Articole Websitestory

(2010)

Websitestory

Declarația regizorului

Un film pentru public

Prin poveste, filmul se adresează tinerilor. Muzica este semnată de Marius Moga. Cadrele nu sunt lungi, plictisitoare, au un montaj dinamic așa cum este și viața. Nu se dorește a fi un film de festival, este mai degrabă un film comercial, făcut să aducă publicul în sălile de cinema.

Filmul este o poveste modernă despre căutare și nesiguranță, despre dorință și imposibilitatea de a ajunge la un rezultat, despre atitudini și gesturi care pot da dependență, despre acțiuni regretabile, cu spovedanii inutile pe net.

Este o radiografie a unei lumi în care telefonul mobil devine cronicar iar netul devine mijloc de răspândire a oricărei probleme, fie ea reală, inventată sau doar imaginată.

Povestea din spatele filmului

Pe o perioadă de 6 zile actorii principali au fost închiși într-o casă, unde s-au cunoscut și au conturat cele mai importante scene din film. Fiecare a primit câte 4 pagini cu noua identitate și cu povestea personajului până la momentul întâmplării, fiecare având libertatea de a-și contura singur personajul. Pentru fiecare secvență s-au tras mai mult de 20 de duble, dar niciodată 2 la fel. La locul filmărilor actorii primeau indicații individuale, astfel încât celălalt nu sția replica partenerului. Actorii nu aveau voie să oprească scena și trebuiau să improvizeze replici până la capăt.

Primul lungmetraj din România filmat cu RED Camera

A fost o provocare. La momentul la care noi am luat RED-ul pentru WebSiteStory, în România se mai filmaseră cu această cameră/tehnologie doar câteva reclame. Nu aveam workflow, nu aveam nimic. Practic, a trebuit să inventăm... Nu mai vorbesc de montaj. Când am terminat de filmat și am descărcat totul în hard, ne-am apucat să experimentăm workflow-uri. Pentru că nimeni, pe nici un forum, oficial sau nu, nu dădea ceva ca sigur. Totul era în stadiu de experiment. Era o tehnologie nouă pe care noi am avut nebunia să o folosim. Și când spun “noi”, mă refer și la Ovidiu Gyarmath, directorul de imagine. Filmul a fost și pentru el o provocare – a fost primul său lung metraj și, așa cum spuneam, a fost nevoit să descopere, odată cu noi, ceilalți, RED-ul.

Am creat filmul încetul cu încetul – eufemistic vorbind – pas cu pas, atât în faza de filmare cât și în cea de montaj. Când am terminat și mi-am dat seama ce a ieșit, am zis să mergem până la capăt și să-i facem și sunet digital. Așa am ajuns la Paris, la unul dintre studiourile autorizate pentru encodare Dolby și WebSiteStory a primit și sunet Dolby Digital.

Sinopsis
jinglebells