« Înapoi la pagina festivalului

Casey Affleck îi dă lovitura mortală lui Joaquin Phoenix

de Gloria Sauciuc in 7 Sep 2010
Casey Affleck îi dă lovitura mortală lui Joaquin Phoenix

La Veneţia Joaquin Phoenix primeşte lovitura de graţie, letală, din partea cumnatului său, Casey Affleck, iar acesta din urmă îşi semnează testamentul ca regizor. Nu, nu este vorba despre o încăierare pe Lido între recent retrasul de pe marele ecran Joaquin Phoenix şi actorul cu aspiraţii de regizor Casey Affleck. Ci este vorba despre documentarul I'm Still Here, în care Joaquin Phoenix este prezentat din momentul în care îşi anunţă retragerea din cariera de actor, în toamna lui 2008, pentru a o lua de la zero în hip hop. Filmul a avut deja parte de trei proiecţii la Festivalul de la Veneţia, astfel încât un număr de 1400 de persoane au vizionat poate cel mai nehotarat in intentii, rudimentar ca formula si scabros documentar din viaţa lor.

Testimonialul de la începutul documentarului e dat de Phoenix cu gluga trasă pe ochi, ca un star hip hop, lumea de care vrea să se apropie şi pentru care părăseşte filmul. Dar nu aceasta e problema, ci faptul că nu ştii ce să înţelegi, nici ce să crezi despre această producţie, dacă e o cacealma, dacă Phoenix face un ultim rol, acela al lui însuşi, sau dacă Phoenix ori Affleck sunt măcar în toate minţile. Ceea ce vezi este un bărbat incoerent, dezorientat, anxios, care trage pe nas prafuri ilegale, care comandă prin telefon prostituate, căruia i se defechează pe faţă, în timp ce doarme (iar Affleck este acolo de faţă şi filmează asta...), care mărturiseşte că nu mai vrea să fie actor pentru că e o persoană creativă şi nu suportă să recite cuvintele altora, dar care nu este deloc pregătit pentru drumul pe care vrea să o ia, întrucât cântecele pe care le-a compus sunt jalnice, iar încercările de a susţine niste concerte sfârşesc incredibil de prost.

În concluzie, documentarul ne arată că viaţa lui Joaquin este un dezastru, fiind inclus şi momentul penibilului interviu din The Late Show with David Letterman, în care Phoenix aproape că nu scoate niciun cuvânt, ascuns după barbă şi ochelari fumurii, concluzia lui Letterman fiind "Joaquin, I'm sorry you couldn't be here tonight..." Această apariţie a lui Phoenix a fost ridiculizată de Ben Stiller la ceremonia decernării premiilor Oscar, secvenţă prezentă şi în documentar. După emisiune, Phoenix izbucneşte în lacrimi - "I'm just gonna be a goddamn joke forever."

Affleck bagă un testimonial la început, o înregistrare din '82 cu Phoenix, apoi îl urmăreşte cu camera prin încăperi de hotel, în casa lui, la întâlnirile cu Sean Combs, care îi produce un concert în Las Vegas, totul aglutinat într-o manieră rudimentară, scolărească.

La finalul filmului nu poţi spune decât - "săracul Phoenix, ce a fost şi ce a ajuns", şi îţi mai pui problema sensului acestui documentar.

Ultima dată l-am văzut la cinema pe Joaquin Phoenix, posesorul a două nomninalizări la Oscar, în Two Lovers.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihaela pe 7 septembrie 2010 22:53
A fost si va ramane actorul meu preferat,nu stiu ce se intampla cu el acum,sper sa-si revina si sa-si dea seama unde si cand a gresit.Este foarte talentat si are toate calitatile unui mare actor,roluri precum cel din "Gladiatorul", 'Walk the line' sau 'We own the night' confirma ceea ce stiam deja....un actor profund,cu o forta speciala de a interpreta orice personaj,,natural,,captivant si expresiv!!!! PACAT!!!
peterpanrmx pe 8 septembrie 2010 01:09
toata "chestia" asta, cu "retragerea din cariera sa actoriceasca si inceputul uneia "noI"....de "star hip-hop":D....mi se pare, o "aiureala" de a' lui(de actor "rebel"-ce si "este")....de ce,"aproape"... n a scos nici un cuvant,la Show ul lu' Letterman?:)....erau prea bune "prafurile ilegale":)))....in schimb...in paranoia lui...se "autocompatimeste" ...si atunci devine arogant, dominator şi dornic de a-şi stăpâni propriul destin (sigur gaseste el,"altceva" sa faca....cand s a plictisi de prafuri,muzica si actorie:D!)
denisse pe 8 septembrie 2010 03:49
Hmmm... Ciudat,din cate stiu eu documentarul e foarte bun ,cei din sala chiar s-au ridicat si au apludat. Joaquin e bine,a revenit la "normal" (desi nu cred ca a fost vreodata ceva in neregula cu el),e absolut superb in pozele de la Venetia.Este absolut clar ca acest "film" este 80% fictiv ..Casey poate sa spuna cat vrea ca totul este real,dar Joaquin este foarte inteligent si nu ar lua in niciun caz droguri,(cred ca toate lumea stie de ce).In plus,ce fel de om ar fi Casey daca si-ar lasa prietenul si cumnatul sa treaca prin toate astea.Astea fiind spuse,abia astept sa vad aceasta capodopera.
sophie pe 8 septembrie 2010 10:58
Sunt perfect de acord cu denisse. In plus, apritia lui la Letterman a fost regizata, am inteles ca au ras si s-au imbratisat dupa ce au filmat emisiunea. Abia astept sa vad documentarul si sper din tot sufletul ca se va intoarce la actorie pentru mai multe roluri de exceptie. Imi pare rau ca este un actor trecut cu vederea, fiindca este exceptional si orice persoana care l-a vazut in "Gladiator", "Quills", "Walk the Line", "Two Lovers", "We own the night" etc pot confirma acest lucru. Ar fi o mare pierdere pentru industria filmului daca nu ar mai juca.

Joaquin, can't wait to see you again!

cristane pe 8 septembrie 2010 17:31
Pe generic si Casey, si Joaquin apar ca scenaristi. De obicei documentarele nu au scenaristi, ceea ce ma face sa cred ca totul e o farsa dusa la extrem.
alex_il_fenomeno pe 26 noiembrie 2011 10:52
nu cred ca este un moment foarte bun acela ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Cel de-al optulea film al prolificului regizor Kim Ki-duk, care a precedat cu un an mai cunoscutul Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring , este Hae anseon / The Coast Guard...
Dintre regizorii coreeni de azi, in momentul actual Hong Sang-soo pare cel mai „pe val”, cel putin pe plan international. 2010 este cu siguranta anul sau: la a sasea participare la Festivalul de la Cannes...
Chingu / Friend (2001), al treilea lungmetraj al cineastului Kwak Kyung-taek (si cel mai iubit film al sau de pana acum), a fost campion de box-office in Coreea, cu aproape 8,2 milioane de spectatori platitori, mai bine de doi si jumatate, pana cand a fost detronat de Silmido de Kang Woo-suk, care l-a intrecut cu vreo 3 milioane de bilete vandute...
jinglebells