Articole The Bourne Ultimatum

(2007)

Ultimatumul lui Bourne

Despre productie

Jason Bourne se intoarce acasa. Asta inseamna ca dusmanilor sai li se da un ultimatum. De peste 5 ani publicul a urmarit cu sufletul la gura calatoria in timp, dar si prin toata lumea a lui Jason Bourne. Cand s-a lansat, in 2002, Identitatea lui Bourne i-a uimit pe cinefili cu viziunea independenta si atat de ascutita asupra spionajului ca gen de film.

"Ceea ce i-a luat prin surprindere a fost prospetimea filmului," spune producatorul Frank Marshall care continua: "nu era un simplu film de actiune asa cum s-au asteptat. Nu s-au asteptat la felul inteligent in care a fost spusa povestea, la cat de bun a fost Matt Damon si nici la felul in care a fost filmat."

Pentru a regiza Suprematia lui Bourne, producatorii l-au ales pe Paul Greengrass, un regizor britanic care a cucerit criticii de film prin documentare, dar si lungmetraje si seriale originale ca Bloody Sunday si Omagh. Cu toate ca a trecut la productii cu buget mare, Greengrass si-a pus semnatura inconfundabila prin manevrarea camerei cum numai el stie sa o faca, montajul strans, scenele rapide.

Si filmul Suprematia lui Bourne a cucerit publicul si criticii. Dupa aceea cariera lui Greengrass a luat o curba ascendenta odata cu United 93, filmul despre cel de-al patrulea avion deturnat de teroristi pe 11 septembrie 2001. Pentru acest film regizorul a primit o nominalizare la Oscar.

Acum Greengrass il aduce inapoi pe ecran pe Bourne si il pune sa alerge pentru a inchide cercul raspunsurilor care ii vor intregi portretul. Despre erou el spune: "este ceva in Bourne care il face simpatic si cu care spectatorul se imprieteneste. El incearca sa afle unele lucruri, dar nu are incredere in nimeni din trecutul sau. Este o lume corupta."

Matt Damon spune: "Paul este unul din marii regizori de astazi. Este un povestitor al carui stil este perfect pentru acest gen de filme pentru ca nu are un stil teatral. Are un fel de a filma foarte realist si care te face sa te simti bine jucand sau doar privind."

Matt Damon aduce in film intensitatea calma si dorinta de adevar pe care i-a insuflat-o lui Bourne acum cativa ani. El ii face pe spectatori sa stie, sa simta ca este un tip bun, chiar daca trece prin zone si intamplari intunecate. Producatorii considera ca ceea ce reprezinta Bourne asa cum il interpreteaza Damon se potriveste exact cu conceptia lui Ludlum.

De la Ludlum s-a pastrat tema conspiratiei, programele guvernamentale care creeaza ucigasi pentru lumea spionajului. Desigur ca povestea asa cum apare in film si scenariu este diferita de cele ale lui Ludlum care au fost scrise in perioada Razboiului Rece. Dar autorul a creat situatii foarte credibile si a fost multa vreme suspectat ca ar fi avut legaturi in interiorul CIA care l-au ajutat sa puna pe hartie lucruri intamplate de fapt in realitate.

In primele scene ale filmului eroul afla un numar limitat de lucruri despre trecutul sau ajutat fiind in special de cunostintele sale pe care le foleste instinctiv. Dar odata ce pierde ceea ce a iubit in noua sa viata nu mai este interesat de nimic. Marie reprezenta parte umana a lui Bourne. Are un trecut intunecat si a facut lucruri teribile, stie asta, dar Marie il ajuta sa inteleaga cate ceva din ceea ce a facut si scoata la suprafata partile lui bune.

In aceasta a treia serie nu numai tehnologia de supraveghere, interceptare, urmarire este de cel mai inalt nivel dar si actiunea desfasurata in multe locuri sunt puncte de atractie pentru spectatori. Nici un film cu Bourne n-ar fi complet fara o urmarire pe tot globul. Si acum el va alerga prin Londra, Madrid, New York, Moscova si Tanger.

Odata ce regizorul si Matt Damon au intrat in echipa a fost timpul sa se completeze distributia. Ca atare isi reiau rolurile doua mari actrite: Joan Allen, Pamela Landy, ofiter CIA care ancheteaza afacerile interne si care manifesta simpatie fata de Bourne si Julia Stiles, Nicolette-Nicky Parsons care acum stationeaza in Madrid cand Bourne vine in acest oras.

Pamela Landy este o agenta foarte inteligenta care vrea sa afle ce i s-a intamplat lui Bourne. Ea este considerata experta in Bourne si este cooptata in echipa care il cauta. Nicky, care in Identitatea lui Bourne nu prea stie ce sarcini are, isi da seama ca noul program Blackbriar este mai dur. Nu vrea sa mai fie implicata dar nu poate scapa usor pentru ca detine prea multe informatii. Relatia ei cu Bourne ia o alta turnura. Sunt doi oameni tineri a caror soarta se intersecteaza dar nu poate fi nimic intre ei pentru ca au luat deja niste decizii.

Unde e Bourne? Filmand prin toata lumea...
jinglebells