariat, militând pentru drepturi egale și încurajând în rândul tinerilor votarea la alegerile electorale. Se declară ateu, în ciuda faptului că a fost crescut după dogmele catolice. A fost vegetarian o lungă perioadă de timp, apoi s-a oprit scurt încercând să se îngrașe pentru rolul lui Thomas Shelby din Peaky Blinders, însă din 2022 a renunțat iar la carne.
Cillian Murphy a oferit tuturor o lecție de ambiție și perseverență, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți actori contemporani, dar și o persoană integră și generoasă. Stilul lui de viață liniștit, lipsit de ostentație, îl definește ca un actor care joacă din pasiune, nu pentru faimă. Rolul lui Oppenheimer ce i-a adus acest prim Oscar este cu siguranță doar începutul unui parcurs profesional presărat cu premii prestigioase și doar o bornă atinsă într-o carieră împânzită de interpretări remarcabile.