Articole The Golden Compass

(2007)

Busola de aur

Despre realizatori

Chris Weitz (scenarist/ regizor) a realizat de curand scenografia la filmul American Dreamz, film regizat de fratele si colaboratorul sau Paul Weitz. In 1999, Weitz si fratele sau au infiintat Depth of Field, compania lor de productie, cu sediul la Los Angeles, unde au produs filmul apreciat de critica In Good Company, in regia lui Paul.

Weitz a regizat, alaturi de fratele sau, filmul de succes About a Boy, al carui scenariu este o adaptare a romanului lui Nick Hornby. Scenariul a primit o nominalizare a Academiei pentru cea mai buna adaptare si nominalizari similare din partea BAFTA, Writers Guild, Chicago Film Critics si Humanitas; filmul a fost ales de catre AFI printre filmele anului si a fost nominalizat la Globul de aur, pentru cea mai buna comedie. La Festivalul U.S. Comedy Arts a castigat premiul Best Studio Comedy Feature.

Prima colaborare regizorala cu fratele sau a avut loc cu ocazia filmului American Pie, episodul de enorm succes care a fost urmat apoi de American Pie 2 si in final de American Wedding, pentru care Chris a realizat scenografia.

inainte de scenariul pentru About a Boy, fratii Weitz au mai colaborat si la alte scenarii, cum ar fi Antz and Madeline (o adaptare a cartii pentru copii). Chris si-a facut si debutul actoricesc la Festivalul de Film Sundance, in filmul Chuck & Buck.

Printre proiectele de viitor ale companiei de productie Depth of Field se pot enumera Nick and Noah’s Infinite Playlist, in regia lui Peter Sollett, care se filmeaza in prezent la New York cu actorii Michael Cera si Kat Dennings; The Game, un film pe care-l va turna impreuna cu Spyglass, dupa romanul lui Neil Strauss pe care-l va adapta Dan Weiss; si epopeea fantastica adaptata de Michael Moorcock, The Elric Saga.

Henry Braham, BSC (director de imagine) este renumit datorita premiului Emmy pe care l-a obtinut pentru Shackleton, povestea tragica a expeditiei antarctice, in regia lui Charles Sturridge, pentru care a primit o nominalizare BAFTA la categoria Best Cinematography. De curand a terminat filmarile la comedia neagra Nanny McPhee, cea de-a doua colaborare a sa cu regizorul Kirk Jones dupa Waking Ned Devine. Printre alte realizari ale lui Braham putem enumera Flyboys al lui Tony Bill, Bright Young Things al lui Steven Fry, The Land Girls al lui David Leland, Shooting Fish al lui Stefan Schwartz si Roseanna’s Grave al lui Paul Weiland. Braham a realizat si clipuri publicitare impreuna cu regizorii John Madden, Paul Weiland, Kirk Jones, Stephen Frears si John Schlesinger, printre altii.

Alexandre Desplat (muzica). Dupa ce a compus muzica a peste 50 de filme europene si a fost nominalizat de doua ori la Cesar, Alexandre Desplat a patruns in forta pe scena Hollywoodului datorita muzicii nostalgice din Girl with the Pearl Earring (in care au jucat Scarlett Johansson, Colin Firth si Tom Wilkinson), care i-a adus nominalizari la Golden Globe, BAFTA si European Film Awards.

Imediat dupa acest debut american, au urmat, unul dupa altul, filmele: Birth (in regia lui Jonathen Glazer, cu Nicole Kidman), The Upside of Anger (cu Joan Allen si Kevin Costner) si Hostage (in regia lui Florent Siri, cu Bruce Willis). Reputatia lui s-a intarit prin muzica lugubra pe care a compus-o pentru Syriana (cu George Clooney si Matt Damon), pentru care a primit o noua nominalizare la Golden Globe. Alexandre a reusit sa obtina Golden Globe in acelasi an, pentru muzica compusa cu ocazia filmului The Painted Veil (cu Naomi Watts si Edward Norton). El a intrat intr-un cerc al compozitorilor de elita cand a fost din nou nominalizat la Golden Globe pentru muzica din The Queen (regizat de Stephen Frears, cu Helen mirren), care i-a adus totodata si o nominalizare la Oscar. Recent, Alexandre a compus muzica pentru filmul lui Ang Lee, Lust, Caution.

Printre numeroasele sale proiecte hollywoodiene, Alexandre si-a facut timp si pentru a compune muzica catorva filme europene, cel mai recent fiind De Battre Mon Coeur S’est Arrete, care i-a adus premiul Ursul de argint, la Festivalul de film de la Berlin si premiul Cesar in 2006.

Mama sa grecoaica si tatal sau francez s-au intalnit pe vremea cand urmau cursurile Colegiului Berkeley, din Statele Unite. Alexandre, care stie mai multe limbi straine, a primit o educatie clasica pe care s-au grefat jazzul american si muzica de film hollywoodiana. Aceste influente s-au contopit in muzica sa, dand nastere unei noi voci, proaspata si unica, in muzica de film.

Sinopsis Despre distributie
jinglebells