Barbie versus Oppenheimer: istoria cu tâlc a unui conflict celebru

de Ştefan Dobroiu în 23 Iul 2023
"Divorţul" lui Christopher Nolan de studiourile Warner a dus la un weekend de pomină în cinematografele americane

Estimări citate de publicaţia Variety arată că acest weekend ar putea fi cu totul extraordinar în cinematografele americane, cu încasări totale de peste 300 de milioane de dolari. Răspunzătoare de această sumă care a luat pe nepregătite specialiştii sunt producţiile Barbie şi Oppenheimer, disponibile şi pe ecranele din România cu începere de vineri. Premiera lor simultană, cunoscută sub numele de Barbenheimer, a generat o multitudine de meme-uri şi comentarii amuzante, dar ea ascunde şi un context relevant despre un celebru conflict de la Hollywood.

Cu excepţia primelor sale două filme, regizorul Christopher Nolan şi-a lansat toate lungmetrajele sub egida studiourilor Warner. Dar în 2020 regizorul a făcut comentarii tot mai categorice despre intenţia studiourilor de a-şi lansa producţiile simultan în cinematografe şi pe platforma de streaming HBO Max. Luările de poziţie tot mai virulente ale lui Nolan au dus curând un celebru "divorţ" survenit după o colaborare de două decenii, Tenet fiind ultimul său film lansat cu Warner.

Gurile rele de la Hollywood spun că acest "divorţ" a fost motivul pentru care studiourile Warner au ales să lanseze Barbie, una dintre cele mai aşteptate producţii ale anului, simultan cu filmul biografic Oppenheimer, primul film al lui Nolan lansat în parteneriat cu studiourile Universal Pictures. Anunţul acestei premiere simultane a ridicat multe sprâncene, ştiindu-se că marile producţii au de câştigat dacă nu-şi împart atenţia publicului cu premiere de anvergură similară. Cinefilii din întreaga lume au lansat atunci campania "Barbie sau Oppenheimer?", determinând actori celebri precum Matt Damon (care joacă un rol important în Oppenheimer) să comenteze public că de-a lungul unui întreg weekend e suficient timp să vezi ambele filme. Şi regizorul Quentin Tarantino a putut fi văzut weekend-ul acesta intrând la ambele filme.

Este dificil de analizat dacă această premieră simultană a afectat în vreun fel Oppenheimer. Cifrele citate de Variety sugerează că Barbie are toate şansele să termine weekend-ul cu cele mai mari încasări din 2023, circa 160 de milioane. La ora scrierii acestui articol este duminică dimineaţa în Statele Unite, deci discutăm pe baza unor estimări (încasările reale sunt anunţate în cursul zilei de luni), dar Barbie a avut cele mai bune cifre din 2023 în ceea ce priveşte avanpremierele de joi şi ziua de vineri, deci este foarte posibil să depăşească pragul menţionat mai sus, ceea ce l-ar transforma în filmul regizat de o femeie cu cel mai bun debut în istorie. Pentru context, Captain Marvel, blockbuster coregizat de Anna Boden şi Ryan Fleck şi deţinătorul actual al acestui record, a încasat 153 de milioane de dolari la debutul său din 2019. Filmul regizat exclusiv de o femeie cu cele mai mari încasări în weekend-ul de debut este Wonder Woman, cu 103 milioane de dolari.

Deşi cifrele lui Oppenheimer (cronica noastră aici) sunt semnificativ mai mici decât ale lui Barbie, cu o estimare de 77 de milioane de dolari încasări în primul weekend, filmul despre realizarea bombei atomice care a dus la capitularea Japoniei în Al Doilea Război Mondial şi la sfârşitul de facto al acestuia, a avut şi un buget mai mic decât Barbie. Mai mult, Oppenheimer are toate şansele să facă istorie la Oscarurile de la anul şi să le aducă lui Nolan, Cillian Murphy şi Robert Downey Jr. primele statuete din carieră.

În ce priveşte încasările lui Oppenheimer, un weekend de 80 de milioane de dolari nu ar face deloc de râs megaproducţia lui Nolan, pentru că aceasta are rating-ul R (spectatorii sub 17 ani trebuie să fie însoţiţi de un adult la proiecţie), ceea ce îi limitează foarte mult publicul. În acest moment, filmul R cu cele mai mari încasări în weekend-ul de debut este Patimile lui Hristos, cu un total de 83 de milioane.

Lansarea simultană a lui Barbie şi Oppenheimer a entuziasmat cinematografele din SUA, care nu au mai văzut săli atât de pline dinainte de pandemie. Poate că atât Barbie cât şi Oppenheimer ar fi încasat câteva milioane mai mult dacă s-ar fi lansat în zile diferite, dar sincronizarea lor a dus la un weekend de pomină în cinematografe. Vom afla abia mâine dacă cele două filme au generat un interes similar, păstrând proporţiile, în sălile din România.

Exploreaza subiecte similare:

barbie, Oppenheimer, The Passion of the Christ, Wonder Woman, Captain Marvel, Christopher Nolan, Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon, Tenet, Quentin Tarantino

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 24 iulie 2023 00:17
barbie o sa aiba o scadele mare in urmatorul weekend. cei de la marketing au tinut ascuns totul despre plotul din barbie intentionat. lumea a mers si se astepta la o comedie sau ce de genul, nu o distopie cu matriarhat in care cei asupriti sunt vazuti ca personaje negative
comm pe 26 iulie 2023 01:50
Oppenheimer nu cred ca se incadreaza in noile criterii de diveritate si incluziune ale oscarurilor..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells