Cei mai în vârstă câştigători de Oscar din istoria premiilor Academiei

de Cristina Grigore în 19 Feb 2019
Unii dintre ei au aşteptat îndelung recunoaşterea venită din „Cetatea filmului”, în ciuda unei cariere impresionante

Premiile Academiei Americane de Film rămân, în ciuda eternelor controverse legate de modul de organizare şi de cei aleşi drept destinatari ai statuetelor, punctul central al industriei cinematografice. Un premiu Oscar este distincţia cea mai vizibilă şi cu greutate în această lume a artiştilor imaginii, interpretării, sunetului şi a tuturor categoriilor adiacente producţiei de film, iar primirea ei, indiferent la ce vârstă, marchează un punct al carierei covârşitor.

Dacă pentru unii recunoaşterea a venit prea devreme, alţii au aşteptat-o îndelung, în ciuda unei cariere impresionante. Cel mai în vârstă câştigător al unei statuete pentru regie fost recompensat în cadrul celei de-a 77-a gale. Află (via msn.com) cine este şi cine îi stă alături în lista celor mai bătrâni, la categoria lor, dintre cei recompensaţi de Academie.

Christopher Plummer

Se poate mândri cu o carieră ce se întinde pe parcursul a şase decenii, însă, din 2011, şi cu un premiu Oscar. Avea 82 din ani când a fost recompensat pentru interpretarea din Beginners, pentru rol secundar. Este şi cel mai în vârstă nominalizat, la aceeaşi categorie, pentru partitura din All The Money in the World (2017). Actorul avea atunci 88 de ani.

Clint Eastwood

Million Dollar Baby câştiga în 2005 premiul pentru cel mai bun film şi îi aducea şi lui Clint Eastwood statueta pentru cel mai bun regizor. Celebrul cineast avea 74 de ani la gala cu numărul 77 a premiilor, iar recordul său de vârstă – la categoria „regie” nu a fost încă bătut.

Conrad L. Hall

În decursul carierei sale, directorul de imagine Condrad Hall a obţinut trei premii Oscar. Avea 73 de ani la cel de-al doilea premiu – pentru contribuţia sa la American Beauty (1999). Pe al treilea l-a câştigat pentru Road to Perdition (în 2002), însă a murit cu două luni înainte ca gala de premiere să aibă loc. Fiul său a fost cel care a urcat pe scena evenimentului pentru a accepta statueta.

Jessica Tandy

Driving Miss Daisy a fost filmul-vedetă al galei din 1990 – actriţa din rolul principal, Jessica Tandy a luat acasă Oscarul la 80 de ani. Nu este însă şi cea mai bătrână nominalizată din istoria premiilor… Câştigătoare la vârstă (pentru „cea mai bună actriţă în rol principal) este Emmanuelle Riva, pentru interpretarea din Amour (2012).

Henry Fonda

Legendarul actor hollywoodian avea 76 de ani când a primit Oscarul pentru „cel mai bun actor în rol principal” (pentru On Golden Pound – 1981). Este recordul de vârstă pentru premierea la această categorie. Partenera sa din acelaşi film, Katharine Hepburn, avea 74 de ani când a fost chemată pe scena galei pentru premiere.

Ennio Morricone

După un Oscar onorific şi cinci nominalizări la premiile Academiei, Morricone probabil că nici nu se mai gândea că va câştiga în cursul vieţii sale un oscar în cadrul competiţiei oficiale. Avea 87 de ani când a fost anunţat câştigător al categoriei „cea mai bună coloană sonoră originală” – s-a întâmplat la cea de-a 88-a gală, în 2016, iar filmul ce i-a adus distincţia a fost The Hateful Eight.

Woody Allen

Allen deţine recordul de vârstă înaintată pentru „cel mai bun scenariu original”. Avea 76 de ani când a fost recompensat, la cea de-a 84-a gală, pentru scenariul lui Midnight in Paris. Este şi cel mai în vârstă nominalizat al Academiei la această categorie, pentru Blue Jasmine (la 78 de ani).

Peggy Ashcroft

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar”, recordul de vârstă al câştigătoarelor de Oscar îi revine lui Peggy Ashcroft. Ea a primit statueta la 77 de ani, la gala din 1985, pentru interpretarea din A Passage to India. Gloria Stuart este cea mai bătrână nominalizată a acestei categorii – la 87 de ani, pentru rolul din Titanic.

James Ivory

La 89 de ani, James Ivory a devenit cel mai bătrân câştigător de Oscar la orice categorie. A urcat pe scena Oscarurilor în 2018, la cea de-a 90-a ediţie a premiilor Academiei şi a fost recompensat pentru scenariul adapatat al lui Call Me By Your Name. Ivory rămâne, pentru aceeaşi producţie numită, şi cel mai înaintat în vârstă nominalizat la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

Menţiuni speciale le revin, la categoria „cel mai bun actor secundar”, lui Don Ameche, care avea 77 de ani când a fost premiat pentru rolul din Cocoon, George Burns (80 de ani – rolul din The Sunshine Boys), John Gielgud (78 de ani – Arthur) şi Melvyn Douglas (79 de ani – Being There). La categoria „cel mai bun actor”, printre cei mai în vârstă câştigători se numără John Wayne (62 de ani – True Grit). Printre cele mai în vârstă actriţe câştigătoare ale premiului Oscar pentru rol secundar se află Josephine Hull (74 de ani – Harvey) şi Ruth Gordon (72 de ani – Rosemary Baby).

Exploreaza subiecte similare:

Henry Fonda, Jessica Tandy, Conrad L. Hall, Clint Eastwood, Christopher Plummer, Ennio Morricone, Woody Allen, Peggy Ashcroft, James Ivory, Don Ameche, George Burns, John Gielgud, Melvyn Douglas, John Wayne, Josephine Hull, Ruth Gordon

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Rose pe 25 februarie 2019 10:19
Mai bine mai târziu decât niciodată! Marele actor Peter O'Toole a fost nominalizat la Oscar de 8 ori și nu a câștigat niciodată!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells