Articole Turbo

(2013)

Turbo

Despre poveste

Poveștile despre personaje care au visuri îndrăznețe sunt printre cele mai captivante. Ele au puterea de a îi face pe spectatori să uite de viețile lor și de a îi duce în mijlocul unor lumi încântătoare, care îi inspiră. Combătând stereotipurile, ele reflectă tot ce e mai bun în natura umană. Ținem instinctiv cu sportivii, artiștii, muzicienii și vizionarii care își urmăresc cu perseverență nestrămutată țelurile, împotriva sorților potrivnici.

TURBO este povestea unui melc aparent neînsemnat, care trăiește în curtea unei case din sudul Californiei și este nemulțumit de ritmul lent al vieții pe care o duce. Fascinat de lumea curselor de viteză și obsedat de un charismatic campion franco-canadian, el are un țel ieșit din comun: să participe la Indy 500 (Cursa de 500 de mile de Indianapolis), unul dintre cele mai prestigioase evenimente din calendarul sportiv global. Turbo, a cărui voce este asigurată de Ryan Reynolds, tânjește să gonească și el în jurul pistei, în ciuda unui dezavantaj evident: este una dintre cele mai lente ființe din întreg regnul animal.

Dar micul melc dobândește o șansă de a își împlini visul în urma unui accident fatidic, care îi dă capacitatea de a se deplasa cu o viteză extraordinară: 370 km/h! Depășind toate obstacolele, inclusiv împotrivirea prevăzătorului său frate mai mare, Chet (Paul Giamatti), care crede că ar trebui să se așeze la casa lui și să își dea uitării visurile, Turbo se pregătește pentru o aventură ieșită din comun.

"Un film despre un vis ne inspiră", spune Tim Braheem, un reputat consilier de viață din California, explicând de ce ne fascinează filmele precum TURBO. "Suntem entuziasmați când vedem un sportiv olimpic câștigând o cursă și atingând o performanță pe care nu se aștepta să o atingă fiindcă vedem în noi înșine o părticică din acel erou."

Ryan Reynolds, care a copilărit în Canada, avea și el visuri îndrăznețe. "În copilărie, când visam să devin actor, mi se părea că îmi va fi imposibil să lucrez în industria cinematografică", spune Reynolds, care este cel mai tânăr din patru frați. "Din multe puncte de vedere, am contrazis statisticile din acest domeniu, care nu erau prea optimiste. Ca actor, mai ales ca actor care muncește, îmi dau seama că respir un aer destul de rarefiat și că am muncit foarte mult ca să fiu gata pentru un 'noroc chior'!"

În mod evident, nu doar munca asiduă și norocul i-au adus consacrarea lui Reynolds, care a jucat în filme de succes, printre care X-MEN DE LA ORIGINI: WOLVERINE, VREI SĂ TE ÎNSORI CU MINE?, GREEN LANTERN, DACĂ AȘ FI... TU? și CROODS. Pentru a putea urma drumul pe care a pornit încă din copilărie, a avut nevoie de talent, perseverență și tenacitate. Nu este de mirare că Reynolds s-a identificat cu melcul pe care îl interpretează în TURBO, un nou film încântător, plin de acțiune, a cărui temă principală este puterea visurilor.

"David Soren [regizorul filmului TURBO] mi-a vorbit despre personajul principal și despre visul lui imposibil de a câștiga cursa Indy 500", își amintește Reynolds. "Abia la sfârșitul prezentării mi-a dezvăluit că eroul este, de fapt, un melc de grădină. Cum să nu fiu cucerit de o asemenea prezentare? Orice om care încearcă să atingă un țel aparent imposibil are o altă configurație sufletească decât restul lumii; a fost foarte interesant pentru mine să explorez acest aspect."
Filmul are personaje remarcabile, cu care te poți identifica, și este plin de umor și de căldură. "Nu există în lumea asta niciun om care să nu fi trecut prin ce trece Turbo, fie și numai într-un mod foarte subtil", spune Tim Braheem. "Poate e vorba de un moment din copilărie când am obținut o notă mai bună decât se așteptau părinții noștri să obținem și am fost lăudați pentru asta. "Poate e vorba de câștigarea unei probe sportive la școală, când ne amintim că am făcut un lucru pe care nu îl mai făcuserăm și am fost aplaudați de mulțime. E parcursul clasic al eroului", spune el.

Visuri sportive, visuri politice, visuri neobișnuite și visuri simple: de-a lungul deceniilor, eroii cinematografici cu planuri ambițioase și cu viziuni îndrăznețe și-au câștigat simpatia publicului. În WALK THE LINE (2006) Joaquin Phoenix a jucat rolul legendarului cântăreț de muzică country Johnny Cash, care avea origini umile, culegând bumbac în Arkansas, în timpul Marii Crize, pentru a-și câștiga pâinea. SELENA (1997), cu Jennifer Lopez în rolul principal, spune povestea unei cântărețe tejano care visează să aibă parte de succes pe piața muzicală de limbă engleză, deși are origini umile, fiind o mexicano-americană din Texas.

Cine poate uita nemuritoarea replică: 'Dacă îl construiești, va veni', din filmul clasic TERENUL DE BASEBALL (1989), despre un fermier (Kevin Costner), care aude o voce și se hotărăște să construiască un teren de baseball în lanul lui de porumb?
DRIBLEAZĂ CA BECKHAM (2002), un alt film remarcabil despre un vis îndrăzneț, urmărește aventurile unei microbiste din Marea Britanie (Parminder Nagra), care visează să joace cu eroul ei, David Beckham. Ca în cele mai bune filme ale genului, ea se confruntă cu obstacole extrem de dificile: părinții ei, care nu sunt de acord cu pasiunea fiicei lor.

La fel de emoționantă și de distractivă este povestea lui Remy, șobolanul curajos din RATATOUILLE (2007), care visează să devină bucătar-șef și să își deschidă un restaurant.

Unul dintre cele mai puternice și mai admirabile visuri înfățișate vreodată pe marele ecran este cel al lui GANDHI (1983), în care Ben Kingsley, câștigător al premiului Oscar, joacă rolul avocatului care a visat să aducă pacea, a devenit un lider vizionar și a eliberat India de sub dominația britanică prin proteste non-violente.

Pe scurt, tuturor ne plac poveștile frumoase, despre personaje care năzuiesc să dea tot ce au mai bun.

Un exemplu de astfel de om este Samuel L. Jackson, actor nominalizat la Oscar (printre multele lui filme de succes se numără PULP FICTION, JURASSIC PARK, trilogia RĂZBOIUL STELELOR, RĂZBUNĂTORII și DJANGO DEZLĂNȚUIT). În TURBO, Jackson asigură vocea lui Whiplash, "cel mai tare, mai puternic și mai dur dintre melci, care îi îndeamnă pe toți ceilalți melci să dea tot ce au mai bun." Povestea vieții actorului este ea însăși o sursă de inspirație. Mânat înainte de visurile copilăriei sale, acesta a devenit unul dintre cei mai apreciați actori ai generației sale. "Am avut un vis, iar visul meu a pornit de la ce citeam și ce vedeam în filme despre locuri pe care voiam să le văd și despre lucruri pe care voiam să le fac. Știam de atunci că nu vreau să rămân în locul în care am copilărit (Chattanooga, Tennessee), unde nu puteam face tot ce puteau face alți oameni, fiindcă trăiam în Sudul segregării rasiale", povestește el.

"Existau lucruri pe care nu le puteam face, doar fiindcă eram negru. Visul meu și țelul meu era ca, odată ajuns la maturitate, să plec de acolo. Știam că aveam să ajung altundeva, iar cărțile citite îmi arătaseră că lumea era mai mare decât locul în care crescusem. Voiam să ajung în acea lume mai mare, voiam s-o văd și să trăiesc în ea. Eram înflăcărat și simțeam că, orice s-ar fi întâmplat, aveam să fac ceva deosebit în viață.

"Iubeam actoria, fiindcă aveam o imaginație bogată", continuă Jackson. "Actoria era o evadare, chiar dacă asta dura doar o oră sau două. Puteam trăi într-o lume care era descrisă pe o pagină sau inventată de mine ori de altcineva. Turbo e în aceeași situație, fiindcă vede chestii rapide trecând pe lângă el și visează să fie și el rapid. Vrea să se miște ca un pilot de curse și să facă parte din acea lume. După aceea, când are un accident ciudat și devine rapid, e o încântare pentru el să vadă cum e. E minunat să-i faci pe puști să creadă că, dacă se străduiesc și muncesc, pot obține rezultate pozitive."

Povestea actorului ridică o întrebare interesantă. Cum se face că unii oameni își asumă riscuri imense și țintesc spre stele, în vreme ce alții (precum Chet, prevăzătorul frate mai mare al lui Turbo) se mulțumesc cu puțin și se simt în largul lor rămânând în cadrul restrâns al comunității în care s-au născut? "Cred că există o frică reală, care poate fi greu de depășit. Oamenii se gândesc deseori: "Dacă am un vis îndrăzneț, iar acesta nu se împlinește, voi fi distrus", spune Tim Braheem. "De aceea, preferă să facă lucrurile la scară mică. Deseori, nu sunt dispuși să își asume riscuri, fiindcă ideea asta e prea înspăimântătoare pentru ei. Marii visători sunt persoane înzestrate din naștere cu ambiție și cu motivație, fiindcă în spatele visului stă un lucru pe care și-l doresc cu disperare, iar ei nu se tem să pornească în căutarea acestui lucru. Dar cred că lucrul care explică de ce ni se face pielea de găină când urmărim filme precum GANDHI, TERENUL DE BASEBALL sau TURBO este un fenomen numit proiecție pozitivă. Nu se poate să vezi măreția altcuiva fără să îți dai seama că e și în tine un sâmbure de măreție, într-o măsură mai mică sau mai mare."

Spre deosebire de Chet, personajul lent și prevăzător pe care îl joacă, actorul Paul Giamatti, laureat cu numeroase premii (pentru filme precum SIDEWAYS, RENĂSCUT DIN CENUȘĂ, ZIUA TRĂDĂTORILOR, ÎN VIAȚĂ MAI ȘI CÂȘTIGI, JOHN ADAMS și HAZARDUL MORAL), a luat multe decizii riscante în viață. "Profesia mea e riscantă pentru oricine. Uneori, uit acest aspect al actoriei, după care mă opresc și îmi dau seama că mi-am asumat un mare risc îmbrățișând această carieră. A fost un vis. E o nebunie să încerci să faci carieră ca actor, dar mă bucur că am făcut acest lucru. TURBO este povestea completă a unui personaj care își urmărește visul", spune Giamatti. "E un film despre cei care refuză să își trădeze visurile făcând compromisuri și care știu să se mai și distreze în drumul spre țelul lor."

Visurile personajelor din filme dăinuie și ne încântă fiindcă sunt personale, dar au un impact global. "Suntem atrași de oamenii care visează să devină altceva decât se presupune că ar trebui să fie. Filmele precum TURBO sunt despre oameni car vor să fie supereroi", spune Samuel L. Jackson. "Ideea de bază e: 'Mi-aș dori să pot face cutare lucru.' Dacă, la fel ca Turbo, te trezești dintr-odată că ai acea capacitate, vei ști s-o valorifici?"

"E o poveste minunată, foarte simplă și încântătoare despre un visător, genul de poveste cu care te poți identifica mereu, indiferent ce formă ar îmbrăca. În cazul de față, s-a întâmplat să îmbrace forma unui melc", afirmă actrița Maya Rudolph (care a jucat roluri principale în DOMNIȘOARE DE ONOARE și în THE WAY, WAY BACK, film care urmează să fie lansat), care asigură vocea lui Burn, energica femelă-melc de curse din TURBO. "Cred că pe toți ne impresionează ideea unui visător ale cărui visuri aproape imposibile se împlinesc. Turbo are un vis îndrăzneț: să devină rapid, ceea ce, în mod evident, e foarte improbabil pentru un melc. Conceptul de melc și conceptul de cursă de mașini sunt diametral opuse. Mesajul filmului e unul foarte pur: trebuie să sprijinim visurile și trebuie să-i sprijinim pe visători. Cred că asta îmi doresc cel mai mult și pentru copiii mei. Poveștile care te încântă și te fac să simți că poți deveni orice ți-ai pune în minte să devii sunt cele mai înălțătoare povești din câte se pot imagina."

Regizorului David Soren i-a venit ideea care a stat la baza filmului TURBO când observa melcii din grădina lui. "Evident, ideea unui melc care poate depăși 300 km/h este destul de extravagantă", spune el. "Dar e frumos că ideea unui personaj care își dorește ceva complet opus naturii sale generează tensiune narativă."

TURBO este primul lung metraj al lui David Soren, un vis devenit realitate pentru talentatul regizor. "E un mare privilegiu să ți se încredințeze realizarea unui asemenea film", spune Soren. "E și o mare răspundere, dar faptul că filmul a fost proiectul meu a făcut din realizarea lui o experiență plină de satisfacții. Desigur, a fost un adevărat maraton, dar a fost fantastic. Pe tot parcursul realizării filmului vezi elemente care te ajută să-ți dai seama cum va ieși, iar acest lucru te inspiră și îți dă puterea de a merge mai departe. În plus, ador acest concept. Oricine poate să se identifice cu ideea filmului, aceea că trebuie să nu renunți niciodată și să nu îți lași limitele să stea în calea visurilor tale."

Melcul Turbo își depășește limitele. E un remarcabil model de urmat. Pentru Michael Isaak, scenograful filmului, mica moluscă se aseamănă cu Peter Parker, liceanul devenit supererou. "Exact ca în episodul mușcăturii de păianjen din Omul-Păianjen [care i-a dat lui Peter Parker puteri supraomenești], Turbo dobândește capacitatea de a atinge viteze uimitoare. E o idee grozavă. Filmul are scene vaste de acțiune și efecte speciale, deci e o experiență spectaculoasă. Dar esența filmului e o povestioară foarte amuzantă și agreabilă despre un outsider cu un vis îndrăzneț, ceea ce mi se pare cu adevărat încântător."

"Am vrut să creez o poveste care să îi încurajeze pe oameni să urmărească țeluri care par peste puterile lor", spune David Soren. "Cred că e important pentru noi toți să avem speranțe și visuri mărețe. Asta ne dă un scop în viață și ambiția de a face ceva pozitiv. Pentru mine, TURBO reprezintă toate aceste lucruri, fiindcă e un personaj care a trebuit să muncească foarte mult pentru a-și transforma visurile în realitate."

"Îndreaptă-te cu încredere încotro te poartă visurile tale. Trăiește viața pe care ți-ai imaginat-o", a spus filosoful Henry David Thoreau.
E o idee care te inspiră, iar tema principală i-a produs o impresie profundă lui Ryan Reynolds, interpretul personajului principal din TURBO. "Turbo ne arată că e posibil să îți împlinești visurile și aspirațiile, oricât de improbabile ar părea. Cred că filmul ilustrează ideea că totul e posibil. E un ideal în care cred. Trebuie să fii pregătit pentru orice. Nu putem evolua decât depășindu-ne limitele."

Despre personaje
jinglebells