10 filme ce au revoluţionat efectele vizuale

de Cristina Grigore în 16 Feb 2014
Impresionează şi astăzi prin tehnicile inovatoare...

De la Le voyage dans la lune al lui George Meliers, la recentul Gravity al lui Alfonso Cuaron efectele speciale din industria filmului au evoluat într-atât, încât privitorii aproape că iau totul de-a gata, prea puţin impresionaţi de artificiile de imagine ce fac unele filme (în special cele de buget mare) atât de spectaculoase.

Înainte de explozia graficii 3D pe calculator, lumea filmului era mult mai plictisitoare. Extratereştrii erau făcuţi din plastic, nu din pixeli. Superman avea nevoie de cabluri pentru  a zbura. Animaţiile erau create cu ajutorul creioanelor şi a pensulelor.

Sigur, domeniul efectelor speciale din plan fizic are toată consideraţia noastră – exemple memorabile în care au fost folosite astfel de efecte speciale sunt Star Wars, 2001: A Space Odyssey, Blade Runner, Jaws al lui Steven Spielberg, cu al său rechin mecanic – însă „noua cale”, cea a efectelor vizuale (CGI) este atât de actuală şi de ofertantă, încât fascinează de-a dreptul. De unde s-a plecat şi la ce s-a ajuns în acest domeniu vedem în acest articol, ce punctează filmele de cotitură în evoluţia efectelor vizuale.

10. Tron (1982)

Filmul lui Steven Lisberger din 1982 este primul în care grafica pe calculator este folosită într-un mod remarcabil şi marchează anii de început ai CGI-ului. Modul în care a fost realizată „reţeaua”, o punere în scenă a lumii din interiorul unui program de calculator, uimeşte şi azi, mai ales că sunt mai bine de zece ani între el şi Blade Runner (vă amintiţi spectaculosul cer al Los Angeles-ului?). Noutăţile aduse de film pe partea vizuală nu au fost însă luate în considerare în 1982, la Oscarurile pentru Cele mai bune efecte vizuale. Pe atunci, a utiliza în film efecte speciale generate pe calculator era sinonim cu a trişa.

9. Terminator 2: Judgment Day (1991)

În Jugement Day am putut vedea primul personaj central dintr-un film creat cu ajutorul graficii computerizate, formidabilul T-1000. Şi ce apariţie! Terminatorul s-a schimbat la faţă, şi-a regenerat părţi ale corpului şi s-a transformat într-un metal fluid ce se strecura prin toate spaţiile posibile şi ne asigura că protagoniştii nu sunt în siguranţă nicăieri. James Cameron (unul din marii inovatori ai Hollywoodului) şi a sa echipă de specialişti în efecte vizuale au creat prin Terminator o legendă, un incontestabil punct de cotitură în domeniul efectelor vizuale.

8. Jurassic Park (1993)

Primele creaturi animate în totalitate pe calculator au apărut în acest al doilea film adus pe marile ecrane de un alt nume cu rezonanţă la Hollywood, Steven Spielberg. Cei doi velociraptori ce îi vânau pe copii în bucătăria complexului din Isla Manor încă ne mai dau fiori! Timp de 14 minute am uitat de realismul animatronicii şi am fost fascinaţi de cel al efectelor vizuale. Interesant este şi că managerul echipei de efecte speciale al Jurassic Park, Stan Winston, a fost atât de impresionat de CGI-ul utilizat în film, încât ulterior a fondat alături de James Cameron studioul de efecte vizuale Digital Domain.

7. Toy Story (1995)

1995 a fost un an crucial pentru industria de animaţie, iar asta datorită studiourilor Pixar. Toy Story a fost primul film de animaţie creat în întregime cu ajutorul graficii 3D. Pixar nu doar că a arătat lumii ce se poate realiza prin intermediul graficii computerizate, dar s-a şi poziţionat în topul celor mai talentate studiouri de animaţie, titlu certificat prin încasările uriaşe. Succesul incredibil al lui Toy Story a declanşat o frenezie a animaţiei 3D, iar formatul nu dă semne că şi-ar pierde din vigoare.

6. Titanic (1997)

James Cameron, din nou.. dar cum am putea trece cu vederea ultima jumătate de oră din Titanic – primul film în care a fost folosit un număr impresionant de „figuranţi”, introduşi în film prin intermediul graficii computerizate? Scena legendară a scufundării, când vedem sute de pasageri aruncaţi în apele reci ca gheaţa (şi ele lucrate pe calculator) ale Atlanticului a impresionat masiv la acea vreme. Trei ani mai târziu, inspirat de efectele vizuale din Titanic, apărea The Perfect Storm, cu imagini fotorealiste ale apelor de-a dreptul impresionante.

5. Avatar (2009)

Este primul film live-action filmat direct în format 3D, al cărui aspect captivant a fost complementat prin utilizarea echipamentelor de susţinere a camerelor 3D stereoscopice. Povestea nu a impresionat, însă lumea plină de lumină şi culoare a Pandorei şi grozavele personaje create cu ajutorul tehnicii motion-capture a fascinat. Este (încă) filmul cu cele mai mari încasări internaţionale din toate timpurile şi producţia ce a relansat cu succes curentul 3D în cinema.

4. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Pelicula lui David Fincher reprezintă un triumf subtil, dar revoluţionar în lumea efectelor vizuale. Motivul pentru care a fost inclus pe listă, în locul unora dintre filmele seriei Transformers (pentru complexitatea impresionantă a modelelor de roboţi) sau Piraţii din Caraibe, rezidă în faptul că reuşit să atingă perfecţiunea acolo unde mulţi alţii au eşuat: în redarea fotorealistă a unei figuri şi a mişcărilor sale. Final Fantasy, Beowulf, The Polar Express au fost încercări notabile la vremea lor, însă Benjamin Button a dus combinaţia de tehnici – animaţia facială CGI, scanarea 3D şi tehnica motion capture la un nivel neegalat.  

3. The Lord of the Rings Trilogy (2001 - 2003)

Filmele din seria regizată de Peter Jackson au dominat categoria efectelor vizuale între 2001 şi 2003 şi s-au poziţionat în domeniu ca un exemplu a ceea ce poate fi realizat atunci când talentul, ambiţia, viziunea şi noile tehnologii se combină în cel mai fericit mod.

Cu ajutorul unui mic program de grafică numit MASSIVE (Multiple Agent Simulation System in Virtual Environment) au aduse pe ecran cele mai elaborate şi mai aglomerate scene de luptă de pe marele ecran, softul permițând figurilor virtuale să acţioneze şi să reacţioneze independent de personajele din jurul lor. În combinaţie cu tehnologia motion-capture, au putut fi realizate astfel scenele de luptă de proporţii din ultimele două filme ale trilogiei. Să nu uităm nici de Gollum, personaj creat în întregime pe calculator şi animat de Andy Serkis.

2. Prequel-urile Star Wars (1999, 2002, 2005)

Lăsăm deoparte lipsurile interpretării, ale scenariului şi prezenţa anumitor personaje… Imaginaţia extraordinară a celor care au creat lumile fascinante de pe Tatooine, Naboo şi Coruscant şi ambiţia de vizionar a lui George Lucas concentrată în studioul său de efecte vizuale, Industrial Light & Magic, au devenit ulterior matca şi inspiraţia multor altor creatori din domeniu.

Attack of the Clones a ridicat foarte sus ştacheta în ceea ce priveşte luptele în spaţiu, utilizând unele dintre cele mai complexe stilistic medii digitale văzute vreodată pe marele ecran. The Phantom Menace a utilizat pentru prima dată în mod extensiv imagini CGI pentru extinderea şi crearea decorurilor (plus că există în film peste 60 de personaje create pe calculator). Cu toate acestea, filmul a pierdut în 2000 statueta pentru Cele mai bune efecte vizuale în favoarea lui…

1. The Matrix (1999)

Efectele vizuale din The Matrix au sedus pur şi simplu lumea cinematografică: Neo sfida timpul, gravitatea, esenţa însăşi a realităţii, iar ecranul a fost umplut de cele mai remarcabile secvenţe de luptă văzute vreodată.

Secvenţele cheie au fost filmate cu ajutorul unei construcţii circulare de camere video, ce au permis obţinerea originalului efect „bullet time” (redarea cu ajutorul graficii digitale a  mişcării la viteză variabilă). Interpolarea asistată de calculator a fost utilizată pentru a umple golurile şi, deoarece camerele erau vizibile în majoritatea cadrelor, fundalul a fost populat cu modele 3D. De notat faptul că efectele vizuale din The Matrix au fost realizate cu aproape jumătate din sumele blockbusterelor din această listă (65 de milioane de dolari în comparaţie cu sume ce ajung şi la 200 de milioane de dolari…).

Într-un sondaj realizat printre cei 6.000 de membri din industrie, The Matrix a fost numit filmul cu cele mai bune efecte vizuale din toate timpurile. În 2000 a primit Oscarul pentru Cele mai bune efecte vizuale.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Le voyage dans la lune, Gravity, 2001: A Space Odyssey, Blade Runner, Jaws, tron, Terminator 2: Judgment Day, James Cameron, Jurassic Park, Steven Spielberg, Toy Story, titanic, The Perfect Storm, Avatar, The Curious Case of Benjamin Button, Beowulf, The Polar Express, The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Peter Jackson, George Lucas, Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, The Matrix

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 16 februarie 2014 15:42
Foarte fain topul... Desi mi-a placut mai mult ce am vazut in Avatar, ce e drept, Matrix era realizat cu un deceniu inainte, si totusi nu contenea din a uimi prin efectele speciale inedite, imaginatia bogata ce a dus la asemenea poveste, si multe altele.
NikoBadBoy pe 16 februarie 2014 18:34
de departe Matrix este cel mai impresionant film dpdv al efectelor speciale.a adus o revolutie in lumea efectelor speciale aplicate in filme.si acum dupa 15 ani ramine un film impresionant
Theodor2011 pe 16 februarie 2014 20:28
LOTR, Titanic, Jurassic Park, Avatar. Nu stiu de ce naibii nu apare si Piratii din Caraibe in acest articol. Au de departe cele mai frumoase/bune/reusite efecte vizuale
Han_Solo pe 17 februarie 2014 10:20
Frumoase da, inovatoare nu. Aici nu e vorba de cele mai frumoase.
RaZ0r01 pe 20 februarie 2014 19:14
@Theodor2011 - Omul si-a dat cu parerea, te ataci degeaba. ON : Sunt mai multe filme ce nu apar in topul asta. Prefer sa ma abtin.
legolas05 pe 16 februarie 2014 21:39
LOTR,Matrix,Jurassic Park au efecte super tari,nici nu par a fi facute acum mai bine de 10 ani in urma,iar Star Wars 2 chiar nu mi-au placut efectele,au fost frumoase planetele create,dar la lupta din arena chiar nu mi-a placut deloc .
cristi23 pe 17 februarie 2014 10:18
interesanta lista.........multe detalii inedite..bravo......
Han_Solo pe 17 februarie 2014 10:22
Terminator 2 si al sau T-1000 si acuma dupa 22 de ani arata de parca ar fi fost facut ieri cu efecte de ultima generatie. Ar trebuii mentionat si extraterestrul din The Abyss.
spartacus pe 17 februarie 2014 12:06
Si pentru mine, MATRIX (chiar toata trilogia) merita primul loc cu prisosinta.
consola pe 17 februarie 2014 21:27
Un top interesant. Personal as impartii filmele SF si fantastice in doua mari categorii: filme aparute pana la The Matrix si filme aparute dupa The Matrix (consider ca Matrix a revolutiona lumea filmelor in general, nu doar SF), iar in a doua categorie as face o reimpartire, before si after Avatar film care a adus in prim plan efectele 3D.
legiune pe 18 februarie 2014 12:18
Se cunoaste varsta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells