Articole Prisoners

(2013)

Prizonieri

Despre distribuție

HUGH JACKMAN (Keller Dover) este un actor nominalizat la premiul Oscar și laureat al premiilor Globul de Aur și Tony, care a impresionat publicul de toate vârstele cu prezența sa uluitoare pe scenă și pe marele ecran.

Actorul australian s-a remarcat în Statele Unite în rolul lui Wolverine în primul film din seria X-Men. A reluat apoi rolul în X-Men 2 și X-Men: Ultima Înfruntare și a interpretat rolul principal în X-Men de la Origini: Wolverine, care a încasat 85 de milioane de dolari în săptămâna lansării.

În 2009, Jackman a găzduit a 81-a ediție a premiilor Academiei de Film Americană obținând o nominalizare la premiul Emmy. A uluit spectatorii din teatrul Kodak din Hollywood și a crescut audiența postului ABC cu 13% față de ediția precedentă.

Printre filmele în care a jucat se numără Pumni de Oțel, regizat de Shawn Levy, Australia, în regia lui Baz Luhrman, Prestigiul, în regia lui Christopher Nolan, Fântâna, regizat de Darren Aronofsky, și Bomba Zilei, în regia lui Woody Allen. În plus, a dat glas unor personaje din Happy Feet - Mumble Cel Mai Tare Dansator și Aruncat la Canal.

În toamna lui 2011, Jackman a făcut furori cu one-man show-ul „Hugh Jackman - Back on Broadway”. Împreună cu o orchestră formată din 18 instrumentiști, Jackman a cântat hituri de pe Broadway și unele preferate de-ale sale. Spectacolul a avut recenzii remarcabile când s-a jucat la începutul anului 2011 la San Francisco și Toronto.

Jackman și-a început cariera în Australia, în filmele independente Paperback Hero și Erskineville Kings. Pentru cel din urmă a câștigat premiul pentru cel mai actor acordat de Cercul Criticilor de Film din Australia și o nominalizare la premiul Institutului Australian de Film. În 1999, a fost desemnat Starul Australian al Anului la Convenția Australiană de Film.

JAKE GYLLENHAAL (Detectivul Loki) este un actor nominalizat la Oscar, Globul de Aur și premiul Uniunii Actorilor de Cinema care a câștigat premiul BAFTA și premiul Comitetului Național al Recenzorilor.

Cel mai recent, Gyllenhaal a jucat în Ultima Razie, o dramă sângeroasă filmată pe străzile din Los Angeles, în regia lui David Ayer. Filmul, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto în 2012, a avut succes critic și comercial și a ajuns în top 10 filme din 2012 al câtorva asociații de critici, printre care Top 10 Filme Independente al Comitetului Național al Recenzorilor.

A lucrat cu unii dintre cei mai mari realizatori de filme independente și de studio la producții precum Brockeback Mountain - O Iubire Secretă, în regia lui Ang Lee, pentru care actorul a fost nominalizat la Oscar și la premiul Uniunii Actorilor de Cinema și a câștigat premiile BAFTA și al Comitetului Național al Recenzorilor; Donnie Darko, filmul de cult regizat de Richard Kelly; Pușcași Marini, în regia lui Sam Mendes, Fratele Dispărut, regizat de Jim Sheridan; I Se Spunea Zodiac, regizat de David Fincher; Dovada, regizat de John Madden; Fata Bună, în regia lui Miguel Arteta; Moonlight Mile, regizat de Brad Silberling; Surorile Marks, regizat de Nicole Holofcener; și Racheta lui Homer, în regia lui Joe Johnston.

Gyllenhaal a jucat în thrillerul science-fiction aclamat de critici Transfer de Identitate, în regia lui Duncan Jones, precum și în Dragoste și Alte Dependențe, în regia lui Ed Zwick, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cea mai bună interpretare masculină într-o comedie sau musical. În continuare îl vom vedea pe Gyllenhaal în Nightcrawler, scris și regizat de Dan Gilroy, la care actorul va lucra și ca producător.

VIOLA DAVIS (Nancy Birch) este o actriță apreciată de critici, care a obținut prima nominalizare la Oscar, Globul de Aur, BAFTA și premiul Uniunii Actorilor de Cinema pentru cel mai bun rol secundar pentru rolul din filmul regizat de John Patrick Shanley, Îndoiala, ecranizarea piesei sale de teatru în care joacă Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman și Amy Adams. De asemenea, a fost premiată de Comitetul Național al Recenzorilor și de Festivalul de Film de la Santa Barbara.

De curând a obținut a doua nominalizare la Oscar și Globul de Aur, de data asta pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, pentru interpretarea personajului Aibileen în filmul nominalizat la Osca, regizat de Tate Taylor, Culoarea Sentimentelor, bazat pe romanul bestseller al autoarei Kathryn Stockett. Pentru acest rol, Davis a câștigat premiul Uniunii Actorilor de Cinema, premiul Image și a fost nominalizată la numeroase premii acordate de critici.

În continuare o vom vedea pe Davis în filmul science-fiction de aventură Jocul lui Ender, alături de Harrison Ford, și în drama în două părți The Disappearance of Eleanor Rigby, o poveste spusă din două perspective, alături de Jessica Chastain, James McAvoy și William Hurt.

Pe micul ecran, Davis a jucat recent în șase episoade din serialul ABC United States of Tara. Înainte de asta, a jucat alături de Benjamin Bratt, Eric McCormack și Rick Schroeder în miniserialul The Andromeda Strain. Davis este și un actor veteran de teatru. În 2012, s-a întors pe Broadway în piesa de teatru a lui August Wilson „Fences”, alături de Denzel Washington.

Pentru interpretarea ei în aceeași piesă de teatru în 1987, actrița a câștigat premiul Tony, premiul Cercului de Critici de Teatru, premiul Outer Critics și premiul Drama Desk. „Fences” a câștigat premiul Tony și a fost cea mai profitabilă producție de teatru a acelui an. Davis a absolvit Școala Juilliard și a obținut doctoratul în arte frumoase la Universitatea Brown din Rhode Island.

MARIA BELLO (Grace Dover) a captivat publicul în diverse roluri în filme precum Ghinionistul, cu William H. Macy, pentru care a fost nominalizată la Globul de Aur și premiul Uniunii Actorilor de Cinema; Umbrele Trecutului, în regia lui David Cronenberg, cu Vigo Mortensen și Ed Harris, pentru care a câștigat premiul Cercului Criticilor de Film din New York și a fost nominalizată la Globul de Aur; World Trade Center, regizat de Oliver Stone; Mulțumim că Fumați!, în regia lui Jason Reitman; Cercul Literar Jane Austen; Mumia: Mormântul Împăratului Dragon, cu Brendan Fraser; controversatul film regizat de Alan Ball Jasira; și The Yellow Handkerchief, cu William Hurt.

Cel mai recent a jucat în comedia de succes Oameni Mari și Fără Minte 2, cu Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock și David Spade, și în prima parte, Oameni Mari și Fără Minte. Anterior, am văzut-o pe Bello în Atenție la Aparat!, cu Greg Kinnear; Povestea lui Jerry, cu Ben Stiller; Răzbunare la Rece, cu Mel Gibson; Flicka, alături de Tim McGraw; Duete, regizat de Bruce Paltrow; Barul Coyote Ugly, produs de Jerry Bruckheimer; Fereastra Secretă, cu Johnny Depp; Silver City, cu Chris Copper; și Asalt Asupra Secției 13, cu Ethan Hawke.

Bello s-a dedicat îmbunătățirii vieții femeilor din Haiti și a înființat WE Advance, o organizație care susține femeile haitiene în consolidarea sistemului de sănătate și în lupa împotriva violenței dintre sexe în comunitățile lor. De asemenea, susține organizațiile Artists for Peace and Justice, Save Darfur și Vital Voices.

TERRENCE HOWARD (Franklin Birch) a jucat recent în Lee Daniels’ The Butler, alături de Forest Whitaker, Oprah Winfrey și Melissa Leo. Howard este cel mai bine cunoscut pentru rolul său din filmul nominalizat la Oscar și Globul de Aur Pe Urmele Unui Idol. Howard, un muzician autodidact care cântă la pian și chitară, a cântat toate melodiile interpretate de personajul lui, inclusiv „It’s Hard Out Here For a Pimp”, pentru care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original. Howard a primit aprecieri și pentru rolul din Povești din L.A., pentru care a câștigat premiul Comitetului Național al Recenzorilor.

S-a născut în Chicago, Illinois, și și-a început cariera de actor pe micul ecran în rolul lui Jackie Jackson, în miniserialul ABC The Jacksons: An American Dream, care a fost urmat de câteva seriale de succes precum Living Single și NYPD Blue - Viața de Polițist.

La scurt timp, i s-a oferit un rol important în serialul Sparks. Howard a jucat cel mai recent în Lege și Ordine: Los Angeles, pentru acest rol a câștigat premiul NAACP pentru cel mai bun actor secundar într-un serial de dramă. În 2008, Howard a debutat pe Broadway în producția afro-americană „Pisica pe Acoperișul Fierbinte”, scrisă de dramaturgul Tennessee Williams.

Actorul este un filantrop devotat și tată a trei copii. S-a implicat în numeroase proiecte și a devenit ambasadorul Entertainment Industry Foundation și Stand Up to Cancer. Howard se implică activ în cercetarea pentru vindecarea cancerului.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells