Apusul: mister, enigme, pe fondul creionării unei epoci

de Gloria Sauciuc în 14 Iun 2019
Căutarea o poartă pe eroină pe străzile întunecate ale Budapestei, care fierbe pe muchia unui război iminent

László Nemes, câștigător al premiului Oscar pentru film străin cu Fiul lui Saul/Saul fia (2015), aduce pe marile noastre ecrane Apusul/Sunset (2018), în care Vlad Ivanov joacă un personaj ambiguu moral, Oszkár Brill, în Ungaria perioadei Belle Epoque.

Acțiunea e plasată, așadar, în Budapesta anului 1913. Tânăra Irisz Leiter (Juli Jakab) ajunge în capitala Ungariei sperând să se angajeze în calitate de creatoare de pălării în legendarul magazin care a aparținut răposaților ei părinți, decedați în condiții misterioase, în timpul unui incendiu. László Nemes arată fața decrepită a unei perioade pe care mulți unguri o privesc cu nostagie, anume Ungaria din perioadă Belle Epoque, cea de dinainte de 1918, parcă fără teama de a fi etichetat ca antipatriot. Nemes arată o Budapestă sordidă, deprimantă, sumbră, așa cum o prezintă celebra melodie Gloomy Sunday (compusă de ungurii Laszlo Javor și Rezso Seress, supranumită „Hungarian Suicide Song”), o Budapesta cu ruine, cu locuințe sordide, cutreierată de bande de huligani, opusul budapestei turistice pe care o vedem astăzi.

Irisz Leiter nu este angajată de Oszkár Brill, noul proprietar. Cât magazinul se pregătește de vizita unor oaspeți extrem de importanți, un domn o abordează pe Irisz căutând un anumit bărbat, pe nume Kálmán Leiter. Tânăra refuză să plece din oraș și alege să meargă pe urmele lui Kálmán, se pare fratele ei, unica legătură cu un trecut pierdut. Căutarea o poartă pe străzile întunecate ale Budapestei, care fierbe pe muchia unui război iminent. Însuși magazinul de pălării Leiter ascunde în spate o „afacere” murdară, iar Oszkár Brill e mai pătat decât se pare la prima vedere.

Regizorul László Nemes pare să tragă un semnal de alarmă asupra situației actuale a Europei prin acest film. Există voci care aseamănă perioada actuală cu perioada care a precedat Primului Război Mondial - o epocă de liniște și pace, în care se acutizaseră pornirile violente și conflictele interetinice ce au dus la Primul Război Mondial. Filmul se încheie chiar cu o scenă din Primul Război Mondial. Prin comparație, la ora actuală Europa e amenințată de rivalitatea dintre națiuni (Marea Britanie e pe cale să iasă din Uniune, iar Ungaria manifestă atitudine anti-europeană, prin lansarea ideii de a construi un zid care ar urmă să protejeze Ungaria de imigranți, nemaivorbind de luările de poziției pro-Putin).

Atmosfera filmului este de continuă amenințare, ceea ce anticipează scenele de violență de la final. Filmul pare că vrea să aducă o explicație pentru Primul Război Mondial. Scenele de crepuscul sunt preponderente în Apusul, ceea ce dă un aer pictural întregului (un cadru cu contesa Rédey întinsă pe canapea ne-a dus cu gândul la Caravaggio).

Ca în filmul anterior al lui Nemes, Fiul lui Saul, lumea portretizată în Apusul/Sunset nu prea are nicio șansă de a se salva. Regizorul László Nemes e preocupat și în această producție de condiția umană, personajele sale sunt preponderent victime, este creionată din nou o lume fără ieșire.

Eroii din Apusul/Sunset trăiesc consecințele unor evenimente care s-au întâmplat în afară ecranului: moartea într-un accident suspect a părinților feței. Oscar (Vlad Ivanov) e o victimă pentru că e forțat, sub aparență unei afaceri legitime cu pălării, să facă trafic de carne vie, fratele protagonistei - o victimă și el (i-a fost mutilată iubită iar asta l-a făcut să devină un nelegiuit), tânăra Írisz Leiter e o victimă și ea, pentru că e o orfană, și a rămas fără nimic, în pofida afacerii înfloritoare a familiei. Pe măsură ce înaintează, filmul lansează noi enigme iar publicul face presupuneri - despre toate motivele pentru care presupusul frate al lui Irisz Leiter ajunge un nelegiuit, de exemplu; primim un puzzle din care lipsesc piese.

Pălăria e un simbol al unei lumi desuete, iar plasarea poveștii în lumea pălărierilor subliniază caracterul acelei Belle Epoque.

Exploreaza subiecte similare:

Vlad Ivanov, Laszlo Nemes, Saul fia, Juli Jakab, Sunset

Alte știri din cinema

Gardienii Galaxiei 3 va începe filmările abia la finalul lui 2020

Filmul va deschide cea de-a cincea fază a Universului Cinematografic Marvel

Ivana cea Groaznică ia Premiul special al juriului „Cineasti del Presente” la Locarno

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović

Premierele săptămânii

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Toy Story 4 este al cincilea film Disney ce a trecut anul acesta de un miliard de dolari

Sequel-ul este aproape de încasările remake-ului live action Aladdin; relansarea lui The Lion King are însă un avans considerabil

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 15 iunie 2019 18:57
Melodia la care faceti aluzie(Szomoru vasarnap) a fost scrisa in 1933 si nu avea legatura cu aspectul Budapestei ci cu o dragoste pierduta. De unde scoateti ca Budapesta arata asa?Prima linie de metrou a fost inaugurata in 1896 si a fost construita in doi ani de 2000 muncitori.A fost inaugurata de imparatul Franz Iozsef.A doua in lume dupa Londra.
lili22 pe 15 iunie 2019 19:01
Asa antieuropean cum e guvernul Orban a alocat 5 milioane euro acestui film , bugetul fiind de 11 milioane euro.
doris_carter pe 1 iulie 2019 02:17
Vreau să mărturisesc despre ceea ce mi-a făcut o vrăjitorie pentru mine și pentru hubby.we am căsătorit din 2007 fără nici un semn de sarcină sau de concepere. Am plecat de la controlul nașterilor și nu am avut o perioadă.My gyro mi-a dat progesteron să sară - am inceput o perioada si am facut-o, dar nu am avut alta. Am facut o alta runda de progesteron, urmata de 100mg clomid timp de 5 luni, am urmat toate instructiunile medicilor, dar nu am avut nici un rezultat. Am cumparat truse de ovulatie Și în cele din urmă am luat 3 test atunci când am fost ovulație! Așa că am încercat de ani de zile! Ei bine, am fost foarte confuz, deoarece am continua să ia ept de testare ȘI ei toate păstrează transformarea a fi negativ! Chiar vreau o fetiță în timp ce hubbatul meu vrea un băiețel LOLL! Cred că încercăm prea mult, Ceea ce vă pot spune este că au fost atât de mulți ani acum și încă nu am perioada mea de ajutor, deoarece fiecare organism din jurul nostru era deja pe punctul de a-și pierde credinta pe us.no nu trebuia sa fugim pana cand nu am cantat o revista si m-am poticnit pe o pagina am gasit un subiect sau o linie de cap {A SPELL CASTER} care poate vindeca pe cineva de HIV si SIDA, , măriți-vă BREASTUL, vă ajutați să câștigați o LOTĂRIE VISA, să vă pierdeți GREUTATEA și chiar să primiți șase PACURI și să vă loviți BELLY, i-am dat o încercare și înainte să nu-l pot salva pe Priest Salami din cauza mea, făcând o vrajă pentru mine mi-a spus să merg și să fac dragoste cu hubby mea, apoi la nouă luni după vrajă și de a face dragoste cu soțul meu am livrat o gemeni un băiat și o femeie.Acest vraja numele castel este Priest Salami atât de mulți oameni sunt martorii minunata sa lucrare .. El este frumos, contactați-l purenaturalhealer@gmail.com WHATSAPP +2348105150446 dacă sunteți în orice situație dificilă Multumesc foarte mult !!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells