Articole The Hobbit: An Unexpected Journey

(2012)

Hobbitul: O călătorie neașteptată

Despre subiect

Ecranizarea urmărește povestea călătoriei lui Bilbo Baggins către regatul pierdut al gnomilor, Erebor, pe care trebuie să îl redobândească de sub stâpânirea dragonului Smaug. Abordat pe nepusă masă de vrăjitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alătură unui grup de treisprezece gnomi, conduși de legendarul războinic Thorin Scut de Stejar. Simțul umorului este limba universală atât a gnomilor cât și a hobbiților, așadar din glumă în glumă, cei 13 viteji îl conving pe Bilbo să renunțe la comoditatea căminului său și să îi ajute în misiunea lor dificilă. Călătoria lor îi va purta în Țara Pustietății, pe tărâmuri înșelătoare, pline de goblini, wargi, orci și vrăjitori. Creaturile magice și infricoșătoare, cu puteri impresionante, creaturile dau la rândul lor dovadă de simțul umorului și reușesc astfel să dea o notă amuzantă întregului film.

Deși ținta lor se află la răsărit, către Muntele Singuratic, gnomii cei viteji, Bilbo și vrăjitorul Gandalf trebuie mai întâi să treacă prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo o întâlnește pe creatura care îi va schimba pe vecie viața… Gollum. Singur cu Gollum, pe malurile unui lac subteran, neștiutorul Bilbo Baggins descoperă că posedă un curaj și o ingeniozitate care îl surprind chiar și pe el și intră și în posesia „prețiosului“ inel al lui Gollum. Un simplu inel de aur, de care se leagă soarta întregului Pământ de Mijloc într-un mod pe care Bilbo nici nu și-l poate imagina.

Preambul la trilogia “Stăpânul Inelelor”, povestea hobbitului Bilbo Baggins care pornește într-o expediție de proporții epice este un film incitant, care “învăluie spectatorul și îl poartă din aventură în aventură fără răgaz”, explică regizorul Peter Jackson, distins cu premiul Oscar pentru trilogia Stăpânul Inelelor. “Este un film mai amuzant decât Stăpânul Inelelor și personajele sunt mai viu colorate, dar, cu toate acestea, are elemente de lăcomie, nebunie si inocență „

Filmul este ecranizarea binecunoscutului roman omonim scris de J.R.R. Tolkien și publicat în România de Editura RAO. Alături de ediția clasică, cartea „Hobbitul” poate fi acum găsită în librării și într-un nou format de lux, care reia pe copertă tema grafică a filmului și invită cititorii să redescopere povestea fantastică scrisă cu o măiestrie inegalabilă de J.R.R. Tolkien, citită, recitită și iubită de fanii genului fantasy. Scrisă în 1937, cartea s-a vândut în milioane de exemplare, devenind una dintre cele mai îndrăgite cărți ale secolului XX. Considerată „o capodoperă fără cusur” (The Times), cartea ne învață că, dacă un hobbit iubitor de confort și lipsit de ambiții își poate descoperi spiritul de aventură, totul este posibil.

Ecranizarea se bucură de o distribuție de excepție: Ian McKellen se întoarce în rolul lui Gandalf cel Sur, personaj jucat și în trilogia Stăpânul Inelelor, Martin Freeman joacă excepțional rolul lui Bilbo Baggins și Richard Armitage interpretează fără cusur rolul lui Thorin Scut de Stejar. Reluându-și rolurile din Stăpânul Inelelor, îi regăsim în trilogia Hobbitul și pe Cate Blanchett, în rolul Galadriel; Ian Holm în rolul lui Bilbo cel vârstnic; Christopher Lee ca Saruman; Hugo Weaving ca Elrond; Elijah Wood ca Frodo, precum și Andy Serkis ca Gollum.

Sinopsis
jinglebells