Articole The Brothers Grimm

(2005)

Frații Grimm

Despre producție

De la bun inceput, Gilliam a optat sa mearga dincolo de datele concrete ce privesc vietile celor doi frati Grimm pentru a crea o aventura care este puternic inspirata de povestile lor pline de talc, dar inspaimantatoare si necontenit fascinante. El explica astfel: “Acest film datoreaza mult Fratilor Grimm, dar povestea nu este despre viata lor reala. In esenta, am creat un basm despre ei, in care ei, la inceput, par sa fie niste eroi care calatoresc dintr-un sat in altul, pentru a scapa de troli, vrajitoare si tot felul de cosmaruri fantastice – dar repede ne dam seama ca totul este o farsa iscusita. Intre timp, armata lui Napoleon, care a invadat Germania, incearca sa-i prinda in capcana pe cei doi frati si sa-i pedepseasca. Insa curind sunt cu totii prinsi intr-o lume care este exact ca in basmele pe care le culeg Fratii Grimm. La sfarsit, basmele au devenit realitate, iar realitatea se impleteste cu fantezia.”

Incercand sa aduca un omagiu mostenirii grandioase lasate de Fratii Grimm, Gilliam in mod iscusit impleteste in actiunea filmului elemente recognoscibile din unele dintre cele mai populare basme ale lor, care au fost citite si indragite in toata lumea. “Scufita Rosie, Hansel si Gretel, Rapunzel sunt prezenti cu referiri pe parcursul filmului, caci acestea sunt basmele cele mai cunoscute spectatorilor”, noteaza regizorul. “Desi sunt de fapt cateva sute de basme ale Fratilor Grimm, noi am vrut sa le pastram pe acelea care cu adevarat rezoneaza in imaginatia oamenilor.”

Cel mai mult, filmul aduce in prim plan chiar spiritul acestor povesti sumbre – din care nu lipseste combinatia lor de magie si teama, vraja si razbunare, comedie si rau care iti ingheata sangele in vine. “Intotdeauna basmele au fost modalitatea prin care lumea isi exerseaza frica si cea mai sumbra imaginatie, dar si calea prin care isi mentine credinta in happy end”, evidentiaza Gilliam. “Cred ca basmele au fost intotdeauna in mod intentionat primejdioase si tulburatoare, tocmai pentru a mai starni putin lucrurile. Probabil ideea este ca daca supravietuiesti cu destule basme, atunci esti pregatit pentru lumea reala.”

Adevaratii Frati Grimm au avut o credinta similara in puterea de netagaduit a acestor basme, cat si in capacitatea lor de a amuza. Traind in tumultul secolului XIX , ei erau angrenati in niste vremuri in care superstitiile si mitologia se luptau cu rationalismul si ideile moderne. Era o perioada de schimbari radicale in ceea ce fusese odinioara indepartata si izolata zona rurala, caci armata lui Napoleon invadase Germania, aducand cu sine credinta intemeiata pe ratiune a Epocii Iluminismului. Cand Iluminismul a intrat in coliziune cu un mod de viata bazat pe mituri si povesti stravechi, au iesit scantei si tocmai acest conflict incendiar a sperat Gilliam sa-l capteze pe ecran atunci cand Fratii Grimm s-au indreptat spre satul Marbaden, crezand mai mult in farse si inselatorie decat in caii care ii inghit pe copii.

“Eu eram foarte interesat de conflictul major dintre credinta in fantezie si ideile Iluminismului, care in realitate a devenit cam rigid prin faptul ca nu credea in nimic misterios”, spune Gilliam. “Am facut din aceasta partea reala a povestii si, desigur, conflictul continua si astazi.”

Totodata, in centrul povestii se afla legaturile care pot sa-i apropie pe frati si uneori sa-i desparta. Will si Jacob au personalitati si filozofii de viata complet diferite, totusi cand ajung in satul blestemat Marbaden, atractia pe care o simt fata de aceeasi femeie complica curand demersurile deja fantomatice.

“Sunt doi frati care in mod clar se iubesc si de asemenea se dispretuiesc uneori. De aceea, intre ei exista o relatie foarte intensa”, observa Gilliam. “Will este seducatorul –atunci cand intra in camera, fetele se uita la el si poate avea orice isi doreste. Pe de alta parte, Jake este captivat de credinta in printese din cartile de povesti si cauta iubirea unica. Lena Headey, care interpreteaza rolul Angelika, este perfecta pentru cei doi frati.”

Mai presus de orice, filmul Fratii Grimm/ The Brothers Grimm i-a oferit lui Gilliam sansa de a explora in profunzimile propriei sale imaginatii pentru a da viata unui univers negru ca smoala, plin de umor, in care se amesteca paduri amenintatoare, castele care se vad la orizont, lupi care stau la panda si fiare necunoscute, iar totul este realizat cu originalitatea cinematica specifica. Conform conceptiei sale trebuia sa creeze o realitate cruda, de secol XIX si sa o invaluie in lumea suprarealista a visului, din care Fratii Grimm sa para ca nu pot scapa.

“Am realizat de la bun inceput ca pentru a face un film care cu adevarat sa arate ca un basm, nu puteam filma intr-o padure adevarata sau un sat adevarat pentru ca nu exista nimic asa cum ne trebuia noua, asa ca a trebuit sa construim totul. Am creat aproape tot de la zero, am construit castele si hambare, am adus o padure intreaga in platou, am antrenat corbi si cai, am instruit sute de figuranti. A fost pe departe cea mai mare productie pe care am facut-o vreodata”, conclude Gilliam.

Doi Frați Grimm carismatici: Matt Damon și Heath Ledger în rolurile lui Will și Jacob
jinglebells