Articole Robinson Crusoe

(2016)

Robinson Crusoe

Note de producţie

 

GENEZĂ

Scenariile filmelor noastre anterioare erau bazate pe povești originale. De data aceasta am crezut că ar fi distractive să folosim o proprietate intelectuală bine cunoscută ca bază pentru scenariul noului nostru proiect. Căutarea ne-a dus la un scenariu scris de scenaristul american Chris Hubbell, inspirat de primul bestseller din istoria literaturii western, Robinson Crusoe scris de Daniel Defoe. Această poveste populară a celui mai faimos naufragiat nu a mai fost adusă pe marile ecrane sub forma unei iar abordarea poveștii ne-a atras. Nu este spusă din punctul de vedere al lui Robinson, ci prin ochii animalelor care locuiesc pe insula unde Robinson naufragiază. Personajul principal e Tuesday, un papagal adolescent care este convins că lumea e mai mare decât insula lui micuță. Apariția lui Crusoe îi confirmă asta iar Tuesday va face tot ce-i stă în putință pentru a se împrieteni cu această creatură ciudată în speranța că va putea părăsi insula alături de el.

NOTA REGIZORULUI

Am dorit să spunem povestea din punctul de vedere al animalelor și să arătăm contribuția lor la supraviețuirea lui Robinson. Era important să stabilim o complicitate cu audiența care este deja familiarizată cu unele părți din această poveste. Spre exemplu, toate scenele care duc la descoperirea naufragiului au dost făcute astfel încât audiența, în anticipație, să se bucure de neînțelegerile și reacțiile bizare ale animalelor care apar la sosirea acestui „monstru marin”. În multe filme animate, animalele au caracteristici umane. În acest film, a fost extrem de important să menținem diferența dintre om și animal. Dacă Robinson Crusoe naufragiază pe o insulă unde animalele sunt bipede, poartă haine și îl invită la cină, riscăm s pierdem unul din elementele esențiale ale poveștii: izolarea unei ființe umane de ceilalți oameni.

Bineînțeles, ideea nu a fost să facem un documentar și nici să limităm libertatea unei animații. Toate animalele vorbesc aceeași limbă, spre exemplu, un factor care a ghidat multe decizii referitor la personaje și în final o gamă mai largă de caracteristici animalelor. Exhipa de animație a găsit p balanță perfectă între mișcări realiste pentru fiecare specie și libertatea de a adăuga emoții sau umor. Fiecare departament s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, a depășit dificultăți tehnice, pentru a crea o lume credibilă, cu medii memorabile și unice. Vincent Kesteloot

MUZICĂ

RAMIN DJAWADI

Compozitorul Ramin Djawadi a lucrat cu nWave la primul lor film, FLY ME TO THE MOON. De atunci, a fost implicat în multe proiecte majore precum seria TV PRISON BREAK și GAME OF THRONES dar și alte filme, inclusiv SAFE HOUSE, HOTEL TRANSYLVANIA, PACIFIC RIM și WARCRAFT. Însă a rămas credincios lui nWave, folosindu-se de talentul său imens pentru a crea temele pentru fiecare film produs de companie.

„Temele sunt întotdeauna interesante pentru o animație fiindcă trebuie să creezi totul. Nu există un actor care își proiectează personalitatea sau care preia controlul. Începi de la un ecran gol, fără lumină, sunete sau muzică – trebuie să faci totul. Deci colaborarea cu cineva ca Ramin, care știe cum să creeze teme diferite pentru personaje diferite sau stări diferite, este important. Pentru ROBINSON, toată muzica a fost scrisă pentru vizual. Preț de câteva luni, Ramin Djawadi a fost în studioul său urmărind filmul încontinuu. Apoi a scris. Câteodată a funcționat, câteodată nu. Muzica trebuia să fie sincronizată cu imaginea finală.

Am fost pe aceeași lungime de undă și a fost o adevărată plăcere să lucrez cu el.” Ben Stassen

 

PERSONAJE

 

ROBINSON CRUSOE

Robinson Crusoe este un cartograf ucenic, dintr-o familie bună, care a plecat pe o navă comercială pentru a descoperi lumea. Viața lui Robinson se schimbă pentru totdeauna când naufragiază singur pe o insulă micuță. Anti-eroul nostru trebuie să-și depășească frica pentru a supraviețui. Candoarea și optimismul său înseamnă că nu se dă bătut iar atitudinea sa binevoitoare vizavi de animalele de pe insulă se dovedește a fi foarte utilă pentru el - îi vor deveni prieteni și aliați în timpul numeroaselor aventuri care îi așteaptă. –

 

TUESDAY (papagal mascul)

Spre deosebire de celelalte animale de pe insulă, mâncatul și dormitul nu sunt suficiente pentru a-l satisface pe acest papagal curios. El este convins că lumea e mai mare decât niște prieteni înconjurate de un ocean. Din păcate, nimeni altcineva nu este interesat de indiciile pe care le adună pentru a-și sprijini teoria. Apoi, într-o zi, Robinson și ceilalți supraviețuitori ai naufragiului ajung pe plajă. Acum, mai mult ca niciodată, Tuesday refuză să fie ca celelalte animale panicate. Îi ajută să-și depășească fricile și prejudiciile, devenind ușor mediatorul care îl abordează pe Robinson și animalele, formând ușor o familie.

 

KIKI (Femelă pescăruș)

În ciuda mărimii ei mici, rolul lui Kiki înainte de sosirea lui Robinson a fost să supravegheze grupul de animale, să organizeze mesele și să-l convingă pe Tuesday să nu părăsească insula. Îndată ce „invadatorul” sosește, autoritatea ei se diminuează ușor pe măsură ce influența lui Tuesday și ulterior a lui Robinson, crește. Kiki se opune acestor schimbări dar nu vrea să fie împotriva prietenilor ei, pe care îi va iubi mereu.

 

ROSIE (Femelă tapir)

Rosie este cea mai mare din gașcă și se gândește numai la mâncare. Întotdeauna se lovește de ceilalți și distruge lucruri, dar este și cea mai sperioasă din grup. Se îngrijorează imediat dacă simte pericol și își pierde controlul și rațiunea. Poate decide să se ascundă sau să se grăbească într-un atac. Nu e motivată, e ușor aiurită și întotdeauna urmează liderul. Dar în ciuda acestor lucruri, ceilalți o iubesc pentru generozitatea, simplitatea și prietenia ei.

 

SCRUBBY (capră bătrână)

Această capră bătrână se plânge constant. Nu vede foarte bine și se gândește adeseori la prânz. Are nevoie constantă de salvare din situații riscante sau trebuie să fie oprit pentru a nu face lucruri prostești. E întotdeauna cu un pas în urma grupului, fizic și mintal. Dar în ciuda defectelor sale, este amuzant și duios.

 

CARMELLO (mascul cameleon)

Carmello este puturos și sarcastic. Dar este pregătit să-și asume riscuri pentru a-și salva prietenii. Camuflajul său este atât de eficient încât aproape că reușește să dispară. Are și o limbă incredibil de puternică pe care o folosește pentru a apuca lucruri sau pentru a se agăța de copaci, exact ca Tarzan. Asta compensează pentru încetineala sa atunci când merge.

 

EPI (Femelă porc spinos)

Epi este cea mai tânără din grup, flirtează, e lipsită de griji și adoră să tachineze. Când pericolul amenință, se rostogolește într-o minge spinoasă. Își petrece timpul cu Pango, care o iubește și o protejează exact ca un frate mai mare. Îi adoră pasiunea pentru viață și râsul copilăresc.

 

PANGO (Mascul pangolin)

Pango se înțelege foarte bine cu toată lumea, dar Epi e favoritul lui. Cu carapacea sa solzoasă și ghearele puternice, este un acrobat uimitor. Alunecă pe bambus, se urcă în copaci și se balansează pe ramuri. Dacă e vreodată o problemă, știi că te poți baza pe Pango!

 

AYNSLEY (câine scoțian)

Aynsley este un câine bătrân care este prietenul și protectorul fidel al lui Robinson. Este întotdeauna de partea oprimatului și nu dă înapoi de la o luptă.

 

MAY & MAL (Pisici)

Acestea nu sunt pisicuțe de casă; prind șobolani, prădători temuți care sunt încuiați pe navă pentru a prinde rozătoare. Mal atacă direct, cu forță brută. May este mai fluidă și silențioasă, croindu-și loc în jurul adversarilor pentru a-i lua prin surpriză. May visează la libertate, soare și o dietă variată cu care să-și hrănească pisoii. Dar în loc de asta, Robinson le-a închis î cabină. Ca rezultat, singurul ei scop este răzbunarea pe Robinson.

 

Sinopsis
jinglebells